Det stinker av russerne

Foto: AFP/Scanpix

KOMMENTAR: Startnekt for to nye russere. Skal man aldri kunne stole på dem?

09.01.10 11:42

Russland og doping er dessverre lett å oppfatte som to sider av samme sak innen skiidretten. Rekken av russiske langrennsløpere og skiskyttere som er blitt tatt og utestengt de siste 15 årene, begynner å bli skremmende lang.

Det er nok å nevne navn som Julia Tsjepalova, Jevngeni Dementiev og Sergej Sjiriajev.

At russerne i årevis har drevet systematisk med juks og fanteri, er hevet over tvil. Derfor følges russiske utøvere, takk og pris, ekstra tett av internasjonale dopingjegere.

Russernes bedrøvelige dopinghistorie gjør også at spekulasjonene fort kommer når det skjer noe «mistenkelig» – som for eksempel en overraskende seier eller et plutselig farvel.

Hjem uten forvarsel
Derfor var det mange som hevet øyenbrynene da de to beste russerne plutselig forlot Tour de Ski midtveis. Maxim Vylegzhanin Alexander Legkov dukket rett og slett aldri opp i Toblach.

Begge skal angivelig ha vært syke, og det kan selvfølgelig være riktig – selv om prestasjonene kunne tyde på at i hvert fall Vylegzhanin var i utmerket fysisk forfatning.

Samme Vylegzhanin fikk for øvrig startnekt i Davos før jul, på grunn av for høye hemoglobinverdier.

Høye hemoglobinverdier er ikke bevis for doping, men det kan så absolutt være en indikasjon på urent blod i årene.

Startnekt
Fredag kveld kom altså nyheten om at to russere har fått startnekt i de avsluttende Tour-etappene.

FIS bekrefter overfor Nettavisen at Alexander Kuznetsov har fått startnekt i fem dager, mens Ivan Alypov har fått en karantene på to uker. Sanksjonene tyder på at Kuznetsov har hatt for høyt hemoglobinnivå, mens Alypov har hatt en mistenkelig bloprofil – det vil si store variasjoner i hemoglobinnivået.

Ingen av dem har altså avlagt positive dopingprøver, i hvert fall ikke offisielt.

Sørgelig
Likevel er det ingen tvil om at det stinker av russerne en måned før OL i Vancouver, og det er ikke annet enn sørgelig.

Sørgelig er det derimot ikke at de lukes ut. FIS skal ha ros for jakten de bedriver, og måtte alle gode krefter stå dopingjegerne bi, slik at alle juksemakere blir luket ut før OL-ilden tennes.

For jeg unner ingen skjebnen til Frode Estil og Thomas Alsgaard. De fikk gullmedaljene fra Salt Lake City i posten etter at resultatlistene ble ”revidert”.

Jeg klarer i hvert fall ikke å unne russerne noe som helst i Vancouver.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag