Gå til sidens hovedinnhold

- Det er som å få en skikkelig på trynet

Birger Madsen gikk nesten to år uten å vite hva som feilet ham.

Birger Madsen gjorde seg tidlig i karrieren bemerket som en duellsterk og hurtig midtstopper. Oslo-gutten ble spådd en lysende framtid på fotballbanen.

Etter å ha spilt nær 100 kamper på nest øverste nivå for Skeid, ble han hentet til Tippeligaen og Sandefjord i 2006. Han debuterte med scoring og 5-2-seier mot Molde den sommeren.

Martin Andresen lot seg imponere over midtstopperen og hentet ham til Vålerenga sommeren 2009. På grunn av begrenset med spilletid i hovedstadsklubben, gikk turen videre til Start før 2011-sesongen

Etter noen måneder i Kristiansand begynte den ellers så treningsvillige Oslo-gutten å kjenne at han ble fortere sliten, og kroppen responderte dårlig på trening. Legene trodde først at det var snakk om en virusinfeksjon i halsen, men etter to sesonger og kun 11 obligatoriske kamper for Kristiansand fikk han en annen diagnose.

- Som å få en skikkelig på trynet
Madsen var rammet av et utmattelsessyndrom og ble nødt til å trappe ned kraftig på treningsmengden.

- Jeg pressa på og pressa på, men pressa det for langt. Sånn i ettertid vet jeg at det ikke lønte seg, så i etterpåklokskapens navn, burde jeg gjort noe helt annet enn å trene hardt, sier Madsen til Nettavisen.

Madsen ble sykemeldt og kontrakten med Start, som gikk ut etter forrige sesong, ble naturlig nok ikke forlenget. Nå har han gitt opp håpet om å returnere til toppfotballen.

- Jeg har bestemt meg for å legge opp. Kroppen lystrer ikke, så da må man finne på noe annet. Sykdommen jeg har slitt med er hovedgrunnen - hadde det ikke vært for den, så hadde jeg nok holdt på litt til.

- Hvordan merker du symptomene?

- Det er som å få seg en skikkelig på trynet. Det er vanskelig å forklare, men det er litt som å ha skikkelig influensa. Det ble til at jeg bare trente og sov, og det var ikke spesielt morsomt. Kroppen restituerer seg ikke. Når kroppen reagerer så dårlig på trening, blir det vanskelig å være toppidrettsutøver.

- Det var tungt
Madsen innrømmer at det var vanskelig ikke å vite hva som feilet ham, mens han kjempet for å bli frisk igjen, uten at kroppen responderte positivt.

- Du vil ha svar og lurer på hva som er galt, for du skal jo ikke føle slik ubehag av trening. Det hadde jeg ikke hatt før. Vinteren og våren 2012 visste jeg ikke hva som var galt. Det var tungt. Det var etter jeg kom til Start at jeg fant ut hva som var galt og at jeg trengte ro. Det er ikke så mye mer jeg kan gjøre enn det - ta det med ro, altså.

31-åringen er klar på at det ikke er noe poeng i å presse kroppen unødvendig nå. Det viktigste er å ha en kropp som fungerer i hverdagen.

- Nå må jeg bare ta tiden til hjelp og trene meg opp igjen. Går det for fort fram, rykker det tilbake til start. Det er en tålmodighetsprøve, men kroppen min skal fungere nå etter karrieren også.

- Jeg startet rolig rehabilitering i januar i fjor, og det går sakte framover. Jeg har begynt å trene, eller jeg vet ikke om jeg skal kalle det trening, men jeg skal prøve å fungere bedre i et normalt liv. Det er ingen fasit på hva som fungerer, men jeg prøver meg fram.

Med utmattelsessyndrom som diagnose, tar den tidligere midtstopperen én dag av gangen.

- Jeg har så smått begynt begynt på en utdannelse og har det samme perspektivet der som med treningen. Jeg tenker ikke så langt framover, men prøver meg fram. Jeg blir minnet på sykdommen, men kan styre hverdagen litt selv. Man lærer seg å kjenne symptomene, og det går riktig vei.

Kommentarer til denne saken