Gå til sidens hovedinnhold

- Det ligger vel noe i det

Jonas Holøs omtales som «den mest urettferdig behandlede spilleren i NHL».

Colorado Avalanche regnes som et av de mest lovende lagene i National Hockey League (NHL), og er dessuten ett av to lag som kan skryte av å ha en nordmann i stallen.

Men bare ett av disse to lagene kan skryte av å ha en fornøyd nordmann i stallen. Mens New York Rangers omfavner Mats Zuccarello Aasen som en kommende stjerne, behandles nemlig Jonas Holøs svært annerledes i Colorado.

- Det er veldig mye business i hockeyen her i forhold til hva jeg er vant til, sier Holøs til Nettavisen.

Økonomisk motivertvraking?
Den uttalelsen sier deg kanskje ikke så mye ennå, men den kan brukes som en forklaring på hvorfor Denver Posts Avalanche-ekspert Adrian Dater omtaler sarpingen som «den mest urettferdig behandlede spilleren i NHL».

Dater har kjempet Holøs' sak hele sesongen og er oppriktig fortvilet over at 23-åringen til stadighet vrakes fra Avalanche-laget på bekostning av backer som etter Daters oppfatning ikke holder nordmannens nivå.

Matt Hunwick har for eksempel -9 i den statistikken som kalles pluss/minus og viser hvor ofte en spiller har vært på isen ved forlengs- eller baklengsmål. Hunwick har vært på isen ved ni baklengsmål mer enn forlengsmål. Han har dessuten bare bidratt med tre assists på 22 kamper.

Jonas Holøs har +5 og tre assists på 16 kamper.

- Jeg har toveiskontrakt og han har enveiskontrakt, forteller Holøs.

Hunwick tjener dermed det samme enten han spiller i NHL eller reservelagsligaen American Hockey League (AHL), mens Holøs tjener 600.000 dollar i NHL og bare 50.000 dollar når han ikler seg drakten til Lake Erie Monsters i AHL.

Prater ikke med treneren
Men la oss ikke henge oss opp i Hunwick. Det er flere som passer bedre på en tribuneplass enn Holøs; Kyle Cumiskey har til gode å imponere denne sesongen, Adam Foote er 39 år og spiller på overtid og Ryan Wilson holder heller ikke nordmannens nivå, skal vi tro Adrian Dater, som mener at sarpingen er blant Colorados fire beste backer.

Den eneste andre backen som har toveiskontrakt og vil spare klubben en betydelig lønnsutgift ved degradering til AHL, er Ryan Wilson. Men han har nytt trenerens tillit hele sesongen.

Man kan jo lure på om det er flere forklaringer enn de økonomiske. Kanskje det er dårlig kjemi mellom Holøs og hovedtrener Joe Sacco?

- Jeg har nesten ikke snakket med Joe Sacco. Han sier bare at «nå skal du til Cleveland» eller «hei» når jeg kommer opp igjen. Backtreneren, Sylvain Lefebvre, prater jeg mer med. Men trenerne i Cleveland har jeg bra kjemi med.

- Hva tenker du om reaksjonene fra lokalpresse og fans, som vil se deg i Colorado-laget?

- Jeg har ikke lest så mye av det selv, men får tilsendt lenker til artikler fra kompisene mine. Jeg får uansett ikke gjort noe med det. Men det betyr vel at jeg har gjort noe riktig, og det gir meg motivasjon.

- Adrian Dater kaller deg «den mest urettferdig behandlede spilleren i NHL». Hva tenker du om det?

- Det må vel ligge noe i det, føler jeg. Han skriver ikke det uten å mene det. Det betyr vel at det er muligheter for å komme opp igjen en gang i løpet av sesongen.

Tøft for kjæresten
Akkurat nå befinner nordmannen seg i AHL, etter at han ble sendt ned fra NHL sist fredag.

- Nå har jeg vært ganske mye oppe i NHL, så jeg har tjent ganske bra med penger så langt. Men det er ganske drastisk når du får kutta lønna sånn. Det er likevel ingen fare økonomisk. Jeg får heller ta det som en bonus når jeg kommer opp.

Han har bodd på hotell i fem måneder, sammen med kjæresten. Det er et tøft liv for dem begge. Det ene øyeblikket sendes Jonas til Cleveland og AHL. Det andre sendes han til Denver og NHL. Så skal han ut på bortekampturné i en uke, mens kjæresten må bli igjen alene på hotellet. Tilbake i Denver kommer treneren, Joe Sacco, bort og forteller at han sendes til AHL igjen. Ny tur til Cleveland. Og kjæresten setter seg på flyet, ofte et skritt etter.

- Hun driver med nettstudier og leverer oppgaver hvert kvartal, så hun har i alle fall noe å holde på med, men det er tøft for henne også.

Holøs kom til Denver med en fersk toårskontrakt og uten altfor store forhåpninger om å ta en plass på NHL-laget umiddelbart. I kamp med flere andre backer klarte han imidlertid nettopp det. Og dermed ble målet, som opprinnelig var å få spille 20-30 kamper i NHL denne sesongen, justert opp.

- Men nå har nok forventningene mine endret seg igjen, sukker Holøs.

- Ganske tøft mentalt
Fra midten av oktober til midten av november spilte Holøs tolv kamper for Colorado Avalanche. Så gikk det en måned uten at han fikk sjansen. Etter at han ble kalt opp igjen, har han bare sporadisk fått sjansen.

- Jeg føler at jeg har gjort det jeg kan gjøre. Jeg gir alt på trening og i kamp, selv om det er seks minutter eller atten minutter jeg får spille. Men når du ikke har spilt på to-tre uker, er du litt rusten og det er vanskelig å imponere. Da prøver jeg å gjøre ting enkelt. Jeg føler ikke at jeg har gjort meg bort, sier Holøs til Nettavisen.

Før han ble sendt ned til farmerligaen, hadde Holøs vært i Colorado i nesten en måned og bare spilt fire kamper. Han har varmet opp til alle kampene laget har spilt i denne perioden, og først etter oppvarmingene fått beskjed om at han ikke får spille.

- Det er ganske tøft mentalt å varme opp og forberede seg som om du skal spille, og først få beskjed etter oppvarmingene at du ikke skal spille.

- Hva tror du om resten av sesongen?

- Det virker som det må en skade til for at de skal kalle meg opp. Det virker ikke som at de kaller meg opp hvis noen har noen dårlige kamper. Jeg får bare ta det dag for dag og gjøre mitt beste, konkluderer Holøs.

Det er vel det eneste valget han har.

Kommentarer til denne saken