RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er «vår feil» at jentene gråter

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
- Hadde vært rart om vi ikke fikk reaksjoner, sier Thorir Hergeirsson.

LONDON (Nettavisen): De norske håndballjentene ble før årets OL stemplet som en av de aller største gullfavorittene til Norge. Kanskje ikke så rart, laget er tross alt regjerende EM- og VM-mestere.

I gruppespillet har det likevel ikke gått så glatt som mange hadde ventet, og det har blitt både tap og uavgjort for seiersvante jenter. I slitekampen mot Danmark var det heller ikke mye å glede seg over.

De ellers så blide og glade håndballjentene har faktisk virket en smule preget, litt hete i toppen under turneringen i London. Selv om troppen oser av rutine, virker det som OL gjør spillerne noe nervøse.

- Det største å vinne
Vi har ved flere anledninger sett tårene renne. Heidi Løke brast i gråt og måtte trøstes da det «bare» ble uavgjort 27-27 mot Sør-Korea. Camilla Herrem gråt av glede da det ble seier over danskene.

Tårer ved tap, tårer ved uavgjort og tårer ved seier. I OL har vi fått flere tårer enn vi er vant med.

Dette gjelder for øvrig ikke bare i håndballen. Vi har sett Olaf Tufte gråte, Bård Nesteng gråte, Ingvild Snildal gråte og også en rekke andre ta til tårene. Hva er det egentlig som er grunnen til dette?

- OL er for utøverne det største du kan vinne, og det blir litt ekstra press siden hele landet, og hele verden, følger med. Alle følelser blir forsterket, sier landslagstrener Mia Högdahl til Nettavisen.

- Vi prøver derfor hele tiden å skape balanse hos spillerne, regulere spenningsnivået. Om noen har høye skuldre, gjør vi noe med det. Vi forsøker også å bagatellisere mesterskap, sier svensken.

Høye forventninger
Landslagssjef Thorir Hergeirsson er enig i at de norske jentene er under et voldsomt press.

- Jeg vet ikke om dere har drevet med idrett, sier han til pressen.

- Men når du har blitt fortalt i fire år at du skal til neste OL for å vinne, når vi har vært kvalifisert til OL i to år siden, da mener folk det bare er å dra til London å hente gullet. Derfor hadde det vært rart om vi ikke hadde sett noen reaksjoner på spillerne når det gjelder. Hadde vi ikke sett det, hadde det ikke vært puls.

Islendingen er først og fremst imponert over jentene.

- De har levd med sine egne, pressens og hele Norges forventninger i lang tid. De er høye, og skal selvfølgelig være det, og dette må spillerne leve med. Når det da kommer tøffe kamper er viljen ofte større enn tålmodigheten. Da blir det sånn, at vi blir litt ukritiske og anspente.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke les aviser!
Det hjelper heller ikke særlig på at håndballjentene snart er Norges eneste gullhåp igjen i London-lekene.

- Det øker presset. Spesielt for dem som leser aviser. Jeg er en av dem som ikke gjør det, jeg har lært, men det er med på å forsterke inntrykk, og spillerne legger ekstra press på seg selv, sier Högdahl.

Landslagsledelsen har derfor anbefalt spillerne å holde seg unna aviser og internett, men det er ikke noe påbud. Den svenske landslagstreneren kan avsløre at det er mange som får med seg skriveriene.

- Ja, det tror jeg. Det er et eget valg spillerne tar. Det må de finne ut av selv og gå sin egen vei. Men det er ikke så dumt å høre på de erfarne. Jo eldre du blir, jo mindre leser du som regel, sier hun.

Lørdag hadde håndballjentene en etterlengtet fridag, der flere fikk besøk av venner og familie. Laget slappet også av med en felles middag på kveldstid, for å samle krefter mot de kommende kampene.

Högdahl tror også dette vil være med på å senke skuldrene.

- Ja, det gjør det. Det er alltid en vitamininnsprøytning å få besøk av familie. Vi har jo to mammaer i laget også, så det er nok godt for dem å få besøk av sine barn, sier landslagstreneren.

- Viktigste i verden
En av dem i troppen som har barn, er Heidi Løke. Strekspilleren har slitt litt med å finne formen så langt i turneringen, men mot Danmark var hun mye bedre med, og scoret flere viktige mål.

Løke fikk lørdag besøk av sønnen Alexander i OL-landsbyen.

- Det hjelper mye at sønnen min har kommet hit. Han er det viktigste i livet mitt, og det gir meg litt andre ting å tenke på. Jeg har hatt tre ikke så bra kamper, men føler at jeg er i gang igjen nå.

- Det løsnet litt mot Korea, og mot Danmark tok jeg nye steg, sier strekspilleren.

Søndag kveld møter håndballjentene Spania til den siste gruppekampen i OL. Norge er allerede klare for kvartfinale, men går likevel for seier mot spanjolene. Kampen starter 20.30 norsk tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere