Den tidligere sportsdirektøren i Monaco og Fredrikstad, som også har jobbet som talentspeider for klubber som Bayer Leverkusen, Hannover og Zenit St. Petersburg, er for tiden spaltist i den engelske storavisen The Guardian.

I onsdagens spalte er temaet ansettelser av managere eller hovedtrenere generelt, og ansettelsen av Paolo Di Canio i Sunderland spesielt.

Storbritannias tidligere utenriksminister David Miliband trakk seg fra sitt styreverv i Sunderland i protest mot ansettelsen av Di Canio, som er en svært kontroversiell type som tidligere har uttrykt støtte til fascismen.

Miliband oppga også Di Canios tidligere politiske uttalelser som begrunnelse.

Under pressekonferansen Sunderland holdt i forbindelse med ansettelsen av italieneren, nektet Paolo Di Canio å svare på spørsmål om han fremdeles støtter en fascistisk tankegang.

- Jeg trenger ikke å svare på disse spørsmålene mer, sa Di Canio ifølge BBC.

Styres av media
«Mens kontroversene rundt Paolo Di Canios utnevnelse som Sunderland-manager fortsetter, er denne sagaen et eksempel på hva som ofte skjer når klubber forhaster seg med å rekruttere en ny sjef. Men det er ikke bare når det gjelder en managers omdømme som klubbene svikter. Dårlig tid, panikk, mangel på forberedelser og svak rådgivning leder til slutt til like uheldige sportslige konsekvenser», skriver Karlsen.

«Det slutter aldri å forundre meg at utnevnelsen av en ny manager - åpenbart den viktigste rekrutteringen en klubb gjør - blir gjort på så tynt grunnlag. De aktuelle kandidatene virker som regel å være de som blir nevnt i avisene eller de som anbefales av agentene som kjenner styremedlemmene. Og ansettelseskomiteens vurdering av de potensielle managerne er generelt basert på rykter og medieomtaler, som ikke nødvendigvis gir et nøyaktig bilde av en persons karakter. Begrunnelsene strekker seg sjelden lenger enn "han gjorde en god jobb der, å la oss ansette ham"», fortsetter Karlsen.

Grundig
Tor-Kristian Karlsen anbefaler klubbene å bruke speidere eller hodejegere når den neste manageren skal ansettes.

«Det er en rekke områder som må vurderes når en trener skal ansettes. Det kreves seriøse undersøkelser over lange perioder for å identifisere den rette kandidaten, den som passer inn i en bestemt setting, et miljø og en filosofi, og som er best egnet til å utvikle dette. I en global business som fotball, bør du kaste ut garnet over hele verden», mener han.

Han forteller at han for en tid tilbake ble leid inn av en stor, europeisk klubb for å speide på et par managere som de ville ha informasjon om til sin database over mulige trenerkandidater.

«De ville at jeg skulle følge dem på treningene i et par uker, for å levere en detaljert rapport om hvordan de organiserte ting, hvor involverte de var, hvordan assistentene jobbet og så videre ... Det åpnet virkelig øynene mine for hvor profesjonelt denne klubben arbeidet med dette, spesielt ettersom den var fornøyd med sin daværende manager og ikke hadde planer om å erstatte ham», forteller Karlsen.

Les hele spalten hos The Guardian.