*Nettavisen* Sport.

Det her er OL-skrekkscenarioet

Foto: HEIKO JUNGE (SCANPIX)

- Har de ikke sett TV-bildene, spør Ola Lunde etter at Pyeongchang ble tildelt vinter-OL.

08.07.11 08:21

Onsdag offentliggjorde den internasjonale olympiske komité (IOC) at vinter-OL i 2018 vil foregå i Pyeongchang i Sør-Korea. Den asiatiske byen fikk over halvparten av stemmene mot de øvrige kandidatene, tyske München og franske Annecy.

Alle er likevel ikke like begeistret for valget til IOC.

Da VM i skiskyting ble arrangert i samme by i februar 2009, var det nemlig med varmegrader, regn, nesten snøtomme løyper, og uten tilskuere.

- Det virker ikke som om komiteen har sett TV-bildene. Jeg er svært skeptisk ut ifra det Pyeongchang presterte under VM i skiskyting, sier NRKs ekspertkommentator, Ola Lunde, til Nettavisen.

- Fantes ikke publikum
- Forholdene i bakkene og løypa var forferdelige, og det fantes ikke publikum, forteller Lunde, som selv var Sør-Korea i 2009.

- Det var noen få nordmenn til stede, og ellers kom det bare opp folk når det var underholdningsinnslag før og etter konkurransene.

Lunde frykter at vinter-OL vil miste sjarmen dersom løypene ser like brune og triste ut, og publikum uteblir. Han er spesielt skeptisk til hoppanlegget, som er utsatt for ekstremt mye vind.

- Det vil ta et døgn å fullføre en hoppkonkurranse.

Han legger ikke skjul på hvilken kandidat han håpet ville få 2018-OL.

- Det er litt spesielt når man tenker på hvor flott et München-OL hadde blitt. Men jeg er ikke overrasket. Det var Pyeongchang sin tredje søknad.

Berger og Hanevold tror det vil gå bra
- Løypene er veldig dårlige. Det er is og sand. Det er ræva, egentlig, sa Emil Hegle Svendsen til Nettavisen like før verdensmesterskapet i 2009.

- Vanligvis pleier i hvert fall rammen rundt å være i orden. Det er ikke akkurat imponerende slik det ser ut her, sa en skeptisk Hegle Svendsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

Arrangøren klarte å redde det våte anlegget med kunstig snø like før konkurransene begynte, og Norge fullførte et bra mesterskap med fire gull, ett sølv og tre bronse. Tora Berger tror Pyeongchang, som vanligvis kan vise til 38,2 centimeter snø i februar, hadde uflaks under VM i skiskyting.

- Det var synd for arrangøren at været var så dårlig. Det kan man ikke gjøre noe med. Det var ikke noe feil med løypene og anlegget, sier hun til Nettavisen, og får støtte fra Halvard Hanevold.

- Dagen før sprinten var det bare vann i løypa, men de fikk det til. Jeg er ikke bekymret. De kommer til å sette inn vanvittige ressurser ettersom det er et OL, mener skiskytteren, som la opp i 2010.

- Det ser kanskje forferdelig ut, men det er utrolig hva man klarer å ro i land bare man må. De er jo hardtarbeidende i Korea, sier Hanevold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

Blir det en folkefest?
De to skiskytterprofilene mener likevel IOC og den koreanske arrangøren har en stor jobb foran seg.

- Spørsmålet er om det blir den store folkefesten vi er vant til. Jeg frykter at det blir lite publikum og dårlig stemning ettersom interessen er lav. Det har utrolig mye å si for utøvere og TV-seere at det er publikum i løypene, sier Hanevold.

- VM ble ikke engang vist på TV der borte, og vi måtte omtrent gå på natta for at de skulle få vist det i Europa. Det er kanskje litt spesielt, innser Berger, som likevel tror at vinterlekene vil bli en suksess.

- De får ikke OL uten en god grunn. Og det var jo ikke så mye snø i Vancouver, heller. Jeg tror nok det kommer til å bli kjempebra. De kommer jo til å legge sjelen si i et OL.

- Vi må innse at OL og andre mesterskap ikke bare kan foregå i Europa. Hele verden må få muligheten, og det var på tide med Asia. Det blir kanskje ikke den vinterstemning vi er vant til, men så lenge det sportslige er bra og de klarer å løse publikumsproblemet, tror jeg det blir veldig bra, stemmer Hanveold i.

- Men det blir nok ikke helt VM i Oslo, avslutter 41-åringen, som har tre gull, to sølv on én bronse på den olympiske merittlista.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.