Gå til sidens hovedinnhold

- Det har vært et uår

Lars Berger forbereder seg på et liv utenfor landslaget.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): 28-åringen fra Lesja har nesten ikke vært å se på verdenscupkonkurranser i hovedgrenen skiskyting denne sesongen.

Grunnen er enkel: Han har ikke vært god nok.

Det startet med en svak sesongåpning på Beitostølen i november og fortsatte med en ny nedtur i Finland helgen etter. Deretter ble Berger sendt på norgescup (!) og europacup for å gå seg inn på verdenscuplaget igjen. Det klarte han, men gleden ble kortvarig. Under verdenscupkonkurransene i Ruhpolding i januar trengte han topp-plasseringer for å komme til VM.

Det klarte han ikke.

Kom skjevt ut
Derfor ble det i stedet NM på ski og verdenscup i langrenn i Liberec og Kollenfemmil. Heller ikke her imponerte 28-åringen, som ble verdensmester i langrenn for et år siden.

Fredag går han skiskyttersprinten i Kollen. Årets siste sjanse til å vise hva han er god for.

- Det har ikke vært lett, det har vært et uår. Jeg kom tidlig skjevt ut og har aldri klart å komme meg inn på rett spor igjen, sier Berger til Nettavisen.

Vi møter den blide og utadvendte Lesja-karen på hotellet, som bare ligger et par stavtak fra løypa. Han smiler skjevt der han sitter tilbakelent i sofaen.

- Fryktelig dårlig skyting
- Jeg trente godt i sommer og høst, så det er neppe det fysiske som har vært problemet. Derimot har skytingen vært fryktelig dårlig. Der er jeg usikker. Når man først gjør det dårlig, er det fort gjort å tenke negativt. Jeg har heller ikke følt meg helt pigg i sporet. Det har gått greit et par kilometer, så har jeg møtt veggen. Sannsynligvis er det psykisk, jeg vet ikke.

- Jeg har prøvd å finne et godt svar siden jul, men har ikke kommet opp med noe ennå, sier Berger.

- Var du forberedt på en nedtur?

- Nei, i hvert fall ikke at den skulle bli så langvarig og stor. Men da jeg ble vraket til verdenscupkonkurransene i desember og måtte gå norgescup, gjorde det noe med meg. Det var en negativ overraskelse, som ikke hjalp på motivasjonen. Deretter kom vrakingen til VM. Det har vært tøft å takle.

Sikker på vraking
- Har du noen gang hatt så mange nedturer?

- Ikke som har vært så langvarige. Sannsynligvis lærer man av dette.

- Hva da?

- Å takle motgang.

Langrennssatsingen har ikke gitt mersmak.

- Kommer du til å gi deg med skiskyting?

- Nei. Jeg kommer til å fortsette slik jeg har gjort, det er i hvert fall planen inntil videre. Jeg føler meg sikker på at jeg blir vraket fra landslaget – og det er neppe plass til meg på langrennslaget. Det kommer til å bli tøft, men jeg har forberedt meg på at det vil skje. Jeg er mentalt klar.

(Les videre under bildet)

- Skal klare meg
- Hva da med det økonomiske, man taper mange penger på å stå utenfor landslaget?

- Det er klart man gjør. Det er godt miljø i Trondheim hvor det bor mange gode skiløpere og skiskyttere. Dessuten har jeg en sponsor som satser på meg et par år til, så jeg skal klare meg. Men jeg må nok ut på sponsormarkedet.

- Er du motivert for videre satsing?

- Ja. Jeg var kanskje ikke det rett etter VM, men nå ser jeg fremover. Jeg skal komme tilbake. Og jeg føler meg sikker på at jeg vil få den oppfølgingen og hjelpen jeg vil trenge for å klare det.

- Nå skal det bli godt å bli ferdig med sesongen, deretter skal jeg unne meg en lang ferie på fjellet, sier Berger.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte