Gå til sidens hovedinnhold

Det Jakob gjorde underveis i løpet fikk Gjert til å reagere: - Han hører jo ikke på meg

Pappa Gjert synes det var grusomt å sende Jakob inn på OL-arenaen.

TOKYO/OSLO (Nettavisen): Treneren og pappaen er kjent for å være en hard mann, men etter Jakobs OL-gull måtte selv han ta til tårene.

Trenerpappaen måtte ha noen minutter for seg selv etter at seieren til Jakob var et faktum. TV-bildene viste Gjert Ingebrigtsen tørke tårer med et håndkle i et hjørne på arenaen i den japanske hovedstaden.

- Hvilke følelser sitter en far og trener med nå?

- Jeg synes det er vanskelig å beskrive. Det blir veldig emosjonelt, sier Gjert Ingebrigtsen.

Reagerte på Jakobs avslutning

Da Gjert fikk samlet seg litt var han mer snakkesalig og tok seg tid til å svare den norske pressen. Da innrømmet han at han ikke klarte å se på hele den spennende OL-finalen.

- Jeg så ikke så fryktelig mye av det. Synes det var vanskelig. Jeg så litt av det, sier han til Nettavisen.

- Så du han kom på oppløpssida?

- Ja, jeg så han drøyde det, drøyde det og drøyde det. Jeg tenkte «du springer ikke forbi før du kommer ut av svingen».

- Det holdt han akkurat?

- Han hører jo ikke på meg!

Timothy Cheruiyot var regnet som den største gullfavoritten før 1500-meteren, og Jakob hadde aldri slått han tidligere. Det fikk han gjort noe med i OL-finalen lørdag.

Det ble en duell mellom kenyaneren og Ingebrigtsen på slutten av løpet, og ut av siste sving og inn på oppløpet suste Jakob forbi Cheruiyot og spurtet inn til et suverent gull.

Den sterke tiden 3.28,32 er både ny olympisk og norsk rekord.

- Helt grusomt

Pappa Ingebrigtsen har tidligere i uka snakket om at Jakob har vært veldig lukket og fokusert i OL, og spøkt med at han selv like godt kunne reist hjem fra OL.

Finaledagen skal heller ikke ha vært noe unntak, og pappaen som er vant til å være veldig tett på sønnen sin under konkurranser, synes det var tungt å sende Jakob alene inn på stadion til OL-finale.

- Det var helt grusomt. Jeg har aldri hatt det verre i mitt liv. Det var grusomt å sende han inn. Jeg måtte ha noen minutter for meg selv før jeg gikk inn på stadion, sier han.

- Hvorfor var det grusomt?

- Fordi det er ungene dine. Det er akkurat som å sende dem i krigen. Du vil gjerne være med dem hele veien inn. Du får være med så langt og ikke lengre. Det er litt vondt, og så må de gå den siste meteren selv.

- Tok stor risiko

Etter løpet fortalte sølvvinneren Cheruiyot at han slet med hamstringen. Gjert tror likevel at han ikke hadde hatt kjangs på Jakob i OL-finalen.

- Jeg tror ikke noen hadde tatt Jakob i dag uansett. Jeg tror Jakob hadde et gir til. Men jeg må se det på TV, jeg må se løpet. Men det får jeg gjøre når jeg får samlet meg litt, sier han.

Gjert tror at Jakob hadde hengt med til og med om det hadde blitt løpt ned på verdensrekordfart.

- Jakob hadde nok fulgt uansett fart, det tror jeg nok. Han skulle gå for gull eller ingenting. Og da tar du en veldig stor risiko, så han hadde nok gått etter uansett hvilken fart det ble.

Nå tror Gjert at verdensrekorden på 1500 meter snart kan stå for fall. Den lyder på 3.26,00, og ble tatt av marokkanske Hicham El Guerrouj i 1998.

- Han setter olympisk rekord, han setter Europa-rekord og han begynner å nærme seg den verdensrekorden rimelig heftig etter hvert. Så vi får se om vi får satt opp et rekordforsøk i år eller neste år, men han kommer til å løpe rimelig nærme den verdensrekorden før eller senere, det gjør han nok, sier han.