Gå til sidens hovedinnhold

- Det kommer til å bli et kaos uten like

Nordmannen spår mannefall på åpningsetappene av Tour de France.

Den 97. utgaven av Tour de France åpner med prologen i nederlandske Rotterdam lørdag, før rytterne beveger seg over til Belgia og Brussel. De tidlige etappene i årets Tour er karakterisert som meget vanskelige, og både værforhold og mye brostein kan gjøre livet surt for de rytterne som deltar i årets ritt.

Thor Hushovd mener åpningen av rittet er såpass vanskelig at flere av sammenlagtfavorittene kan være ute av kampen om den gule ledertrøya allerede etter de første dagene av rittet.

- De tre første dagene mister løpet trolig to-tre løpere som kan vinne. Ikke det at de går ut, men de mister to-tre-fire-fem minutt. Spennende å se hvem det blir, sier han til procycling.no.

- Det blir kaos
Nordmannen er forberedt på at det blir tøft.

- De første dagene oppe i nord der kommer til å bli et kaos uten like, sier Hushovd om de tidlige etappene til procycling.no.

- Det begynner allerede fra Rotterdam til Brussel. Den etappen der er det alltid vindutsatt. Så det kommer til å være nervøst.

Nordmannen er spent på hvordan etappen vil utarte seg.

- Vi kjører ute ved kysten og der er det alltid sidevind. Jeg tror det kommer til å sprekke opp i grupper på fire-fem-seks. Det blir spennende og se om de samler seg eller om det blir krig helt inn mot Brussel, sier nordmannen om den første etappen.

- Skal gi gass
Selv håper 32-åringen å dra nytte av forholdene. Og det er spesielt på den andre og tredje etappen at Grimstad-gutten ser sitt snitt til å kapre viktige poeng i kampen om grønn trøye.

Den andre etappen kjøres fra Brussel til Spa i Belgia og er på 201 kilometer. Her håper Hushovd å få et forsprang.

- Inn mot Spa (2. etappe) er en hard etappe. Det er en løype som jeg har blinket meg ut, uten og ha sett så nøye på profilen, men som jeg liksom har et lite ekstra øye på med tanke på å bite meg fast og få noen ekstra poeng i forhånd til Cavendish.

Den tredje etappen går fra Wanze i Belgia til Arenberg i Frankrike og er 213 kilometer og full av brostein.

- I den tredje etappen kjører vi mye på brostein. Det kommer til å bli en vanvittig nervøs etappe. Der skal Cervelo være med, og vi har våre ideer om hvordan vi skal angripe den dagen.

- Du frykter ikke for helsa på en slik «farlig etappe»?

- Jeg kommer til å satse alt der, men taktikken kan forandre seg i forhold til situasjon og form, så vi må ta det dag for dag. Men min plan er å gi gass på den etappen, sier Hushovd.

- Venter ikke på Sastre
Cervelo Test Team stiller med to kapteiner under årets Tour. Thor Hushovd, mannen som skal kjempe om grønn trøye, og Carlos Sastre, som skal være med å kjempe om ledertrøyen.

For Hushovd ville det vært optimalt om hele laget kjørte for ham. Satsre har i tillegg slitt mye med skade, og slik sett er ikke spanjolen levnet de største sjansene i sammendraget i år.

- Sastre har ikke forberedt seg 100 prosent etter Giroen, på grunn av ryggproblemer, men han er en rytter som burde kunne klare topp 5. Jeg venter ikke på han i veikanten. jeg har mitt mål, og får lov til å kjøre for det, forteller Hushovd om sin medkaptein.

- Er Sastre over toppen?

- Nei, det vet jeg ikke. Det vil vise seg nå.

- Kupert og tøft
En som kjenner godt til de første etappene av årets Tour de France, er Team Sky-rytter Lars Petter Nordhaug. 26-åringen har blant annet trent på strekningen som utgjør 2. etappen.

- Spa-etappen kjenner jeg veldig godt. Jeg trente akkurat der i år, og har kjørt deler av den etappen. Den er kupert og tøff, men der blir det nok ikke kaos, sier han til procycling.no.

- Opp til Arenberg derimot, der er det mye som kan skje.

Lance Armstrong er en av de som har pekt ut den 3. etappen som et sted hvor han skal skaffe seg forsprang på konkurrentene. Nordhaug tror etappen passer amerikaneren.

- Ja, Armstrong er en av de som kan gjøre det her. Om det blir kjørt skikkelig er han en av de som kan overleve etappen og fort få en luke til konkurrentene, sier Team Sky-syklisten.

- Tror du Armstrong kan vinne Touren?

- Jeg må nok si Contador som min favoritt, men han har vært litt forkjølet i det siste. Jeg tror det er litt mer åpnet i år, og flere som kan vinne. Contador blir ikke like overlegen i år som i fjor.

- Franck Schleck, Andy Schleck, Lance Armstrong, Roman Kreuzinger, Ivan Basso, og Robert Gesink er alle folk som kan slå godt fra seg. Jeg tror det blir tettere i år, sier Nordhaug, som må se årets Tour de France fra sofaen.

Vil du vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Pris?

Alt du trenger til Tour de France

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055-0

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken