Gå til sidens hovedinnhold

- Det norske folk er for defensive

Så mange OL-gull tror det norske folk at Norge tar i Sotsji-OL.

Det er kun 15 dager til OL i Sotsji starter og lille Norge er, som vanlig, blant favorittene til å stikke av med flest medaljer under lekene.

I en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på vegne av Nettavisen, kommer det fram at nesten halvparten av Norges befolkning tror det blir mellom fem og ni gull til Norge.

- Det er for defensivt, mener idrettshistoriker Tom A. Schanke.

45 prosent tror på 5-9 gull
591 respondenter er blitt stilt spørsmålet «Hvor mange OL-gull tror du Norge tar vinter-OL i Sotsji?».

45 prosent svarer «mellom fem og ni gull», mens 25 prosent svarer «mellom ti og fjorten gull».

- Jeg er enig med dem som svarer mellom ti og fjorten gull. Jeg har for lengst tippet at Norge tar 40 medaljer og av de 13 gull, sier Schanke til Nettavisen.

Idrettshistorikeren legger imidlertid til at han kan komme til å justere tallet noe i løpet av ukene før arrangementet starter.

Håper på 26 medaljer
Schanke er riktignok ikke overrasket over at ikke mer enn 28 prosent har tro på mer enn ti gullmedaljer til Norge, og viser til at Olympiatoppen ikke en gang «tørr å ha en gullmålsetting».

Toppidrettssjef ved Olympiatoppen, Tore Øvrebø, uttalte i slutten av oktober at Olympiatoppen har en målsetting om at Norge tar 26 medaljer i Sotsji, slik de gjorde under lekene for 20 år siden på Lillehammer.

- En naturlig målsetting
Det synes Schanke blir feil, ettersom antall øvelser har økt siden Lillehammer-OL.

- Det er 37 flere øvelser i Sotsji-OL enn det var på Lillehammer. 19 av disse nye øvelsene er aktuelle for Norge, sier Schanke.

- For at Norge skal være like god som på Lillehammer, må vi ta 34 medaljer i Sotsji, og 13 av de må være gull. Det burde ha vært en naturlig målsetting for Olympiatoppen, sier idrettshistorikeren.

Av de spurte i Ipsos MMIs undersøkelse kommer det fram at kun tre prosent tror på mer enn 15 gullmedaljer til Norge, mens 16 prosent tror Norge kun må nøye seg med null til fire gullmedaljer.

Lørdag 8. februar er det duket for de første øvelsene i OL, og Norge seiler opp som storfavoritt når kvinnene skal gå 15km skiathlon klokken 11.

Kommentarer til denne saken