Gå til sidens hovedinnhold

Det rystende fotballåret

Mange er glade for at fotballåret 2003 går mot slutten. Doping, voldtektsanklager og dødsfall har rystet en hel verden. Les TV 2 Nettavisen oppsummering av fotballåret her.

Rio Ferdinand-saken kroner et år der oppmerksomheten i like stor grad har vært rettet mot rettssalene som mot aktivitetene på fotballbanen. EM-trekningen for neste års sluttspill i Portugal, og trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene i Tyskland, skulle bidra til å rette fokus framover igjen, men Rio Ferdinand-saken vil rulle og gå også langt ut i det neste året.

Les om Rio Ferdinand-saken her:
Rio utestengt åtte måneder
Krever Ferdinand-straff
Ferdinand i doping-trøbbel

Problem for fotballen
Hovedinntrykket mange sitter igjen med mot slutten av 2003, er at fotballens tidvis glamorøse og seriøse fasade er i ferd med å slå sprekker. FIFA-president Sepp Blatter har for første gang innrømmet at doping er blitt et alvorlig problem for fotballen, og det er trolig hovedårsaken til at Ferdinand-saken er så viktig for ham. Han ønsker å sende ut et signal om at doping ikke lønner seg, uavhengig av om Rio Ferdinand er ren eller ikke.

England er i tillegg til dopingskandalen rundt Rio Ferdinand også blitt rystet av andre utenomsportslige bruduljer. En ung jente anklaget i slutten av september en rekke Premier League-spillere for å ha voldtatt henne på hotellet Grosvenor House i London. Titus Bramble og Carlton Cole ble nevnt som hovedaktørene i en sak som fortsatt er under etterforskning.

Navngir mistenkte etter voldekt
To Premier League-ess arrestert

Skylder på lønn
På toppen av det hele er Chelsea-spilleren Jody Morris siktet for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne i en trafikklomme på motorveien utenfor Leeds 6. oktober. Leeds-spilleren Jermaine Pennant ble også avhørt som vitne i saken. Heller ikke denne saken blir man kvitt i fotballåret 2004.

Mange hevder at de heftige lønningene i Premier League har skylden, at de unge og talentfulle fotballspillerne sliter med å håndtere den plutselige rikdommen mange av dem får.

Leeds-stjerne arrestert for voldtekt

Nandrolon
Andre land har også hatt sin skjerv med dopingproblemer. I Italia og Serie A var Inter Milan-spissen Mohamed Kallon en av mange som testet positivt for bruk av det forbudte anabole steroidet nandrolon eller andre liknende stoffer. Saken ble ikke akkurat bedre av at FIFA nektet å skrive under på WADAs (verdens anti-dopingbyrå) retningslinjer for sanksjoner i forbindelse med dopingsaker.

De største problemene ser ut til å være løst organisasjonene imellom, men omfanget av dopingsaker bare øker og øker.

0-0
Fotballmessig sett var det et opp-og-ned år for verdensfotballen. Publikum fikk i november oppleve en av årets store klassikere da Monaco banket Deportivo La Coruna hele 8-3 i Champions League. Resultatet minnet mer om kampene fra de uskyldige dagene da europeisk klubbfotball begynte for nesten 50 år siden.

Men Monacos nedsabling av Deportivo var en sjelden affære. For første gang på lenge endte Champions League-finalen 0-0. For mange kom det kanskje ikke som noen overraskelse, siden finalemostanderne var AC Milan og Juventus. Begge lag spiller kynisk fotball, de er vanskelige å score på, og betegnende nok måtte det straffespark til for å få en avgjørelse.

Og da tv-kameraene til og med klarte å finne tilskuere som satt og sov, fikk man en følelse av at fotballen var inne på et feilspor.

Helt i Drømmenes Teater

De pengesterke
Avstanden mellom rike og fattige klubber blir bare større og større. Leeds sliter med en gjeld på 83 millioner pund, og kan bli satt under økonomisk administrasjon hvis de ikke finner en kjøper i løpet av januar.

Chelsea hadde også en gjeld på 60 millioner pund da milliardæren Roman Abramovich kom inn og reddet klubben. Han slettet gjelden og investerte over 100 millioner pund i nye spillere bare i løpet av de første seks ukene han var i klubben.

Året 2003 var uansett et år da de pengesterke for alvor kom på banen. Penger synes i stadig økende grad å være nøkkelen til suksess i fotball. Fotball-elskende milliardærer, enten de er oljesjeiker eller russiske rubelkonger, saumfarer markedet etter storklubber de kan bruke som sine egne kjæledegger.

Høstens mange overganger i engelsk fotball, og da særlig til Chelsea, har etterlatt seg et inntrykk av at mange spillere ikke lenger velger klubben i sitt hjerte, men snarere den klubben der det er mest penger å hente.

Vi får håpe det ikke er tilfelle.

Chelsea ødelegger engelsk fotball
Har brukt 2,3 milliarder
Chelsea solgt til russer

Marc-Vivien Foe
Årets mest tragiske episode skjedde i Frankrike i juni, da Kameruns midtbanespiller, Marc-Vivien Foe, kollapset og døde under semifinalen mot Columbia i Confederatins Cup. Han døde av naturlige årsaker, men dødsfallet førte umiddelbart til en debatt om at mange av toppspillerne spiller for mange kamper.

Som et direkte resultat av det, bestemte UEFA seg for å kutte antallet kamper i årets Champions League.

Stjernespekket kamp for Foe
Minnet Foe i finalen
Døde under landskamp

Annus horribilis
Det har i det hele tatt vært et år mange fotballelskere kunne vært foruten. Siden det er jul, er det lov å ønske seg bedring, men mange av sakene vil være med oss også i det nye året.

Det vil neppe gjøre gjøre verdens mest populære noe godt.

Reklame

Slik sparer du enkelt inntil 600 kroner på mobil-abonnementet

Kommentarer til denne saken