RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det lukter VIF-gull

Sist oppdatert:

Jeg ser at det kan virke kategorisk, men dog: Rosenborg eller Vålerenga blir seriemestere.

Hvis Rosenborg blir seriemestere, blir de det med den laveste poengsummen siden 14-lagsserien ble innført i 1995. I 2000 vant RBK på 54 poeng. Skal de opp på det samme i år, må de vinne de siste fem kampene. Det gjør de neppe. Snittet til RBK i perioden 1995–2003 er 59 poeng. Høyeste poengsum var i 1998: 63 poeng.

Det som taler for RBK, er at de er vant med mange baller i luften – med Champions League-spill, travle landslagsspillere og serieinnspurt. Så sent som i 2001 red de av høststormen i siste serieomgang (mot Brann i Bergen). RBK-erne er vant med å lede og vant med å vinne. Det som gjenstår å se, er om 2004-utgaven er bygd for å ta slike vante utfordringer på strak arm.

Jeg har i hele år ment og trodd at årets seriemester vil hete RBK, og skal ikke trekke meg på det jeg har sagt. Men: etter å ha sett flere kamper av 2004-utgaven, blir jeg mer og mer sikker på følgende: Denne RBK-utgaven vingler mer enn noen annen siden RBK-hegemoniets start i 1992. Tidligere var de ruskete i perioder, spesielt om våren, men sjelden fra kamp til kamp slik som nå (slått i alle fotballgrener av Vålerenga på eget gress, mye bra borte mot Panathinaikos og satt på plass igjen av Odd Grenland i Skien).

Vålerenga har ikke blitt seriemestere siden 1984. Det er litt nytt for klubben å være i seriemesterposisjon igjen, og det er en utfordring i seg selv. Men jeg er sikker på at Kjetil Rekdal er lur nok til å iføre seg sin sureste maske hvis det allerede antydes en mesterskapsfest.

Vålerenga tapte for erkerivalen Lyn (26.7.). På de seks neste kampene har Rekdals menn vunnet fire og spilt to uavgjorte med målforskjellen 15–4. Åtte av målene er kommet på de to siste kampene og halvparten av alle VIF-scoringer i 2004 (31) er kommet etter at Steffen Iversen debuterte mot Brann. Vålerenga har aldri scoret mange mål i Kjetils VIF-tid i eliteserien. Nå renner det inn. Mye takket være Steffen, for han har pådratt seg motstandernes oppmerksomhet og lagd plass til andre. I tillegg har han scoret to mål.

Det som har kjennetegnet Kjetils VIF, er det bunnsolide forsvaret. Selv ikke i fjor, da VIF måtte spille kvalik for å unngå nedrykk, har norske eliteserielag pøst inn mål på Vålerenga. De slapp ikke inn flere enn tre mål i fjor (fem ganger). I år har ingen scoret flere enn to mål på VIF, og sammen med Lyn har VIF færrest innslupne i eliteserien (19). Det er imponerende av både VIF og Lyn, men sammen med den scoringstakten VIF har hatt den siste tiden, lukter det gull for første gang på 20 år.

Det er én måned siden jeg skrev at TIL solgte sølvmedaljen sammen med Morten Gamst Pedersen. TIL har gjort en veldig bra sesong, jeg tror bare ikke de er gode nok helt inn med Gamsten og jokeren Peter Kovacs borte. Jeg tror til og med bronsen ryker, for Lyn har vært solide i hele år (gratulerer med cupfinale!).

RBK har vært uvanlig ustabile, mens Vålerenga har vært stabiliteten selv. Men seriemestertittelen 2004 henger på hva RBK og VIF kommer til å prestere. Eller for å si det med Blodstrupmoen i Flåklypa-filmen: Time will show!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere