Gå til sidens hovedinnhold

- Det har vært sånn at «Vålerenga var ræva»

Ronny Deila mener Godset får for lite skryt.

MOLDE - STRØMSGODSET 1-2:

AKER STADION (Nettavisen):

Etter seks serierunder topper Strømsgodset tippeligatabellen sammen med Aalesund.

Godset har til tider spilt flott fotball og fortsetter oppturen fra forrige sesong.

- Vi må få «kred»
Denne sesongen har Strømsgodset slått Vålerenga 3-0 på Ullevaal, de har banket Hallingdal 11-0 i cupen, de har slått Lillestrøm hjemme i Drammen, og søndag slo de regjerende seriemester Molde 2-1 på Aker stadion.

Likevel får ikke Godset den positive omtalen de fortjener, mener Ronny Deila.

- Vi må skryte av Strømsgodset, også. Det blir hele tiden sånn at det er de andre lagene som er dårlige. Det er liksom sånn at «Vålerenga var ræva», og det ene og det andre laget har vært dårlige når de har spilt mot oss. Jeg synes det må gå an å gi litt «kred» til Godset også. Vi åpner Moldes forsvar flere ganger på bortebane, og vi gjør det gjennom godt angrepsspill, noe vi har hele kampen, sier Godset-trener Deila til Nettavisen.

Men veien mot tippeligasuksess har vært lang.

I januar 2008 tok Ronny Deila over hovedtreneransvaret i Strømsgodset. Det ble en tøff førstesesong for Deila. Drammenserne endte på en ellevteplass i Tippeligaen, og var nære ved å rykke ned.

Den påfølgende sesongen ble også tøff, men Deila og hans unggutter berget igjen plassen i siste liten. Hovedpersonen selv feiret med strippeshow på stadion.

Siden har det bare gått oppover for Strømsgodset.

Klubben er på nedre halvdel av budsjett-tabellen til tross for at man i år satser på å bruke ni millioner kroner mer enn i 2012, da klubben havnet på en meget imponerende andreplass på den tabellen som faktisk teller.

Etter den sjette serierunden i årets sesong ligger Strømsgodset på en andreplass på Tippeliga-tabellen, og har like mange poeng som Aalesund på førsteplass.

Men Ronny Deila innrømmer at det ikke alltid har vært like lett å være Strømsgodset-trener.

- Fått bank
- Vi har reist rundt med et guttunge-lag i fire-fem år, og vi har fått bank både her og der. Nå er vi ikke guttunger lengre. Spillerne begynner å bli voksne, og det er deilig å sitte på sidelinjen og føle seg trygg. Jeg ser at spillerne vet hva som skal til, og de styrer seg godt selv, sier Ronny Deila til Nettavisen.

Det har vært en positiv energi rundt Strømsgodset og Ronny Deila i mange år allerede, men det er bare de siste par årene at man virkelig har fått ut potensialet som ligger i laget. Noe av grunnen til oppsvinget, er at man også har begynt å vinne bortekampene, noe som var et stort problem for klubben en periode.

- Vi har brutt mange barrierer de siste årene. Det er ingen bortearenaer i Tippeligaen som Godset ikke har dårlig statistikk på. Nå er vi på vei, og vi har slått både det ene og det andre laget borte, forklarer Deila.

Høy målsetting
Der andre lag har brukt penger langt utover hva egne inntekter tillater, har Strømsgodset tenkt langsiktig og fornuftig. Klubben har ikke økonomi til verken å takke nei til gode bud, eller å hente inn dyre erstattere. Men Deila har gjennomsyret klubben med en utviklende spillestil og en helhetlig tankegang.

- Vi må fortsette å jobbe på samme måte som vi har gjort til nå, og vi må være like sultne på prestasjoner. Da vil det også komme mer. Vi vet hva vi driver med, og vi jobber hver dag med å bli tydeligere på nettopp det, forklarer hovedtreneren.

- Spillerne lærer av opplevelsene sine, og da får vi til slutt et godt lag med tanke på individer, og vi får en lagmoral som jeg er stolt av. Vi vet at dersom vi får maks ut av laget vårt, så kan vi være med å kjempe i toppen. Det er det som er målsettingen vår, og vi vet at den er steinhøy. Vi har begynt bra så langt, fortsetter Ronny Deila til Nettavisen.

A-laget til City
En av de viktigste brikkene i Deilas gulljagende mannskap, er 21-årige Abdisalam Ibrahim. I vinter skrev Manchester City-spilleren under på en seks måneders låneavtale med drammenserne. Treneren mener «Abdi» har fått ufortjent mye kritikk.

- For syv-åtte måneder siden ble han avskrevet av alle. Man sa han var dårlig trent. I det siste har han vist hvorfor han en gang spilte på A-laget til Manchester City. Han har enda mer å gå på, og det skal vi få ut her i Strømsgodset. Vi skal få ham tilbake på et enda bedre nivå enn det han var på i City, sier Deila til Nettavisen.

Debatt om barnefotball
For i underkant av tre uker siden publiserte Bergensavisens journalist Tormod Bergersen en kommentar på avisens nettsider. Den ble fort en snakkis, og debatten om spilletid i barnefotballen har gått landet rundt de siste ukene.

Ronny Deila, som brenner for utvikling av unge spillere, har klare synspunkter når det kommer til satsning i barnefotballen.

- Jeg mener at vi skal spisse, men ikke toppe lagene, og det er en forskjell. Det betyr at alle som møter opp på trening må få lov til å spille. Nedover i klassene må vi nok spisse enda mer, for vi har ikke mange nok gode trenere til å ha gode trenere overalt. De beste spillerne må ha de beste trenerne. I Norge har vi dessuten en utfordring med at vi er redde for at noen skal være bedre enn andre, forklarer Deila.

Hans tips til breddeklubbene er såre enkelt.

- Nummer én er å spille fotball. Man må jobbe med ferdigheter hver eneste dag. Og vi må slutte å tenke resultat! Du skal vinne når du er A-lagsspiller, ikke når du er 12 år gammel, avslutter Ronny Deila til Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken