Tre uker med sykkelfest i Italia er over.

Ryder Hesjedal stakk av med seieren i Giro d’Italia med kun 16 sekunders margin til spanske Joaquin Rodriguez. Thomas De Gendt tok tredjeplassen i rittet, som for første gang siden 1995 ikke så noen italienere på pallplass i sammendraget.

- Italienerne bør være skuffet. De har kjørt konservativt, og jeg tror heller ikke de italienske stjernene var sterke nok, sier Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no.

- Fargerikt
TV 2-kommentatoren har kommentert den siste halvdelen av Giro d’Italia med Mads Kaggestad. Når vi ber han oppsummere giroen, trekker han frem den overraskende seierspallen.

- Det har vært moro, med en veldig overraskende pall. Det er kommet nye navn. De tre på pallen er kjente fra før, men det er likevel overraskende at de står der. Det har vært fargerikt. Jeg synes også det er moro at ti forskjellige nasjoner har vunnet etapper, og at noen nye land som Litauen og Canada har vært i rosa. Det har vært en variert løype, med en del godbiter, oppsummerer Stoltenberg.

Før giroen var det mest snakk om Ivan Basso og Michele Scarponi, og mange outsidere. Ryder Hesjedal var av mange ikke regnet som en av outsiderne engang, men vant altså rittet.

Kjørte med hjertet
- Det er en gedigen overraskelse. Det er tre ryttere som har vist gode kvaliteter tidligere som er på pallen, så jeg vil ikke høre noe om at dette er mistenkelig. De Gendt våget der de andre vegret, og kjørte med hjertet. Det får han betalt for. Det var jevnt lenge, frem til lørdag, og ingen har skilt seg ut enormt. Det har vært små avstander, og det er morsomt.

Tre uker med fullspekket med høydepunkter er ferdig. Tette og dramatiske spurtetapper, etapper hvor brudd har fått gå, nervepirrende fjelletapper og en spennende avsluttende tempo. Årets Giro d’Italia har inneholdt det meste.

Å trekke frem et øyeblikk, eller høydepunkt, er dermed ikke lett. Stoltenberg er imidlertid klar på hva han regner som det største.

- Det må bli De Gendts solo opp Stelvio. Han kjørte seg fra topp ti til å avslutte på pallen. Det var den store etappen, og det han gjorde var episk.