Leeds fikk bortimot en drømmestart på Premier League med hjemmeseier over Wolverhampton på åpningsdagen sist helg. Tre poeng ved første mulighet var kjærkomment for spillerstallen, som hele forrige sesong strevde med tunge skadefravær og sviktende resultater.

Tross seieren, har problemet med skadde spillere fortsatt inn i oppstarten på denne ligasesongen.

Les også: Reagerer kraftig etter det som skjedde i Glimt-kampen

Blant innbytterne satt det kun to friske forsvarsspillere i oppgjøret mot Wolves, det tidligere Celtic- og Rosenborg-talentet Leo Hjelde (18) og høyrebacken Cody Drameh (20).

Fire andre alternativer til backrekka var ikke friske nok til å ta plass i troppen under ligapremieren. Og det er heller ikke sikkert noen av dem er tilbake når Leeds spiller bortekamp i Southampton lørdag.

– Stor usikkerhet

Viaplays Premier League-ekspert og tidligere Leeds-spiller Eirik Bakke tror på flere sjanser på førstelaget for unge Hjelde utover i sesongen.

– Det stor usikkerhet rundt hvem som kan være med mot Southampton. Men Leo viste jo i fjor at han kan komme inn i Premier League og spille. Han var mer stopper i Skottland, men har spilt mye venstreback nå. Han er jo en framtidig stopper. Jeg vet at Leeds forventer det. Men det blir kanskje når han blir litt eldre, og får flere kamper på baken, sier Bakke til Nettavisen.

Langtidsskadde Luke Ayling er trolig ute for Leeds til november. Stopperkollegaen Liam Cooper trøbler med akillisen, og kan fort miste et par uker til. De to backalternativene Junior Firpo og Stuart Dallas ventes ikke tilbake i aksjon før månedsskiftet august-september.

Dermed er det ganske tynt i rekkene til manager Jesse Marsch. Når Leeds har såpass mange fravær, tror Bakke at Leo Hjelde kan være nestemann i køen utenfor elleveren, både som venstreback og på stopperplassen.

Les også: (+) Nettavisens beste Fantasy PL-tips før andre uke

Sogndølen fikk selv oppleve litt vel mange skader som aktiv spiller i England. Han understreker viktigheten av holde kroppen frisk når anledningene byr seg.

Hjelde var selv skadd en liten periode i sommer, men har kommet raskt tilbake.

– Allerede nå kan det være sånn at sjansene kommer. Det var sånn da jeg kom inn i Leeds også. Jeg kom inn da David Batty røk akillesen, og så fikk jeg muligheten på laget. Nå må Leo holde seg frisk og vente på sjansen, legger den tidligere Sogndal-treneren til.

Imponert kommentator

Hjelde fortsatt har noen dager igjen til han fyller 19 år, og Leeds i utgangspunktet lagt en plan om å la trønderen modnes litt som back.

Tanken til klubben er ifølge Bakke at det kan bli vel tøft å bli kastet inn i Premier League som midtstopper i en alder av 18-19 år.

Viaplay-kollegaen Kasper Wikestad er optimistisk på vegne Hjelde etter å ha sett ham i treningskamper foran sesongen.

– Det jeg synes er veldig spennende med Leeds, er det jeg har sett av Leo Hjelde i sommer. Jeg håper jo han kan få bra med spilletid. Han har spilt både venstreback og midtstopper, og jeg synes han har sett skikkelig bra ut i begge posisjonene, sier Kasper Wikestad til Nettavisen.

Han tror veien til en plass i Leeds-elleveren muligens er noe kortere på venstrebacken enn i midtforsvaret for den pasningssterke 18-åringen.

Les også: Hyller Rosenborgs nye stjerne: – Alt han tar i blir til gull

– Men jeg er veldig spent på Leo Hjelde, gjentar kommentatorprofilen forventningsfullt.

For U-landslagskeeper Kristoffer Klaesson (21) kan veien til spilletid i ligaen se noe tyngre ut per nå. Inntoget til den rutinerte spanjolen Joel Robles (32) denne uka styrker konkurransen bak den franske førstekeeperen Illan Meslier (22).

Framgang

Et fortsatt noe skadepreget Leeds kom seg fint igjennom ligapremieren med tre viktige poeng. En Rodrigo-scoring og et selvmål ordnet 2-1 for vertene på Elland Road til slutt.

Måten laget gjorde det på imponerte Eirik Bakke. Til forskjell fra mye av vårsesongen, tror han planen og spillestilen til trener Marsch har fått et godt rotfeste i laget nå.

En god oppkjøring i sommer, nye spillere som passer amerikanerens 4-4-2-formasjon, og «Red Bull-fotball» med høy intensitet, gjør den tidligere Leeds-spilleren langt mer positiv på gamlelagets vegne.

– Jeg synes det var en veldig god start på kampen, og det var en fullt fortjent seier mot Wolverhampton. Du så at det var trøkket som manageren vil ha. Når Raphinha er borte, så er det Brenden Aaronson som må stå fram for laget. Han hadde en veldig god første kamp, mener Bakke.

Marsch tok over managersetet på Elland Road i februar, etter trenerlegenden Marcelo Bielsa. Sistnevnte fikk mye av æren for å lede Leeds tilbake til den øverste ligaen.

Men Bielsa trøblet mye, spesielt med å få det defensive til å fungere i laget, etter den meget imponerende 9.-plassen i sesongen 2020-21.

I vår greide Marsch så vidt å holde Leeds oppe i Premier League, etter en nervepirrende avslutning på seriespillet. Bare tidvis fikk man se stilen til den tidligere RB Leipzig-, Red Bull Salzburg- og New York Red Bulls-treneren fungere.

Lørdag ettermiddag venter bortekampen mot Southampton, og en annen tidligere RB Leipzig-trener i Ralph Hassenhüttl, som neste oppgave.

Kampen kan du følge direkte i Nettavisens livesenter fra klokka 16.00.