RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er størrelsen som teller

Sist oppdatert:
58 utøvere har totalt blitt plukket ut som mulige OL-tema i Storbritannia. Kriteriene er enkle: Man må være høy.

(YEYE): Mens vi her i landet til stadighet leter etter en ny superstjerne eller et norsk talent har Storbritannia dratt strikken lengre og leter etter nye OL-stjerner. De har nemlig valgt en Idol-lignende rute for å finne deres neste olympiske håp til lekene i London i 2012.

Med VM på ski i Oslo i 2011 og et potensielt OL i Tromsø i 2018 kunne kanskje en lignende idé være aktuell her til lands?

Les også
Kvinnefotball tøffere enn herrefotball
Møt putekrigdamene

Fotball, øl og sang

Prosjektet «Sporting Giants» ble satt i gang for et drøyt år siden på Trafalgar Square i hjertet av London. Den er frontet av Storbritannias mest suksessfulle OL-utøver gjennom tidende, Sir Steve Redgrave. Han har vunnet fem OL-gull i roing.

Høyden avgjør
Målet for «Sporting Giants» var å finne skjulte talenter som kan bli gode nok til å delta i roing, håndball eller volleyball under OL på hjemmebane. Kriteriene var enkle: «er du mann og høyere enn 1.90 eller kvinne og høyere enn 1.80, og samtidig mellom 16 og 25 år kan du være den vi leter etter».

TV-kameraene er borte, men utvelgelsen, dommen fra profesjonelle trenere, den potensielle enorme premien og den store søkerbunken har sine likhetstrekk med det mer kjente TV-konseptet. Arrangørene ble mildt sagt overrasket da over 3800 søknader tikket inn kort tid etter lanseringen i 2007.

- Jeg ble overveldet over hvor mange som meldte seg. Vanligvis når man speider etter talenter må man dra ut og ofte prøve å overbevise dem om at de bør satse på idretten. Man må overbevise en roer om at «du ønsker å trene syv dager i uken, 49 uker i året», mens her slapp vi det, sier OL-mesteren Redgrave.

Håndball
Søknadene ble gjennomgått av elitetrenere og talentspeidere og noen ble innkalt til treningsleire for å sile ut de beste. De som fortsatt var med ble puttet inn i den sporten trenerne mente de ville ha størst sjanse til å utvikle seg i. Redgrave ser på prosjektet som en døråpner for nye typer sport, og ikke bare til å øke oppslutningen om gamle travere.

- Se for eksempel på håndball. Det er en stor sport i Europa, men her i landet er det ingen som spiller det. Folk flest vet ikke engang hva håndball er. Vi setter nå opp et lag og vi har funnet noen veldig gode talenter. Så vi kan faktisk være med å starte en helt ny sport her i landet, noe som er uvanlig for oss. Vi pleier å starte ting tidlig, og dersom andre blir bedre enn oss trekker vi oss ut. Men her har vi en mulighet til å være med på noe helt nytt, sier han.

Et godt eksempel er Stuart Campbell. 25-åringen fra Manchester jobbet for et år siden for et murerfirma og hadde aldri hørt om håndball. Nå har han flyttet til Århus i Danmark og går på det danske håndballakademiet.

Går for medalje
Totalt ble 58 utøvere plukket ut som mulige OL-tema.

- Av de 58 er det ingen tvil om at noen av dem vil være med i OL i 2012. Det er umulig å si om de vil gå derfra til å kjempe om medaljer, men om vi får en medalje ut av dette er det en suksess, sier Redgrave.

Ved å gå nye veier er «Sporting Giants» uansett blitt en mediesuksess i Storbritannia. Med den entusiasmen et OL på hjemmebane skaper er prosjektet blitt behørig dekket i aviser og på TV. I Norge har vi veldig mange store idrettstalenter i forhold til folketallet, og mesterskap på hjemmebane som kommer. Hvorfor ikke prøve noe nytt for å finne resten av talentene?

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere