RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det måtte en nordmann til

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
4369 dager etter forrige svenske gull i vinter-OL, kunne Söta Bror endelig slippe jubelen løs. Bak triumfen sto selvsagt en nordmann.

Inge Bråthen var mannen bak den norske langrennsrevolusjonen på 1990-tallet. Siden Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang overtok hegemoniet etter Gunde Svan og Thomas Wassberg, har svenskene opplevd den reneste gulltørken i vinter-OL.

Veggavisen: Unner du Sverige gull?

Ikke siden 1994
Ikke siden OL på Lillehammer i 1994 har «Du gamla, du fria» blitt spilt på en premieutdeling. Den gangen var det Pernilla Wiberg og ishockeylandslaget som kunne juble. Og vi må helt tilbake til 1988 for å finne sist vårt naboland gikk til topps på langrennsareaen.

Nå er Bråthen svensk landslagssjef i langrenn, og da kom plutselig suksessen. Gull i begge sprintstafetter, men han føler ikke at han snyter Norge for konfekten, selv om han ikke kan andre nasjonalsanger enn Ja, vi elsker.

- Jeg har en jobb i Sverige, så nå er jeg helt og fullt svensk. Men jeg har ikke lært meg Du gamla, du fria, så hvis noen har en lapp med teksten så blir jeg glad hvis jeg får den til premieutdelingen, sier han til Kanal24.

Synes synd på Bjørgen
Han roser de svenske løperne for måten de gjennomførte sprintstafettene på.

- Intelligent gåing i både semifinale og finale. De tar ikke ut mer krefter enn det som har vært nødvendig før den siste runden. Meget bra, roser han.

Men han synes litt synd på Marit Bjørgen, som har vært syk og fått ødelagt starten på OL.

- Hun er verdens beste skiløpet. Jeg synes veldig synd på henne. Jeg håper hun blir bedre til avslutningen av OL og får det gullet hun så til de grader fortjener, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere