*Nettavisen* Sport.

«Det var deg og meg, og jeg elsker deg»

Foto: Scanpix

Alexander Dale Oen fulgt til graven fredag.

11.05.12 16:01

Den 1. mai kom sjokkbeskjeden. Svømmeren Alexander Dale Oen var funnet død i USA. Han ble 26 år gammel.

Nordmannen døde brått på et hotell i den amerikanske byen Flagstaff. Der var han på treningssamling med landslaget og ble funnet død i dusjen av lagkamerater.

Fredag ble Øygarden-gutten fulgt til graven på hjemstedet. Familie, venner og prominente personer har møtt opp for å hedre den norske idrettshelten og tårene trillet i strie strømmer.

- Endeløs sorg
«Kjære, elskede Alex. Fra å være den fantastiske gutten vår, har din bortgang snudd alt til endeløs sorg. Du var en stor idrettsmann, men som person var du større», sa Dale Oens mor og far i en tale opplest av sogneprest Sven Martinsen.

«Du var raus, uredd og hadde en genuin tro på alt du drev med. Du hadde nulltoleranse for urettferdighet og var ikke redd for å ha egne meninger. For oss var du bare Alex. Den blide, flotte gutten, med det store smilet. Gleden du spredde var ubeskrivelig», sa foreldrene.

«Vi husker vi satt på hotellrommet ditt etter gullet i Shanghai. Vi snakket om det som hadde skjedd hjemme, og så på gullmedaljen din. Vi lurte på om den var av ekte gull, noe du ikke hadde tro på. Dette må vel være det største du har opplevd, spurte vi? Nei, det nest største. Det største var da broren min og Vibeke fikk Tuva», sto det i minnetalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien/scanpix

En av dem som holdt tale under begravelsen var Dale Oens kjæreste, Anja Johansen.

«Det var deg og meg, «Store-Trille» og «Lille-Trille». Jeg hadde det godt med deg. Det gjorde ikke noe at du var borte 250 dager i året, når jeg visste du kom hjem til meg. Jeg husker du sa til meg, endelig skulle det bli tid til deg og meg, du skulle bare kjapt innom OL å ta det gullet først», sa kjæresten.

« Du var en hard nøtt å knekke. Det var ikke snakk om å tenne stearinlys eller bruke rosa skjorte. Du brukte mygglampe som nattbordslys. Da skjønte jeg at jeg hadde funnet en ordentlig mann. Men den dagen jeg fikk deg til å synge Justin Bieber på «Valentines day», da skjønte jeg at du hadde sluppet meg inn i hjertet ditt. Det var deg og meg, og jeg elsker deg. Som du sa til meg den dagen du døde: God natt, elskling. Gleder meg til å sove ved siden av deg igjen», sa Johansen i talen til kjæresten.

- Et symbol på håp
Dale Oen vant blant annet sølv under OL i Beijing i 2008 og gull under VM i 2011. Det var 100 meter bryst som var spesialiteten til den norske svømmeren.

Gullet under VM i juli 2011 var det første norske svømmegullet i et verdensmesterskap noensinne. Gullet var også spesielt siden det skjedd rett etter 22. juli-tragedien.

- Dette er ikke bare en tung dag for Idretts-Norge, det er en tung dag for hele Norge. Alexander var så mye mer enn bare medaljene, sa Anniken Huitfeldt til TV 2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien/scanpix

- Etter 22. juli ble han et symbol på håp, et symbol på selve livet. Det er urettferdig at det er nettopp ham vi nå skal følge til graven, sa kulturministeren.

Sogneprest Sven Martinsen i Øygarden er blant de mange som synes det er vanskelig å skjønne hvorfor en type som Dale Oen har gått bort.

- Jeg roper det til Gud. Hvis du finnes, hvorfor gjorde du dette. Som prest ønsker jeg å hjelpe folk videre og jeg håper vi kan gjøre det ved det som skjer her i dag, sa han til TV 2.

- Øygarden er et fint sted å være prest. Folk er så gode med hverandre, så snille, og det er bare gode ord. Det hjelper i sorgarbeidet, sa sognepresten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- En tøff dag
I ti år jobbet den norske svømmeren sammen med trener Stig Leganger-Hansen. Bergenseren har fått mye av æren for det Dale Oen oppnådde i løpet av karrieren.

Leganger-Hansen var selvfølgelig til stede fredag.

- Det han oppnådde var en kombinasjon av hans fantastiske personlighet, hans nysgjerrighet og hans ønske om å alltid ta steg framover, sa svømmetreneren til TV 2.

- Dette blir en tøff dag for mange. Det er mange som bryr seg om Alexander, og han brydde seg om mange. Det var mange som ville hjelpe ham, sa Leganger-Hansen.

Treneren har mange gode minner fra tiden med svømmeleven og husker mye av det utenomsportslige like godt som det sportslige.

- Absolutt, de minnene som sitter sterkest er de utenom idretten. Alle de opplevelsene vi hadde sammen. Jeg var heldig som fikk lov til å bli kjent med ham, sa han.

Les det store intervjuet med Alexander Dale Oen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.