Belgiske Phillipe Gilbert var den overlegne endagsrytteren i 2011.

I Tour de France var belgieren også i toppslag, i så god form var 29-åringen at han havnet i skuddposisjon til den grønne spurttrøyen. Gilbert forsøkte seg å konkurrere mot Cavendish. Men det var et dumt påfunn, innrømmer BMC-rytteren i etterkant.

- Det var en dårlig opplevelse, sier Gilbert til feltet.dk.

Gilbert vant den første etappen i Tour de France. Men jakten på den grønne trøyen forspilte mulighetene til flere etappeseire, mener han selv.

- En dårlig idé
- I løpets siste uke mistet jeg mange muligheter, fordi jeg jaktet den grønne trøyen. Det var nok en dårlig idé, forteller Gilbert.

Tour de France er også et mål neste sesong. Men som både belgieren og Thor Hushovd har gjentatt ved flere anledninger i forsesongen; Evans er førsteprioritet.

LES OGSÅ:- Hushovd og Gilbert ofrer seg for meg

Derfor må Gilbert se seg ut andre personlige høydepunkter i 2012. Å gjenskape den rå fjorårssesongen blir en voksen utfordring. 29-åringen vant 18 ritt, blant dem noen av de aller viktigste på kalenderen.

- Det blir vanskelig. Ingen vet så godt som meg selv at forrige sesong var fantastisk, men jeg har fortsatt ambisjoner for endagsløpene, forteller han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Liège, Flandern og San Remo
Gilbert var utilnærmelig i de harde endagsklassikerne forrige sesong og vant både Amstel Gold Race, La Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège.

- Jeg regner med å være toppen av min yteevne i uken vi skal kjøre Liège-Bastogne-Liège og vil forsøke å vinne et av de løpene den uken. Men Milan-San Remo og Flandern rundt er også løp jeg er meget motivert for å kjøre, fortsetter BMC-rytteren.

BLOGG:Dette ble voldsomt, Hushovd

Én triumf i Liège-Bastogne-Liège og to i Giro di Lombardia betyr totalt tre seire i sykkelsportens såkalte monumenter. Det er med andre ord langt opp til Eddy Merckx nitten triumfer. Det vil være svært overraskende om Gilbert står med tre monumentsseire også etter denne sesongen.

Noe Merckx aldri gjorde var å bli olympisk mester, det håper Gilbert å bli i 2012.

- Det er noe annet enn VM
De olympiske lekene har ikke store tradisjoner i sykkelsporten, men både Gilbert og lagkamerat Hushovd ser frem mot London-lekene med store ambisjoner.

- Det er en såpass stor begivenhet og å kunne vinne en medalje er spesielt – selv om den ikke er av gull. Det er noe annet enn verdensmesterskapet – for selv om du ikke kan kjøre rundt i en trøye, kan du si at du er olympisk mester. Det er viktig, mener Gilbert.

SE BMC-BILDENE:Her er BMCs drømmetrio

Årets olympiske leker vil bli preget av mange store navn. Mark Cavendish, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alejandro Valverde og Oscar Freire har alle uttalt at lekene er et stort mål på kalenderen.

At også Gilbert vil komme til London i toppform gjør ikke konkurransen mindre spennende.