*Nettavisen* Sport.

«Det var et sjokk for meg»

Foto: PASCAL PAVANI (scanpix)

Hva tror du temaet var på første pressetreff i Tour de France? Doping, selvsagt!

28.06.12 16:48

LIÈGE (procycling.no): Kun få dager før Tour de France-starten, mottok teammanageren til franske Europcar en rystende telefonsamtale fra en respektert fransk journalist.

Ifølge Jean-René Bernaudeaus eget utsagn, var det første gangen han fikk kjennskap til at det franske antidopingbyrået hadde åpnet en etterforskning mot laget hans.

Rart – ettersom saken ifølge L’Équipes kilder – har pågått siden august i fjor.

Fransk presse ville ha svar
Torsdag ettermiddag overvar procycling.no pressekonferansen med det franske laget i den belgiske startbyen Liège.

Etter oppslaget som koblet laget til ulovlige injiseringer (av B-vitamin) og misbruk av steroider, valgte arrangøren å framskynde presseseansen med Bernaudeaus menn.

Pressetreffene foran Tour de France 2012, skulle altså starte med et smell.

LES OGSÅ:Voecklers lag dopingetterforskes

Flankert av Pierre Rolland (vant ungdomstrøya i fjor), lagets store stjerne Thomas Voeckler (hadde gul trøye fram til tempoetappen) og japanske Yukiya Arashiro, klargjorde teammanageren at han ville svare på alle spørsmål rundt dopinganklagene.

Det første han ble spurt om var hvordan han reagerte da de ble informert om saken kvelden i forveien:

- Det var et sjokk for meg. Det var umulig å tro på noe slikt. Vi er et stort lag med en stolt historie. Vi er en stor familie, og vi har prestert sterke resultater. Jeg fikk ikke lest artikkelen i går kveld, men jeg leste den i dag. Den er ikke så alvorlig som jeg først ble fortalt. Det står egentlig ingenting der, så dersom jeg kan snakke med journalisten som skrev det (Damien Ressiot, vår anm.), så kan han kanskje hjelpe meg med å forstå det, fortalte Bernaudeau til pressekorpset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christophe Ena

Nøt sjefens forestilling
Til høyre og venstre for ham satt både Rolland og Voeckler. Begge med tilfredse glis om munnen.

De så faktisk ut til å nyte forestillingen den karismatiske sjefen serverte pressen.

Historisk sett har slike oppslag og saker en tendens til å bli offentliggjort like før et av de store etapperittene. Man husker selvsagt Operación Puerto som felte en rekke av forhåndsfavorittene foran 2006-versjonen av rittet.

Foran Giro d’Italia for to år siden, ble Franco Pellizotti nektet start på grunn av unormale blodverdier. Og i fjor publiserte L’Équipe en «hemmelige dopingliste» halvannen måned før Tour de France-starten.

Les mer:Her er den hemmelige dopinglisten

Det gir i hvert fall mye oppmerksomhet, om enn ikke av den mest positive sorten.

Helter på hjemmebane
For Europcar-mannskapet snudde oppslaget i den franske sportsavisen tilværelsen fullstendig på hodet.

I fjor startet Tour de France på deres regionale hjemmebane i Vendée og med Rolland og Vocekler i praktslag, gjorde laget et meget imponerende ritt.

Europcar var torsdag kveld ute og skyldte på «misunnelse» og «rykter som alltid kommer når et lag har sportslig suksess». Det gjenstår å se hvordan det franske folket tar imot fjorårets helter, når rittet ankommer Frankrike på den tredje etappen.

procycling.no spurte Thomas Vockler om han frykter laget får en mer kjølig mottakelse i år enn i fjor med tanke på dopinganklagene.

- Jeg vet ikke om vi får en annen mottakelse. Vi får se. Vi er de samme personene og de samme rytterne. Ingenting er forandret, sier Voeckler til procycling.no.

- Ni av ti misliker meg
Den rutinerte franske stjernen er en av de mest frittalende karakterene i sykkelmiljøet.

Historien har vist at uttalelsene hans ikke alltid har falt i like god jord blant resten av hovedfeltet.

I fjor påsto han i et intervju at han ble «slått hardt i ryggen» av Tom Boonen under Tour de France i år, og at «ni av ti ryttere i feltet ikke liker ham».

- Tar denne saken bort noe av gleden din av å delta i årets Tour de France?

- Jeg tror Tour de France kommer til å bli bra. Jeg skal ikke endre på noe. Jeg bryr meg ikke så mye om hva folk mener. Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener eller hva jeg tenker. Folk for like det eller ikke. Jeg kommer til å fortsette med det. Jeg kommer til å sykle slik jeg pleier, også, svarer han på spørsmål fra procycling.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pascal Pavani

Skylder på suksessen
Basert på torsdagens seanse later det altså til at roen fortsatt eksisterer i Europcar-leiren.

De mener seg utsatt for fransk misunnelse basert på fjorårets prestasjoner og å være «Frankrikes beste sykkellag».

- Hvis vi ikke hadde kjørt så godt under fjorårets Tour de France, tror jeg ikke vi hadde vært her nå og svart på disse spørsmålene. Det kan godt hende det skyldes misunnelse, jeg vet ikke, fortalte Bernaudeau.

Voeckler: - Det gjør meg litt bekymret
En ting som uansett er litt pussig, er likevel sportsavisens opplysninger om at etterforskningen ble startet allerede i august, 2011.

Bernaudeau hevdet hardnakket at han ikke hadde hørt ett ord om etterforskningen før han ble oppringt onsdag kveld.

Samtidig innrømmet han at han konstaterte at både «et par ryttere og en lege» var sitert i oppslaget.

For Europcars del er det uansett ingen fordel å ha slike anklager hengende over hodet foran de tre viktigste ukene av sesongen.

Det er selvsagt en rutinert herremann som Voeckler klar over også.

- Jeg er en rytter som alltid fokuserer på rittet. Slik er det nå også, jeg forsøker å distansere meg fra det. Jeg kunne sagt at jeg ikke har sovet en time i hele natt, men det var ikke tilfellet. Jeg sov godt, natten igjennom.

- Samtidig gjør det meg litt bekymret. Når folk tror slike ting om laget, selv om det baserer seg på rykter, er jeg misfornøyd med situasjonen, sier Voeckler.

Tonen er i hvert fall satt. På første dag foran den grandiose åpningen i Liège var et tradisjonelt tema tilbake på dagsordenen.

Vi snakker fortsatt om doping, ja...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.