Gå til sidens hovedinnhold

- Det er viktig å få frem at Knut Torbjørn var mer redd for å leve enn å dø

Nils Arne Eggen holdt en gripende avskjed med sønnen.

Nils Arne Eggen tok sammen med en fullsatt Rygge kirke farvel med sønnen Knut Torbjørn Eggen torsdag.

I sin tale tok den tidligere Rosenborg-treneren en gripende avskjed.

- Jeg må si det at det er både tungt og trist å stå her og ta farvel med deg, Knut Torbjørn. Men som jeg sa, livet er heldigvis slik at hvis det alltid er lyst, så kan vi ikke se stjernene, sa Eggen til en fullsatt Rygge kirke.

Den suksessrike fotballtreneren Knut Torbjørn Eggen døde i sitt eget hjem 20. februar.

- Det står på kransen at jeg er stolt av deg. Og det er jeg virkelig. Av suksessen du hadde på og utenfor banen, selvsagt, men også for at du utviklet deg til å bli det gode medmenneske du ble, fortsatte far Eggen.

- Men kanskje aller mest i respekt for den kampen du førte mot sykdommen og de negative og smertefulle kreftene som plutselig og i perioder herjet med deg inne i hodet ditt.

- Til slutt ble altså smertene så ille at angsten for å leve ble større enn for å dø. Det er tøft, det. Jeg forstår det, Knut Torbjørn, og aksepterer det. For jeg vet at du har fått fred, sa far Eggen.

- Det er viktig å få frem at Knut Torbjørn var mer redd for å leve enn å dø, sa Nils Arne Eggen til VG etter begravelsen.

Åpen om angst
Eggen snakket flere ganger åpent i media om sine psykiske utfordringer, som han støtte på allerede på barneskolen. Han holdt også foredrag om temaet, blant annet for Mental Helse.

I boken «Godfotarven», som han skrev sammen med Nils Arne, utdypet han:

«Jeg fikk tidlig miljøutfordringene inn under huden. Jeg tok inn over meg all verdens forurensning og så for meg klodens undergang. Angsten gikk i første omgang over, men det gikk ikke mange årene før den kom tilbake. Jeg husker jeg skulle stå foran klassen og lese dikt. Jeg svettet, håndflaten ble våt, ordene kom urytmisk og stakkato. Jeg begynte å hyperventilere. Klassen lo. Jeg avbrøt lesingen midt i diktet og gikk og satte meg.»

Angsten kom tilbake for fullt da han som spiller nærmet seg cupfinale med Rosenborg mot Brann i 1988. Dette førte til at han så kampen fra innbytterbenken og etterpå ble sykemeldt.

- Jeg fikk en knekk et par uker før kampen men var innstilt på å spille. Så var det en liten filleting som gjorde at det sa stopp. Det var så banalt som at jeg ikke fikk tak i de fotballskoa jeg trengte, jeg hadde «trøbblat fota», og da gikk teppet ned, fortalte Eggen til «God Morgen, Norge» i 2010.

Bekymringene førte til stress, som igjen førte til søvnproblemer og tappet ham for energi. Men Eggen opplevde det som befriende å stå fram med sine angstproblemer.

- Jeg blir mye brukt av Mental Helse for å snakke om hvordan jeg har taklet mine problemer, om det å ufarliggjøre angst. Når man klarer å akseptere sin situasjon, er ikke det å ha angst noe nederlag, uttalte Eggen i en artikkel som sto på trykk i Ukeavisen Ledelse.

Kone og to barn
Knut Torbjørn Eggen ble født 1. november 1960 i Orkdal. Som aktiv spiller var han i Rosenborg store deler av karrieren og spilte for klubben i perioden 1978 til 1991.

Totalt fikk han 280 obligatoriske kamper for trønderne og ble seriemester tre ganger. Da Rosenborg spilte i 2. divisjon i 1978, ble han også toppscorer med ti scoringer.

Knut Torbjørn Eggen ble 51 år gammel, og etterlater seg kone og to barn.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua