MALLORCA (procycling.no): HTC-Highroad har hatt en helt ekstrem egenskap til å levere unge syklister til rampelyset de siste årene.
Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, Matt Goss, Peter Velits, Andre Greipel, John Degenkolb. Listen er endeløs.
Foruten Velits er dettee syklister som vinner mye, særlig i spurtene. Gutten dere nå skal bli kjent med har ikke vunnet noe til nå, men går en lysende fremtid i møte som sammenlagtrytter.
- I år er jeg en av gutta, smiler Tejay Van Garderen til procycling.no.
procycling.no møter amerikaneren på hotellet de bor på under samlingen på Mallorca i januar. Tejay er hva man kan kalle en klassisk amerikansk unggutt. Han oppfører seg kult, har en avslappet holdning og capsen sitter bak fram.
Før intervjuet med procycling.no var det kaffe som sto på menyen til Van Garderen. Selskapet var Craig Lewis og Kanstatin Sivtsov.
Vi kan bare spekulere i den forskjellige bakgrunnen de tre har. To av dem er oppvokst i USA, mens sistemann, Sivtsov, har vokst opp i Hviterussland - Europas siste diktatur.
Vinn en racersykkel eller mobil! SJEKK HER!
- Jeg passer lettere inn
Det er lett å forstå hvordan dette laget kan vinne mye. Stemningen virker på topp. Samholdet er meget godt.
- Det går bra som andreårsproff. Jeg er mer avslappet, passer lettere inn. Jeg er ikke så nervøs rundt de store gutta lenger, forklarer Van Garderen, før han fortsetter: - Jeg kan være meg selv. I fjor var jeg mer anspent og ville ikke gjøre noe dårlig inntrykk.
- Hvem henger du mest med?
- Jeg er mest med de andre unge på laget, slik som Caleb Fairly, Craig Lewis og Velits-brødrene. Men også litt eldre gutter som Marco Pinotti og Kanstantin Sivtsov.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Proffritt som 19-åring
Allerede 19 år gammel pakket Van Garderen sekken og dro til Europa. Han er avnederlandsk avstamning og dro nettopp til Nederland, for å sykle for Rabobanks kontinentallag.
- Det er helt klart det beste ungdomslaget i verden, det er ingen i nærheten. Jeg var der i to år, forteller den nå 23 år gamle amerikaneren.
- Det var en fantastisk tid i Rabobank. Jeg bodde hos noen fra familien min i Nederland. Det hjalp meg til å komme inn i det europeiske livet. Også lærte jeg meg nederlandsk. Opplegget med laget var veldig bra, jeg dro rundt og kjørte proffritt som 19-åring, forteller han entusiastisk.
Da Tejay Van Garderen signerte for HTC gikk ferden fra Nederland til Italia. Nå har han bosatt seg i Lucca, sammen med blant annet BMC-rytter Taylor Phinney. Veiene i området er glimrende for trening og været er stort sett bra.
Men italiensken er ikke bra.
- Jeg er litt lat, flirer han. - Jeg sier hele tiden til meg selv at jeg må ta et skippertak, men jeg bare utsetter det.
Og hvem kjenner seg ikke igjen?
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Slo gjennom i Daphiné
For de store massene ble Tejay Van Garderen et hett navn under 2010-utgaven av Critérium du Dauphiné. Unggutten kjørte flere imponerende etapper, blant annet andreplass på prologen, noe som til slutt ga en tredjeplass sammenlagt.
Men allerede før det hadde han imponert med andreplass i Tyrkia rundt, for ikke å snakke om en del prestisjeseiere for Rabobank. Blant annet en etappe i Tour de l'Avenir.
Men det er tredjeplassen i Dauphiné som virkelig står fram.
- Det var helt fantastisk. Jeg hadde aldri forventet at det skulle gå så bra. Og jeg forventer mye av meg selv, og legger press på meg selv. Men hadde du sagt jeg skulle komme på pallen som førsteårsproff hadde jeg sagt du var gal. Men syke ting skjer av og til, reflekterer stortalentet.
- Hvordan var Alpe d’Huez?
- Jeg så stjerner i stigningen, for å si det sånn. Jeg skjønte absolutt ikke hva som skjedde der. Jeg prøvde å finne min egen rytme, mens jeg tenkte at Contador var ti minutter foran meg. Jeg kunne ikke se han på grunn av svingene. Etter etappen så jeg lista, jeg trodde ikke det var så tett (1.26, vår anm.).
- Det var hardt med motvind og det hele?
- Ja, det var knallhardt. Heldigvis fikk jeg hjelp av Chris Horner på slutten. Det var fint. Jeg har mange gode minner fra det rittet. Det er rittet som tok karrieren min et nytt steg fremover.
Siste del av sesongen gikk med på å debutere i Spania rundt. Det gikk lenge bra, men Van Garderen fikk det tungt mot slutten av rittet.
- Jeg tror at nå som jeg har et treukersritt i beina, blir det neste mye bedre, forklarer han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Planen var giroen, men
Egentlig hadde Tejay Van Garderen siktet seg inn på Giro d’Italia i 2011. Men så er det noe som heter Tour of California.
- Egentlig siktet jeg meg inn på giroen, siden jeg tenkte det ble vanskelig å komme med til touren. Men så er det Tour of California. Laget vil jeg skal sykle der siden jeg er amerikaner.
Og slik ble det. I tillegg kom Van Garderen med på tour-laget.
- Jeg ser for meg at jeg skal hjelpe Peter Velits og Tony Martin. I tillegg kan jeg bidra på lagtempoen, det er noe jeg kan godt.
- Det er ingenting som heter den nye Armstrong
Unggutten er ikke redd for å markedsføre seg selv. Da procycling.no spurte om drømmene hans var han klokkeklar:
- Jeg vil være en GrandTour-rytter. Det er helt sikkert, og det er touren som er det største. Det er ingenting som heter den nye Lance Armstrong, men du vet...
- Kanskje den nye Van Garderen?
- Ja, det passer bedre. Men det kreves hell, tid og disiplin. Å vinne sju på rad som Lance, det skjer ikke igjen. Men om jeg kan få vinne en av de tre store vil jeg være fornøyd med karrieren min.
Temaet Lance virker viktig for Van Garderen. Han legger ikke skjul på at landsmannen har betydd mye for hans egen karriere.
- Du vet, jeg vokste opp mens han vant Tour de France. Jeg startet å sykle omtrent da han vant sin første tour. Det var en enorm inspirasjon for meg.
- Og nå har dere syklet mot hverandre!
- Ja, i Tour of California i fjor. Det var nervøst, jeg satt i feltet sammen med han. Da jeg så navnet hans på samme side på resultatene som mitt eget, trodde jeg ikke det jeg så.
Du er herved advart, på lørdag står Tejay Van Garderen på start i Passage du Gois. Se opp for denne unge mannen både i fjellene og på tempo!
Se også: Disse sykler Tour de France