RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

«Det ser så enkelt ut på TV»

Sist oppdatert:
Vegard Stake Laengen medgir at møtet med Liège-Bastogne-Liège var sjokkartet.

- Hjemme, når man sitter og ser ritt på TV, kan man kanskje tenke at det er langt igjen til mål når TV-bildene kommer igjennom. Nå kjente jeg at jeg var sliten allerede, da kameraene ble skrudd på, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no om debuten i Liège-Bastogne-Liège.

23-åringen er allerede tilbake i Asker etter 95.-plassen i debuten i det som kanskje er den aller tøffeste klassikeren.

Luftveiene er småsåre, og det verker i bein og øvrige lemmer.

- Det er et av de hardeste løpene jeg har kjørt, innrømmer han.

- I fjor trodde jeg nok ikke at disse løpene skulle være så harde. Et WorldTour- og endagsritt hvor alle de beste rytterne er i toppform; det er ganske stor forskjell fra 2.1-rittene jeg kjørte med Joker Merida i Frankrike. Det ser så enkelt ut på TV, men når de tråkker til med hjelperyttere og alt foran, er det ikke enkelt å henge med.

Tenkte på å stå av
Nordmannen var en av fire Team Type 1-Sanofi-ryttere som fullførte rittet. De fire andre sto av underveis.

Stake Laengen innrømmer at tanken streifet hodet hans også, idet kalde regnskurer og seks varmegrader var «belønningen» som ventet rytterne på vei inn mot La Redoute og finalen.

Les også: Nordhaug: - Jeg er veldig skuffet

- Før La Redoute vurderte jeg også om jeg skulle kle på meg lange ermer og regnjakke, men jeg slo det fra meg ettersom følgebilen vår lå på 25.-plass i kortesjen.

- Vurderte du noen gang å stå av?

- Jeg tenkte litt på det. Det var kaldt og tungt i perioder. Men jeg ville gjerne fullføre også, derfor siktet jeg meg inn mot gruppettoen (en større gruppe som faller av foran de siste bakkene, vår anm.). Det hadde nok vært enklere å stå av om man hadde sittet igjen alene. Jeg ville gjerne se hele løypa, kjenne på distansen og vite hvor tungt det var mot slutten. Det hadde vært lettvint å stå av når massører og andre følgebiler vil ha deg inn i varmen, men jeg tror det var lurt å gjennomføre for min egen del, svarer han.

BMC Racing smadret hovedfeltet
Som førsteårsproff er det ikke noe unaturlig i at den 255,5 kilometer lange klassikeren opplevdes tøff for Stake Laengen.

Det er stort sett bare spesielle ryttere som Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan som er i stand til å ta nivået i første forsøk – men også slike ryttere sliter jo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Teejay Van Garderen satte opp et voldsomt tempo for lagkaptein Philippe Gilbert på vei inn i La Redoute.

Fullt LIVE-referat finner du her!

Over toppen hadde hovedfeltet sprukket opp i tre fraksjoner, og var man ikke blant de 30-35 rytterne som lå i første gruppe der, var man i realiteten ute av seierskampen.

Slitsom punktering
Det hjalp heller ikke Team Type 1-rytteren har han punkterte etter 16 mils sykling.

- Det skjedde like før bakkene startet. Når hovedfeltet kjører inn i bakkene i 60-70 kilometer i timen, bruker man mye krefter på å komme seg opp igjen. Man havner langt bak i køen, og må passere alle bilene.

- Det må likevel være en positiv opplevelse å prøve seg i Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège?

- Helt klart. Jeg setter veldig pris på å få sjansen til å kjøre WT-ritt. Det er viktig å se hvor de beste rytterne står. Samtidig skal det blir greit å kjøre noen kategori 1-løp i Frankrike, også. Der får man i hvert fall være med å kjøre litt, og ikke føle seg så dårlig.

- Da jeg begynte å bite tennene sammen mot slutten der, sa Lars Petter til meg: - Dette er noe annet enn å kjøre norgescup. Han hadde jo rett i det, flirer Stake Laengen.

Opplevde noe av det samme i norgescupen
Da kan det jo være en trøst i gå noen år tilbake i tid, da den sammen norgescupen virket som et umulig hinder.

- Man får litt sjokk når man tenker over hvor høyt nivået er, og hvor mye fortere man må kjøre. Samtidig har jeg aldri vært noe supertalent. Jeg har trent mye og vært tålmodig.

- Jeg husker jeg fikk bakoversveis da jeg kjørte i norgescupen som junior, også. Jeg falt av i bakker, og det som var – og tenkte at nivået var «uendelig høyt». Det finnes supertalenter som kommer inn og vinner med en gang, men jeg har alltid gått den lange veien. Jeg tror det er bra at jeg har kommet meg inn på et prokontientalt lag. Hadde jeg fortsatt vært på et kontinentallag, hadde veien vært veldig lang, sier han oppriktig.

Stake Laengens sesong fortsetter nå med Tour de Gila i New Mexico (2.-6 mai), Rogaland Grand Prix (13. mai), Glava Tour (16.-20. mai) og to mindre endagsløp i Frankrike.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere