Mens proffene sesongåpner med Tour Down Under i midten av januar, åpner de norske lagene tradisjonelt i løpet av mars måned.

Som i fjor gjør Joker Merida unna debuten under GP Lillers i Frankrike, men overfor procycling.no forteller sportsdirektøren at de i det lengste håpet å få til endringer på sesongplanen.

- Vi valgte å søke på et par større ritt: Mallorca Challenge og Tour de Langkawi. Da vi ikke fikk innpass der, falt vi litt tilbake på programmet vi har kjørt tidligere, sier Van Oudenhove.

På venteliste i Malaysia
Arrangøren av de malaysiske rittet ga tilbud til lagene som stilte til start i fjor om å komme tilbake igjen. Da alle takket ja til innbydelsen, åpnet ikke muligheten seg for det norske kontinentallaget.

Endagsrittene på Mallorca har hatt meget høy kvalitet på startfeltet de siste sesongene, så det var ingen stor overraskelse at Joker Merida ikke fikk innpass der, heller.

- De prioriterer selvsagt lag fra WorldTour-nivå. Det er finansiell uro i Spania også, derfor tør de ikke å ta inn for mange lag. Jeg tror likevel vi hadde sluppet inn om vi var prokontinentale, mener Van Oudenhove.

Laget har likevel fått mange gode ritt inn på planen for 2012.

Eneste norske i Normandie
Prestisjetunge ritt som Tour de Normandie, Tour de Bretagne og det stadige voksende Glava Tour, er blant høydepunktene på vårprogrammet. I år er Van Oudenhoves menn det eneste norske laget blant de 23 som starter etapperittet i Normandie den 19. mars.

- Det er steintøft å komme seg inn i de store rittene. Arrangøren i Normandie hadde godt over 50 søknader, mens det var over 80 som ønsket en plass i årets Tour d'Alsace. Nå søker også fire-fem norske lag på de samme løpene, og det kan være vanskelig for arrangøren å vite hvor gode de forskjellige lagene er. Dermed er det nok enkelt å invitere lag man allerede har tatt med i rittet, tilbake igjen, sier han.

Etter mange sesonger i internasjonale sykkelritt, kan jokerne dermed være selektive i prosessen med å fylle opp sesongplanen hver sesong.

- Vi er ute etter kvalitet på rittene. Dersom vi skulle søkt på alle rittene på UCI-kalenderen, hadde vi sikkert sittet igjen med 70 invitasjoner. Men det er ikke det som er det viktigste for oss.

Skal prege Glava Tour
Det er naturligvis vrient å komme seg unna Glava Tour på årets kalender. Der skal tre til fire norske lag bryne seg mot blant andre Team Sky, Garmin-Barracuda, Lotto-Belisol og flere andre blant verdens beste sykkellag.

Les også: Team Sky til Norge

- Er dere gode nok til å sette preg på årets Glava Tour?

- Ja, på en eller annen måte har vi muligheten til det. Det avhenger litt av hvilket fokus velger. Skal vi gå for klatretrøyen, spurttrøyen, sammenlagten eller etappeseirer? Vi skal sette oss en målsetting i forkant av rittet, og vise oss fram under Glava Tour. Historisk sett har vi gjort det bra blant proffene tidligere, minner Van Oudenhove om.

Joker Merida har også en nyvinning på årets program. Det er etapperittet Circuito Montañes (6.-12. juni) i Spania. Et ritt laget har ønsket å sykle tidligere, men som vanligvis har kollidert med Rogaland Grand Prix og Glava Tour.

Utover høsten håper laget å komme seg inn i flere store ritt, men Van Oudenhove holder kortene tett til brystet foreløpig.

Joker Meridas sesongplan for 2012:
3-15. februar: Treningsleir, Mallorca
4. mars: GP Lillers
7. mars: GP Wanzele
11. mars: Paris-Troyes
11. mars: Porec Trophy
15-18. mars: Istran Spring Trophy
19-25. mars: Tour de Normandie
29.3-1.4: Cinturón Ciclista Internacional a Mallorca (ikke bekreftet)
7. april: Flandern rundt U23
11. april: La Côte Picardie U23
11-15. april: Loir et Cher (ikke bekreftet)
14. april: ZLM Tour U23
25.4-1.5: Tour de Bretagne
28. april: GP Herning (ikke bekreftet)
29. april: Norgescup Sandnes
29. april: Himmerland rundt
5. mai: GP Norefjell
6. mai: Ringerike Grand Prix
10. mai: Rhône-Alpes Isére
13. mai: Rogaland Grand Prix
16-20. mai: Glava Tour
19. mai: Grand Prix Criquielion
26. mai: Norgescup Eidsvoll (tempo)
27. mai: Paris-Roubaix U23 (ikke bekreftet)
6. juni: Circuito Montañes (ikke bekreftet)
10. juni: Norgescup Hero
16. juni: NM Åsane-Bergen