Gå til sidens hovedinnhold

- Det skulle aldri ha kommet ut

I helgen vurderer kombinertutøverne å aksjonere i Holmenkollen. Det er Jan Schmid lite glad for.

Kombinertløperne i verdenscupen er langt fra fornøyd med hvordan flere av årets renn har blitt gjennomført. Svært ulike forhold i hoppbakken har skapt bingorenn flere ganger denne sesongen, og det toppet seg i OL da de fem beste kombinertløperne fullstendig ble tatt av vinden i storbakken.

I etterkant sendte løperne, med den østerrikske stjernen Felix Gottwald i spissen, et brev til Det internasjonale skiforbundet (FIS) der de krevde svar på blant annet hvorfor OL-rennet ikke var blitt stoppet. Løperne hadde også et møte med FIS-leder Walter Hofer i Lahti forrige fredag, der de krevde en unnskyldning. Men løperne fikk verken svar eller en beklagelse.

Aksjoner i Holmenkollen
Dermed vokste sinnet enda mer, og det ble varslet at det ville komme aksjoner under helgens Prøve-VM i Holmenkollen.

- Det der skulle aldri ha kommet ut. Det har vært diskutert mulige aksjonsformer, men det er langt fra sikkert at det blir noen. Det er synd dette kommer ut før man eventuelt enes om hva som skal gjøres, sier tillitsmann blant Norges kombinertløpere Jan Schmid til Nettavisen.

Han er redd for at noen skal bli fristet til å gjøre noe overilt.

- Det er synd om noen velger å ga til drastiske steg. Jeg håper vi kan klare å roe oss ned og bli enige om å droppe reaksjoner. Dette er i tillegg snakk om åpningen av nasjonalanlegget, sier Schmid.

Han forteller at FIS skal evaluere sesongen på sine møter til våren, og Schmid har forståelse for at denne prosessen må følges.

- Personlig stoler jeg på at FIS vil evaluere dette bra. Det har vært så tydelig forskjellige forhold i noen renn at noe nå må gjøres, mener Schmid og trekker blant annet fram snøværet i Oberhof som ga svært forskjellig fart på hoppkanten for utøverne.

- Ødeleggende for kombinertsporten
En reaksjon fra løperne nå mener han bare er ødeleggende for kombinertsporten.

- Det vil ikke være positivt for verken publikum eller sportens bilde dersom det blir aksjoner. Det er ikke bare FIS som eventuelt vil tape på dette, alle vil tape, mener Schmid.

Han både håper og tror at de nasjonene som var mest gira under rennene i Lahti forrige helg nå har fått tenkt seg litt om. Dette gjaldt blant annet store nasjoner som Østerrike, Tyskland og Frankrike. Da var det snakk blant løperne om aksjoner i stor skala.

- I kampens hete kan det gjerne bli litt unyansert, men når man får tenkt seg om etter en to-tre dager roer det seg gjerne, tror Schmid.

Kan bli individuelle reaksjoner
Når løperne nå samles foran helgens verdenscuprenn i Holmenkollen kommer det til å bli nye diskusjoner om hva man eventuelt skal foreta seg. Schmid tror ikke det vil bli full enighet blant løperne om hva de skal gjøre.

- I en så stor utøvergruppe med individualister vil aldri alle være helt enige, sier Schmid og åpner for at det også kan bli individuelle aksjoner.

- Dersom noen ønsker å reagere vil ingen stå i veien for det, forteller han.

Likevel er han ikke i tvil om hva han helst ønsker.

- Jeg håper dette skal ordne seg på en sivilisert måte, avslutter han.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken