Gå til sidens hovedinnhold

«Det evige talent» i drømmeland

Fra reservelagsfotball til mesterligahelt på få uker.

For bare noen uker siden spilte Schalke 04s Alexander Baumjohann foran 640 tilskuere i den tyske regionalligaen, for klubbens reservelag.

Under trener Ralf Rangnick, som erstattet utskjelte Felix Magath tidligere i vinter, har imidlertid 24-åringen fått en ny vår.

Da Schalke 04 regelrett ga Inter rundjuling på Giuseppe Meazza i mesterligakvartfinalen for en drøy uke siden, var midtbanespiller Baumjohann en av de beste.

Følg kampene Schalke 04 - Inter og Tottenham Real Madrid i Nettavisens livesenter fra 20.45.

- Hadde ingen framtid
24-åringen spilte fra start ute på vingen i den viktige kampen, og var sentral både ved tyskernes 2-2-mål i det 40. minutt og det siste 5-2-målet et kvarter før slutt.

Ikke verst for en spiller som før den første kvartfinalen kun hadde startet to ganger og kommet inn som innbytter to ganger i ligaen tidligere denne sesongen.

- Jeg ønsker ikke å rakke ned på Magath. Men med ham som trener så hadde jeg ingen framtid i denne klubben, forteller Baumjohann.

- De siste månedene har vært veldig vanskelig for meg. Jeg er fortsatt ikke tilbake 100 prosent, men det går bare bedre og bedre, forteller teknikeren.

- Var ikke glemt
Den 1.74 meter lange midtbanespilleren startet karrieren i nettopp Schalke, på samme tid som trener Ralf Rangnick også var inne i sin første periode som trener for klubben.

Og selv om Baumjohann i 2005 kun var 18 år - og også den gang spilte på klubbens reservelag - la treneren godt merke til spillerens eksepsjonelle talent.

Da Rangnick for andre gang tok over Schalke i mars 2011, var 52-åringen aldri i tvil om at han ville ha Baumjohann tilbake på A-laget pronto.

- Han er en klassespiller. For meg har det aldri vært noen tvil om at han har et fantastisk talent. Det var logisk å hente ham inn i troppen igjen. Han var ikke glemt, sier Rangnick.

Fiasko i Bayern
Etter å ha fått lite spilletid i Schalke som unggutt, gikk Baumjohann til Borussia Mönchengladbach i januar 2007, og fikk sin førstelagsdebut ikke lenger etter, mot Energie Cottbus.

Under det første halve året i Gladbach ble det kun tre ligakamper, men da neste sesong tok til hadde midtbanemannen etablert seg på laget.

Totalt ble det 28 ligakamper den sesongen.

Han noterte seg også for tre scoringer og åtte assist, noe som var godt nok til å vekke interessen til storklubben Bayern München, og sommeren 2009 ble overgangen en realitet.

- Jeg har alltid hatt ambisjoner om å spille i Mesterligaen. Det er derfor jeg reiste til Bayern München, forteller spilleren selv.

Oppholdet på Allianz Arena ble imidlertid en dundrende fiasko, og allerede etter et halvt år i klubben forsvant han ut porten, med kun tre kamper og null scoringer i bagasjen.

«Det evige talent»
Turen gikk tilbake til Schalke, klubben han forlot tre år tidligere.

Og i den første sesongen tilbake ble det totalt 11 ligakamper på 24-åringen, de fleste som innbytter.

Den inneværende sesongen stoppet det imidlertid helt opp for mannen tyskerne liker å kalle «det evige talent». I hvert fall fram til det ble trenerskifte i Schalke.

For da Schalke vant 5-2 på Giuseppe Meazza, fikk Baumjohann endelig oppfylt drømmen om å spille i Mesterligaen, og trolig blir det flere muligheter til å vise seg fram i Europas gjeveste klubbturnering denne våren.

Med fem bortemål og en tremålsledelse, skal det et aldri så lite mirakel til for at ikke den tyske klubben tar seg videre til semifinale etter returoppgjøret i Gelsenkirchen onsdag kveld.

- Vi skal angripe
I semifinalen venter da to vanskelige oppgjør mot engelske Manchester United, men det er likevel ikke snakk om å legge seg bakpå, for å sikre plassen.

- Vi ønsker å spille bra fotball og vinne. Det er slik vi tenker foran enhver kamp. Når kampen starter vil vi late som det fortsatt står 0-0, også sammenlagt, sier trener Rangnick.

I likhet med Alexander Baumjohann, har også backen Hans Sarpei fått fornyet tillit under Rangnicks ledelse. Veteranen fra Ghana er ivrig på avansement.

- Dette er en ny kamp, og det gjenstår fortsatt 90 minutter med hardt arbeid. Vi skal angripe og score mål. Det er ikke snakk om å legge seg bakpå, sier 34-åringen.

Inter-trener Leonardo står nå overfor en gigantisk oppgave, men brassen har selvfølgelig ikke gitt opp håpet.

- Ikke bare har vi troen på at vi kan gå videre, men vi tror fortsatt at vi kan gjøre det ved å spille fantastisk fotball. Det blir viktig å finne den rette balansen for å klare dette, sier han.

- Jeg tror ikke på mirakler, men jeg tror på resultater. Det skjedde noe underlig i den første kampen, så nå er det opp til oss å gjøre noe helt spesielt, sier treneren.

Kilder: Wikipedia, FIFA.com, Bild, Kicker.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken