I moderne fotball finnes det ikke mange som Franco Baresi.

Italieneren kom til AC Milan som 14-åring, og han spilte seniorfotball i tjue(!) strake sesonger før han la fotballskoene på hylla.

Det er ikke rart forsvarsspilleren har legendestatus i den tradisjonsrike klubben.

I sin lange tid hos Milan fikk han med seg seks Serie A-titler, tre Champions League-titler, 4 titler i den italienske cupen, 3 europeiske Super Cup-titler og to Intercontinental Cup-titler.

Det er nok ikke mange som protesterte da han i 1999 ble kåret til Århundrets AC Milan-spiller.

Det var særdeles frustrerende å være motspiller når Baresi sto på motsatt banehalvdel.

Legenden var en ener til å lese spillet, og det var nærmest umulig å passere han ute på banen. Det var ingen som var like taklingssterke som Baresi.

Prøvespilte for Inter
Men historien kunne vært annerledes. Baresi var nemlig innstilt på å spille for byrival Inter, der Baresis bror Giuseppe, allerede var en del av ungdomssystemet.

- Broren min er eldre enn meg, så jeg ville følge i hans fotspor. Jeg prøvespilte, og de sa: «Vel, kom tilbake neste år» forteller Baresi.

Etter avslaget i Inter, tok imidlertid Baresis trener med ham til AC Milan. Der så de talentet Baresi hadde, selv om det tok litt tid.

- Jeg måtte prøvespille et par ganger før jeg kom inn. De var bekymret for størrelsen min, for at jeg ikke ville vokse så mye eller bli tøffere. Jeg var bare 14 år den gang, mimrer Baresi.

Men utenomsportslige hendelser, skulle gjøre Baresi tøffere. Da han var 16, var han blitt foreldreløs. Både moren og faren hadde dødd, med mindre enn to års mellomrom.

- Jeg og broren min måtte rulle opp ermene og vokse opp fort. Vi hadde begge så lyst til å lykkes i denne sporten, som vi var så lidenskapelig opptatt av. Vi hadde litt flaks og fikk litt hjelp, men det var først og fremst vår karakter som hjalp oss, sier Baresi.

- Milan ble som en andre familie for meg, jeg brukte all min fritid med dem, forteller han.

Baresi ble raskt kjent for sin store arbeidsmoral og sterke fokus. Like før sin 18-årsdag, fikk han sin debut for førstelaget.

Før den påfølgende sesongen fikk han beskjed om at han nå var førstevalget som libero for Milan-laget. Og Baresi utmerket seg med sin dedikerte tilnærming til spillet.

- For at folk skal se opp til deg, må oppførselen din være plettfri. Trening, hardt arbeid og et fantastisk forhold til supporterne er retningslinjer som aldri må tas lett på, sier Baresi.

Tidlig kaptein
Da AC Milan ble flyttet ned til Serie B som følge av en gamblingskandale, forholdt Baresi seg trofast mot klubben. Han ble utnevnt som kaptein, bare 22 år gammel.

- Det var uvanlig å bli utnevnt til kaptein så tidlig, men det var en uvanlig situasjon. Milan hadde rykket ned til Serie B, så de ville bygge opp laget på nytt rundt meg, sier Baresi.

Franco Baresi skulle forbli lojal mot den røde og svarte drakta ut karrieren, noe som altså skulle føre til en rekke titler. Men hvilken tittel er det Baresi setter høyest?

- Den jeg verdsetter mest, vil alltid være den første europacuptriumfen, i 1989. Det var 82.000 «milanisti» der, siden motstanderen vår, Steaua, ikke tok med noen supportere, forteller Baresi.

- Det var en fantastisk tid. Vi vant «scudettoen» året før, så kom den europacupen, etterfulgt av interkontinentalcupen og så supercupen. Det var en utrolig rekke med trofeer, legger han til.

Vant VM uten å spille
Franco Baresi kan også se tilbake på en flott landslagskarriere, selv om den ikke var uten kontroverser.

Han var i troppen til Italia som vant VM i 1982, men fikk ikke noe spilletid i turneringen. Og Baresi utviklet et noe surt forhold til landslagstrener Enzo Bearzot. Det kulminerte i at Baresi ikke ble med i troppen til VM i 1986.

Mye av årsaken til det, var at Bearzot ville bruke Baresi i en defensiv midtbanerolle, noe Baresi ikke likte.

- Bearzot tok meg ikke ut. Det var noen tekniske spørsmål, som vi hadde forskjellige synspunkter på. Han ville bruke meg som en midtbanespiller, og jeg ikke var komfortabel med det, etter å ha spilt så lang tid i forsvaret. Så da tok han med en annen, forklarer Baresi.

Han bærer imidlertid ikke nag mot Bearzot.

- Jeg har alltid respektert ham. Han var en av de store og jeg er takknemlig ovenfor ham, fordi det var han som ga meg sjansen internasjonalt, sier Baresi.

Straffer
Da Azeglio Vicini tok over landslaget, sementerte imidlertid Franco Baresi seg som et naturlig førstevalg for Gli Azzuri, i sin naturlige posisjon som sweeper.

Og Baresis landslagskarriere kunne vært det helt store, men straffesparkkonkurranser skulle felle italienerne ved to store anledninger.

I VM i 1990 hadde Italia spilt seg fram til semifinale på hjemmebane. I kampen mot Diego Maradonas Argentina, var det ikke avgjort etter 120 minutter, og dermed ble det straffesparkkonkurranse.

Som kaptein tok Franco Baresi tok den første straffen, og scoret. Men det hjalp ikke for Italia, som ble slått ut.

Fire år senere, hadde Italia spilt seg fram til VM-finalen. Denne gangen mot Brasil, og også denne kampen skulle avgjøres på straffer.

Franco Baresi ble igjen valgt til å ta straffe.

3639680

Faktisk var det et lite mirakel at 34 år gamle Baresi i det hele tatt kunne spille finalen. I gruppespillkampen mot Norge, ble nemlig forsvarsgiganten kneskadet.

Han ble hasteoperert og satte seg det som så ut som et uoppnåelig mål, nemlig å være spilleklar til finalen.

Og det klarte selvfølgelig den dedikerte Baresi, som ble valgt ut til ta å Italias første straffe.

Denne gangen bommet Baresi. Han banket ballen høyt over mål

- Da det ble min tur, trodde jeg at jeg kom til å score. Men på et slikt tidspunkt, blir målet veldig lite og keeperen blir diger, sier Baresi.

- Taffarel var keeperen, og jeg tenkte først å sikte til hans venstreside. Men i siste øyeblikk forandret jeg mening - og når du endrer på ting, så blir det vanligvis feil, forklarer Baresi.

Bommet gjorde også Danielle Massaro og Roberto Baggio, og dermed var det Brasil som stakk av med VM-tittelen det året.

- Det var en enorm skuffelse, fordi det var min siste sjanse. Og å tape et VM på straffer ... Det må ha vært skjebnen. Brasil fortjente det mer enn oss, sier Baresi.

Se straffebommen til Baresi rundt fire minutter ut i videoen under.

Saken fortsetter under videoen.

HTML EMBED

20 års tjeneste
37 år gammel, bestemte Franco Baresi å legge skoene på hylla. Da hadde han spilt 20 år for AC Milan.

- Det var mer og mer vanskelig å komme seg etter kampene. Som 37-åring var jeg ikke noen ungfole, og etter alle årene i fotballen, så var det rett og slett på tide å gi seg, sier Baresi.

To år etter han la opp, ble han stemt fram som Århundrets spiller av Milan-fansen.

Etter spillerkarrieren hadde Franco Baresi et kort, men turbulent opphold som fotballdirektør i Fulham. Han forlot den stillingen i august i 2002.

I tillegg har han vært trener for ungdomslag i AC Milan

Saken fortsetter under videoen.

HTML EMBED

Franco Baresi kan se tilbake på en fantastisk spillerkarriere, og han regnes som en av de aller beste forsvarsspillerne gjennom tidene.

I AC Milan dannet han en av de historiens beste forsvarsrekker, sammen med Alessandro Costacurta, Mauro Tassotti og Paolo Maldini, og han er del av en lang rekke italienske forsvarsspillere i verdensklasse.

- Jeg tror det alltid vil være gode forsvarsspillere i Italia, fordi å forsvare er en del av vår kultur, sier Baresi.

Selv om han selv, var en «enklubbsmann», er han ikke skuffet over den manglende lojaliteten spillere viser i dag.

- Nei, det er andre tider nå. I disse dager er det mye mer press og interesse for fotballen, så det er ikke sannsynlig at vi vil se en ny Maldini, som blir værende i 20 år, sier Baresi.

- Man kan ikke sammenligne de tidene med nå, legger han til.

Kilder: FourFourTwo, Wikipedia, Fifa.com.

MER FRA NETTAVISEN: