Gå til sidens hovedinnhold

- Det var galskap

Knall og fall da Tour de France startet for alvor. Flere favoritter i bakken.

- De første dagene der borte kommer til å bli et kaos uten like, sa Thor Hushovd til procycling.no under sykkel-NM forrige helg.

Og slik søndagens førsteetappe av Tour de France utviklet seg tyder mye på at Grimstad -gutten har sine ord i behold. Den 223,5 km lange etappen var nemlig preget av en rekke uhell.

I løpet av de siste 2,5 kilometerne av etappen ble det så å si fullstendig kaos, og flere av favorittene var involverte i krasjer.

- Det var en nervøs stemning blant rytterne hele dagen, men mot slutten var det rett og slett galskap. Det var kaos, sier prologvinner og totalleder Fabian Cancellara ifølge Reuters.

Cavendish i bakken
Mark Cavendish, som vant seks etapper under fjorårets tour, gikk i asfalten i siste sving, og gikk glipp av massespurten. Det samme skjedde med tre ganger verdensmester Oscar Freire.

Det var nok heller ingen stor trøst for Cavendish at en av hans faste opptrekkere, Mark Renshaw, spurtet inn til andreplass og sikret seg 30 poeng i kampen om den grønne poengtrøyen.

Alessandro Petacchi var sterkest i spurten og vant, med Renshaw på andre. Thor Hushovd ble nummer tre.

- Det var vilt
I sammendraget forandret lite seg, noe som betyr at Lance Armstrong fortsatt er fem sekunder foran Alberto Contador.

- Jeg måtte bremse bak Cancellara mot slutten, og ble stoppet av krasjen. Men det gikk bra med meg. En dag mindre å tenke på, sier Alberto Contador om søndagens kaotiske etappe.

Lance Armstrong beskriver etappen som vill.

- Det var helt vilt. Spesielt mot slutten, men i grunn var hele dagen vill, sier 38-åringen fra Team Radioshack.

Hund i veien
For det var nemlig ikke bare i sluttpartiet det gikk hardt for seg. Underveis i løpet kom blant annet en hund seg ut i veien og forårsaket en velt som gikk utover David Millar og Ivan Basso.

- Det kom en hund løpende ut i veien og forårsaket at to stykker krasjet. Også var det flere millioner mennesker langs veikanten. Det er både bra og dårlig. Det er bra at folk kommer å støtter oss, men det fører også til at vi blir nervøse, sier Armstrong.

En lignende episode inntraff faktisk i touren i 1973. Også da mellom Rotterdam og Brussel. Den gang rotet også en hund seg ut i veien og var grunnen til at Luis Ocana krasjet. Ocana gikk senere hen og vant hele konkurransen det året.

- Det var en merkelig dag. Veiene var brede nok, men det å vinne en etappe i touren er så prestisjefylt, at vi var nok en smule overtente og nervøse. Ingen ville ta sjanser, sier David Millar.

Den som trolig skadet seg mest på etappen var HTC-Columbias Adam Hansen. 29-åringen, som har et ønske om å bli verdens beste hjelperytter, brakk trolig kragebeinet etter en tidlig velt på etappen.

Mandagens 201 kilometer lange etappe mellom Brussel og Spa er også ventet å bli en tøff og nervøs affære.

Les også: Alt du trnger til Tour de France
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055-0

Kommentarer til denne saken