Gå til sidens hovedinnhold

- Det skal hun greie

Treneren tror Astrid Uhrenholdt Jacobsen (23) endelig klatrer helt øverst på seierspallen igjen.

BEITOSTØLEN/OSLO (Nettavisen): Astrid Uhrenholdt Jacobsen slo igjennom med et brak da hun ble sprintverdensmester i Sapporo som 20-åring i 2007.

Den påfølgende vinteren fortsatte hun framgangen, vant tre verdenscuprenn og ble nummer to i verdenscupen sammenlagt i sin første seniorsesong.

Så kom motgangen. Sommeren 2008 ble langt på vei ødelagt av en akillesoperasjon. Sommeren 2009 gikk det enda verre, da Astrid brakk ryggen i en sykkelulykke.

Mirakuløst nok kom hun seg likevel med på laget til Vancouver-OL, og greide til og med en knallsterk sjuendeplass på sprinten. Men fysisk grunnlag til å kunne kjempe om medalje i Vancouver, hadde hun naturligvis ikke.

Tror seieren kommer
Foran sesongen som kulminerer med VM på hjemmebane i Holmenkollen i februar, ser det vesentlig lysere ut. En skulder ut av ledd i slutten av juli blir nærmest som en bagatell å regne i den store sammenhengen.

- For første gang siden 2007/08-sesongen har Astrid nå den basisen som trengs, fastslår trener Dag Kaas.

Han føler seg derfor trygg på at eleven vil være tilbake i verdenstoppen på nyåret – og legger lista skyhøyt.

- Det skal hun greie, svarer Kaas på Nettavisens spørsmål om den fjerde verdenscupseieren kommer i løpet av vinteren.

- Ingen julestjerne
Det sier han til tross for at Uhrenholdt Jacobsen «bare» ble nummer seks i de to rennene hun gikk under den nasjonale åpningen på Beitostølen i helga.

For som 23-åringen selv sier det:

- Jeg blir aldri noen julestjerne. Det viktigste for meg nå før jul er å sette noen gode opplevelser inn i banken, sier hun til Nettavisen.

- Hvilke forventninger har du til deg selv denne sesongen?

- Jeg har forventninger, for å si det sånn. Det er ikke som de to foregående sesongene, da alt av gode resultater var bonus, sier Astrid.

Drømmer om godfølelsen
Men mens treneren melder om sannsynlige seirer i verdenscupen, har hun selv et litt annet fokus.

- Jeg har veldig lyst til få til renn der det kjennes ut som jeg ikke blir sliten og alt går av seg selv. For meg betyr opplevelsen og prestasjonen enda mer enn resultatet. Jeg kan vinne og være drit misfornøyd, og har faktisk vært aller mest fornøyd med løp jeg ikke har vunnet.

- To av de beste opplevelsene jeg har hatt, er NM-stafetten i 2008 og en sjetteplass i Canmore. Det kan sikkert høres rart ut, men sånn er jeg, smiler Heming-jenta.

Det hører med til historien at Nettavisen omtalte den nevnte stafettetappen i 2008 som «en rå maktdemonstrasjon» – og at trener Dag Kaas etterpå sammenlignet henne med selveste Bente Skari.

Les saken: - Astrid er best i verden

- Når hadde du sist den følelsen du snakker om?

- Det er lenge siden. Det var nok under NM på Gjøvik, sier hun – og sikter til den klassiske 10-kilometeren 15. januar 2009, der hun utklasset sølvvinner Marit Bjørgen med et halvt minutt.

- Har du fryktet at du aldri vil oppleve et slikt løp igjen?

- Jeg må innrømme at jeg har tenkt tanken, ja. Det har vært en ganske tøff jobb å komme opp på nivået til de andre på laget, tøffere enn jeg hadde trodd. Men nå er jeg der, fastslår hun.

Lørdag innledes verdenscupen med 10 km fristil i svenske Gällivare. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke blant favorittene, men hvis formpila peker riktig vei, kan en plass blant de ti beste være et realistisk scenario.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken