Gå til sidens hovedinnhold

Det RBK ikke vil snakke om

De drømmer om Mesterliga, seriegull og norsk dominans – men i bakgrunnen lurer flere usikkerhetsmomenter for Rosenborg.

Rosenborg Ballklub var utilnærmelige i Tippeligaen i 2009. Erik Hamrén ledet trønderne til et soleklart seriemesterskap, og RBK tapte bare én kamp i serien. For de aller fleste så det ut til at Rosenborg skulle begynne en ny gullperiode, lik den klubben opplevde på 90-tallet under Nils Arne Eggens ledelse.

Les tipset: Nettavisen tipper Tippeligaen

Med Erik Hamrén som den «nye» Eggen.

Men mot slutten av sesongen ble det klart at Hamréns karriere i Rosenborg tar slutt lenge før svensken kan nærme seg noe av det Eggen oppnådde som sjef på Lerkendal.

Svensken tok over det svenske landslaget og senest 1. september 2010 er Rosenborg-eventyret over.

Og det alle lurer på er: Hva skjer da?

- Blir bra trener
- Vi jobber med trenersituasjonen og jobber med en plan for trenerskiftet. Men hva den planen går ut på ønsker jeg ikke å si noe om, sier sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun.

Og om den tidligere Rosenborg-kapteinen Hoftun ikke ønsker å si noe om trenerjakten, er han enda mindre lysten på å snakke om hvilke konsekvenser det kan få for laget når de skifter trener midt i en sesong.

Les også: Sju kjappe: Mushaga Bakenga

For Hoftun har vært med på det samme selv, og vet at det kan slå ut begge veier.

- Å skulle si noe om hvordan et trenerskifte vil påvirke laget vil bare bli synsing og spekulasjoner, og det ser jeg ikke noe poeng i, forklarer Hoftun.

Likevel er det langt fra noen tvil om at Hoftun har god tro på at trenerjakten til trønderne skal ende positivt.

- Jeg er trygg på at vi skal få en bra trener til klubben.

- Her og nå som gjelder
Og mens Hoftun jobber med å finne erstatteren, insisterer den nåværende sjefen, Erik Hamrén, på at han overhodet ikke har tenkt på hva som skjer når hans tid i klubben går mot slutten.

Hans fokus er ene og alene på det som skjer her og nå.

- Det er her og nå som gjelder, enten du er spiller eller trener, sier svensken, som skal sjonglere jobben som hovedtrener i Rosenborg med ansvaret for det svenske landslaget. Men uansett hvordan det går med Rosenborgs trenerjakt er det ikke Erik Hamrén som leder trønderne når august måned er omme.

Da er det noen andre som overtar, og spørsmålet blir hvordan den regjerende seriemesteren takler et slikt skifte midt i sesongen.

Et nytt regime kan bli problematisk for en spillergruppe som har vokst under Hamréns ledelse. Svensken har rett og slett satt sitt klare stempel på spillerne, og dyrket fram en kultur som oser av profesjonalitet.

Kan endringer i denne kulturen også føre med seg utfordringer for Rosenborg, i en periode der klubben skal kjempe om gull i serien og plass i Mesterligaen?

Både Hoftun og Hamréns ønske om ikke å snakke om trenerskiftet som kommer kan oppfattes som positivt all den tid fokuset er på det som skjer nå. Men det ligger nok også et snev av usikkerhet i tausheten. For var det noe som kjennetegnet Rosenborg i det forrige tiåret så var det nettopp hyppige trenerskifter, og ikke alle var like vellykket.

Spillere på vei bort?
Men det er ikke bare trenerskiftet som skaper utfordringer for et gullhungrig Rosenborg. Vadim Demidov og Steffen Iversen er bosmanspillere, og Per Ciljan Skjelbred gikk ut i Adresseavisen med et ønske om å komme seg til en større liga etter hvert.

Rosenborg på sin side har vært klokkeklare på at spillere som har kontrakter som går ut, og ikke ønsker å forlenge, i utgangspunktet er til salgs. Klubben ønsker ikke å miste nøkkelspillere gratis.

Dermed kan både Demidov og Iversen forsvinne i sommer. Mens Skjelbred fort kan bli solgt han også, dersom det rette budet kommer inn.

Men verst er det kanskje hvis Anthony Annan blir solgt. Per dags dato er den lille ghaneseren det heteste salgsobjektet for Rosenborg.

- Klassespiller
For Annan er hovedrepresentanten for den defensive tryggheten som sikret Rosenborg gullet i fjor. Og Erik Hamrén erkjenner at Rosenborg skal være glade for at Annan er i RBK.

- Annan er en klassespiller. Han er den defensive sjefen vår og utrolig viktig for vårt forsvarsspill, skryter Hamrén.

Men svensken vil ikke si noe om hvorvidt ghaneseren er moden for større utfordringer.

- Jeg vil ikke spekulere i overgangssnakk og slikt. Men han er i RBK nå, og det er vi selvfølgelig veldig glade for.

For Annan handler det også om å prestere i RBK. Ghaneseren erkjenner at han på sikt ønsker å komme seg til en større liga, men vet at veien til det går gjennom gode prestasjoner i Rosenborg-trøya.

- Alle spillere har ambisjoner om å spille på et høyest mulig nivå, sier Annan til Nettavisen.

Midtbanespilleren trekker paralleller til sin egen sjef når han snakker om nye utfordringer.

- Man må ta det steg for steg. For Erik var det neste steget for han å ta over landslaget. Det er noe av det største man kan gjøre som trener. Det er rett tid for han å dra, han kan ikke bli tvunget til å bli. Det er slik vi spillere må tenke også, begrunner Annan.

- Jönsson et bra alternativ
Og når det gjelder den profesjonaliteten Hamrén har innprentet spillergruppen med, kan det være nettopp den som berger Rosenborg gjennom trenerskiftet som kommer.

- Det er ikke bra at han drar, men det har skjedd. Det er trist at han drar, men vi kan bare ønske han lykke til. Det kan selvfølgelig påvirke oss, men vi må uansett jobbe med den treneren som erstatter han, sier Annan.

Også Steffen Iversen mener det er uproblematisk for klubben med ny trener, og bedyrer at det ikke spiller noen rolle for han hvem som tar over ansvaret etter Hamrén. Det spiller i alle fall ikke inn på kontraktsforhandlingene.

- Det har ingen betydning for min del. Jeg har hatt så mange trenere opp gjennom årene, at det betyr lite. Jeg regner med at vi er i mål med kontraktsforhandlingene om et par måneder, sier Iversen til Nettavisen.

Annan på sin side er i alle fall ikke negativt innstilt til én av kandidatene til å ta over Rosenborg. Før ghaneseren flyttet til Trondheim, spilte han under Jan Jönsson i Stabæk. Da ble han seriemester.

Skulle Jönsson bli Hamréns erstatter, tror Annan det kan bli en meget god løsning.

- Janne er en god trener. Han har en fin personlighet, han er dyktig med spillerne og han og Hamrén er egentlig veldig like. Det tror jeg kan være en god løsning, avslutter Annan.

Tiden vil vise hvordan trenerbyttet går for Rosenborg, men enn så lenge kvier trønderne seg for å snakke for mye om det som skjer lengre fram i tid. For det beste Erik Hamrén kan gjøre for sin etterfølger er å sørge for at Rosenborg henger med i gullstriden når han gir seg på Lerkendal.

ROSENBORG 2010:
+ Bred stall og dobbel dekning på alle plasser

+ Størst ressurser

+ Ikke nevneverdig svekket etter den suverene seieren i fjor

- Usikkerhet rundt trenersituasjonen

- Flere sentrale spillere som ikke forlenger kontrakten og kan forsvinne

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken