Gå til sidens hovedinnhold

- Det er tidenes ran

Hjelperytter vant etappe etter dramatisk finale.

LYON/OSLO (procycling.no) Som forventet var det bruddets tur til å kjempe om seieren på den 14. etappen av Tour de France.

Etter en desperat kamp for å ta igjen de 18 i front, måtte Euskaltel gi opp jakten i feltet. Dermed var det utbryterne som for første gang i åres tour skulle kjempe om seieren.

Sky holdt hele tiden avstanden rundt 5-6 minutter, da Andrew Talansky bare var 13 minutter bak i sammendraget, som den høyest plasserte i bruddet.

Bruddet samarbeidet godt til det var rundt 25 kilometer igjen til mål. Da startet støtingen og lurekjøringen.

Angrep på angrep
16 kilometer fra mål støtet Jan Bakelants i den nest siste fjerdekategorien. Den eneste konsekvensen av det var at lagkamerat Jens Voigt og David Millar falt av.

På toppen av bakken, idet farten minket, angrep Julien Simon. Franskmannen fikk fort en god luke.

Bak var samarbeidet labert, men i den siste fjerdekategorien tok Blel Kadri opp jakten. Ag2r-rytteren klarte ikke å ta igjen landsmannen.

Over toppen hadde Simon fortsatt en god luke til gruppen, hvor Tejay Van Garderen og Arthur Vichot satt opp tempoet.

En kilometer fra seier
Det ble aldri noe skikkelig samarbeid bak, og det så ut til å gå Simons vei da Lars Bak angrep med tre kilometer igjen til mål.

Da ble det skikkelig fart på gruppen, og Julien Simon ble slukt med en kilometer igjen av etappen.

Michael Albasini hadde da klart å kjøre fra de øvrige. Simon valgte å ta sveitserens bakhjul. Duoen stoppet litt opp, og fikk besøk av flere.

Til slutt ble det en spurt mellom nesten hele bruddet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rå sluttspurt
Der var det Omega Pharma-Quick Steps Matteo Trentin som vant etter en fantastisk spurt. Dermed tok laget sin andre seier på rad.

- Dette er det største jeg noen gang har opplevd. Det var stort da lagkameratene kom å gratulerte meg. Det var rett og slett helt fantastisk, sier Trentin i seiersintervjuet.

Italieneren er en av Cavendish viktigste spurtopptrekker, men fikk nå sjansen for seg selv. Den tok grep han med begge hender og tok Italias første seier i Tour de France siden 2010.

- Dette var tidenes ran, utbrøt TV 2s Christian Paasche.

Michael Albasini ble nummer to, mens Andrew Talansky tok tredjeplassen.

Chris Froome forsvarte sin gule ledertrøye, til tross for at feltet trillet over mål over syv minutter bak. Det gjorde at Talansky klatrer til 12.plass sammenlagt.

Nordmennene i feltet
Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff satt med feltet over mål.

- Det var veldig tungt i starten. Jeg ville i brudd, men jeg hadde ikke så gode bein. Jeg prøvde å følge ringrevene Chavanel og Fedrigo, men da var jeg for sent fremme. Jeg satset på at Chavanel ville gå, men det gikk ikke, sier Nordhaug til TV 2.

Kristoff hadde en liten plan om å gå i brudd, men hadde nok med å sitte med i feltet.

- Det gjorde vondt. Jeg hadde ikke mulighet til å være med. Jeg sleit med å henge med. Det blir deilig med hviledag, sier Kristoff til TV 2.

Resultater

HTML EMBED

Vi fulgte etappen LIVE:

HTML EMBED

Bakgrunn
Hvis et brudd hadde hatt en lukt, ville samtlige ryttere i feltet kjent den lukten på startstreken i Saint-Pourcain-Sur-Sioue lørdag.

Klemt inne mellom den vanvittige sidevindsetappen fredag, og rittets lengste etappe, med rittets mest brutale fjell (Mont Ventoux), på søndag er det nok relativt mange som er klare for å ta en «hviledag».

Men som du som oppvakt leser vet, dette er Tour de France og alt kan skje.

Dagens etappe er 191 kilometer og strekker seg altså fra byen med det lange navnet, til Lyon. Det er hele sju innlagte klatringer på etappen, men det er kun snakk om tredje- og fjerdekategorier.

Målgangen er paddeflat, og kommer knappe ti kilometer etter den siste fartsdumpen, som ikke er såpass lite utfordrende at det kun er ryttere i kaliberet til Ivan Quaranta, som hadde fått problemer.

Samtidig skal man ikke undervurdere de 1,8 kilometerne med 4,5 prosent mer enn at det kan danne et fint springbrett for et solo støt på slutten, spesielt hvis det er et brudd som skal gjøre opp om seieren.

Vi ser gjerne at Alexander Kristoff går i brudd i dag. Gjør han det, kan han vinne sin første Tour de France-etappe på samme måte som Daniele Bennati.

Italieneren som sprengte feltet i fillebiter fredag, vant sin første touretappe etter et langt brudd på den 17. etappen til Castelsarrasin i 2007. Tidligere i rittet hadde han plasseringer omtrent som Kristoff har nå.

Og vi bare nevner at han også vant etappen til Champs-Élysées senere. Og da selvsagt i en massespurt.

Lars Petter Nordhaug burde også se på muligheten for å gå i brudd, selv om han måtte jobbe meget hardt fredag.

Kommentarer til denne saken