Gå til sidens hovedinnhold

Det nye vidunderet

Han slettet alle Lionel Messis rekorder på ungdomslaget. I kveld kan Bojan (17) senke Manchester United.

Ronaldinho, Lionel Messi og også Giovanni dos Santos. Barcelona har nok av guder, frelsere og stortalenter. Likevel spørs det om ikke 17 år gamle Bojan Krkic Perez kan bli bedre enn alle sammen.

Onsdag kan han i alle fall gjøre sitt for å sende Manchester United av Mesterligaen.

Faren, en serber som også heter Bojan, spilte for Røde Stjerne Beograd på 80-tallet. Han flyttet imidlertid til Spania for å fortsette fotballkarrieren. Så ble han skadet i en kamp for Mollerussa, og sendt på sykehus.

Det skulle bli et lykketreff. Der traff han sykepleieren Maria Lluisa Pérez.

En liten stund etter kom så lille Bojan til verden.

(Saken fortsetter under bildet)

Ni år og storscorer
Ni år gammel ble lille Bojan knyttet til Barcelonas ungdomsavdeling. Etterpå har han knust bortimot samtlige rekorder som det er mulig å knuse for en liten spiss.

Han scoret i snitt godt over tre mål i hver eneste kamp i sine sju år i ungdomsavdelingen. Det eksakte antallet er ikke klart, men alt fra 889-961 mål er nevnt.

16 år gammel fikk han så sjansen for A-laget i en treningskamp mot de arabiske mesterne Al-Ahly. Selvfølgelig scoret han.

I september i fjor, 17 år og 19 dager gammel, debuterte han så i serien. Tre dager etter debuterte han i Mesterligaen mot Lyon. Han ble dermed tidenes yngste Barcelona-spiller i en Mesterliga-kamp. Nøyaktig én måned etter startet han for første gang for A-laget. 25 minutter etter scoret han. Dermed ble han også tidenes yngste til å score et seriemål for klubben.

1. april scoret han sitt første Mesterliga-mål. Dermed tok han også den rekorden - som tidenes yngste Barcelona-scorer i en Mesterliga-kamp. Samtidig ble han tidenes nest yngste som scoret i Mesterligaen. Uansett klubb.

Han har fortsatt kun spilt sju hele kamper for Barcelona. Likevel står han med ti mål for klubben i ulike turneringer.

(Saken fortsetter under bildet)

Ble syk
I februar kunne han blitt tidenes yngste spanske landslagsspiller. Han ble tatt ut i troppen som skulle møte Frankrike, men måtte melde forfall på grunn av sykdom.

Med sin hurtighet og teknikk har han blitt sammenliknet med en tidlig versjon av Michael Owen. Teknikken er blendende, ballkontrollen likeså og målfarligheten er det ikke noe i veien med. Tross begrenset med spilletid har han scoret mer i serien i år for Barcelona enn det Thierry Henry har. Hans åtte mål er like mye som Ronaldinho har bidratt med, og bare ett mindre enn det Lionel Messi står med.

- Alt har gått så raskt. Jeg er lykkelig. Mer enn det jeg har opplevd kan man ikke be om, sa Bojan selv tidligere i år.

- Han er en skatt, sier Barcelona-trener Frank Rijkaard.

- Han har noe spesielt. Han har det alle store spillere har, sa Real Madrids sportsdirektør, Jorge Valdano.

17 år gammel er det umulig å vite om han blir bedre enn Kaka, Ronaldinho og Cristiano Ronaldo.

At han kan bli det, er det imidlertid ingen tvil om.

Følg Barcelona-Manchester United fra minutt til minutt i vårt livesystem kl. 20.45.

(Kilder: The Guardian, Wikipedia, Gazzetta dello Sport, BBC, Barcelonas nettside)