Tynn stall har lenge vært brukt som et argument når Stabæk vurderes av norske fotballeksperter. Men i realiteten har det ikke vært noe problem. Stjerner som Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Somen Tchoyi har holdt det gående uten lange skadeavbrekk.

Fysioterapeut Tor Østhagen har på mirakuløst vis klart å holde Stabæk-spillerne friske og skadefrie i flere sesonger, og høster mye skryt i Stabæk-miljøet.

Men bak suksessen skjuler det seg en dyster fortid.

Høsten 1984 tjenestegjorde Østhagen som FN-soldat. På en nattpatrulje utenfor en kirke i Libanon ble den da 24 år gamle Østhagen og hans norske kollega beskutt av en PLO-soldat. Den nåværende Stabæk-fysioen skjøt tilbake. Og drepte.

- Det var ham eller meg, forteller Østhagen, 24 år etter den grusomme hendelsen.

Såret i kamp
Selv ble han såret som følge av skuddvekslingen, men klarte å trene seg opp igjen – og tok senere blant annet en sølv- og to bronsemedaljer i NM i styrkeløft. Mentalt har det også gått bedre enn for andre som har vært igjennom lignende traumer.

- Det ble mye tanker etterpå, innrømmer han.

- Men det hjalp godt å være i en tropp som holdt sammen. Samtidig, når man gir seg ut på slik oppdrag, så vet man også at slikt kan skje.

Fra forsvar til fysioterapi
Den 170 centimeter høye og veltrente soldaten valgte å bli tiden ut i Libanon – først og fremst av skattemessige og økonomiske årsaker. Men tilbake i Norge var soldatkarrieren over, og fysioterapiutdannelse ble neste punkt på agendaen. Han har ikke angret siden, og i dag får den tidligere styrkeløfteren mye av æren for at Stabæk uke inn og uke ut kan stille det samme, skadefrie mannskapet.

- Tor er utrolig flink til å passe på oss, skryter en samlet spillerflokk i Stabæk.

- Både når det gjelder kosthold, men også til å tilpasse treningsopplegget individuelt.

Tvunget på banen - scoret
Samtidig innrømmer man at han ikke akkurat tar på dem med silkehansker. Daniel Nannskog erindrer en kamp mot Brann i 2006, hvor han hadde skrekkelig vondt, og ikke hadde lyst til å spille i det hele tatt.

- Smertene var helt jævlige, jeg hadde noe grusomt vondt i kneet. Men Tor og (daværende Stabæk-stopper) Inge André Olsen pisket meg utpå, og fikk meg til å spille.

Resultatet?

- Det gikk bra, og jeg scoret jo et mål. Men det var vondt, flirer svensken.

Selv mener Stabæks fysioterapeut at akkurat hans noe utradisjonelle bakgrunn også kan ha bidratt til å pushe Stabæk-spillerne litt lenger enn det man kanskje klarer i andre klubber.

- Ja, det tror jeg. Jeg tror nok at vi er litt tøffere med spillerne her enn ellers.

- Det handler mye om tøffhet og bevissthet. Man må jo være både psykolog og pedagog i den jobben her, og vi gambler ikke med spillernes sikkerhet. Men en del av fotballspillerne har nok en del å gå på, de kan bli en del tøffere, mener 48-åringen.

(Les videre under bildet)

De fem k-ene
Til tross for at han ikke anses som noen pusekatt – eller kanskje nettopp derfor – så har han klart å holde mannskapet sitt forbausende friskt både denne og de foregående sesongene. Selv bruker han de fem k-ene som forklaring:

* Kommunikasjon – med trenere og spillere. Tett dialog
* Kontinuitet – man blir kjent med spillerne, og kan lettere drive individuell trening. Østhagen har jobbet i Stabæk siden 1996
* Kvalitet – i arbeidet man bedriver
* Kroner – det koster å bygge opp et sterkt, medisinsk apparat, men man får igjen for det ved færre skader, og således kan man spare klubben for spillerkjøp. Stabæk har i de siste årene bygget det medisinske apparatet. Foruten Østhagen består apparatet nå seg av lege og medisinsk ansvarlig Terje Halvorsen, kiropraktor Arndt Grønstvedt, fysioterapeut Knut Fritzvold og massør John A Skistad. Dessuten er Arne Røde fortsatt spillerne allmennpraktiserende lege.
* Kosthold/restitusjon – noe av det viktigste i dagens toppidrett. Brusautomaten utenfor garderoben er fjernet, bevisstheten i forhold hvordan man best mulig skal ta vare på kroppen sin er økt

- Blir litt lei maset
Og spesielt på det siste punktet har Stabæks lille tryllekunstner mast mye på spillergruppa – så mye at enkelte også kan bli litt lei den tidligere styrkeløfteren.

- Han er en skikkelig tøffing, og er veldig flink på små detaljer, sier Veigar Páll Gunnarsson

- Men vi blir ofte litt lei Tor på grunn av masinga hans. Når det er sagt, så skal han mye av æren for at vi har blitt så flinke til å ta vare på oss selv som vi er. Hadde vi ikke vært så nøye med det, så hadde ikke Stabæk vært så gode som vi er, mener den islandske landslagsspilleren.

Roser individualiseringen
Og akkurat det får Gunnarsson full støtte på.

- Både Tor og resten av Stabæk-apparatet er veldig flinke til å trene oss riktig. Jeg har aldri trent så mye i noen annen klubb som det jeg gjør i Stabæk, men det er også gode muligheter for å ta det med ro, skulle man være sliten, understreker Christian Keller.

- Ja, det stemmer. I andre klubber hører man om gamle spillere som må trene akkurat på samme måte som de yngste. Det er neppe den beste medisinen for å få det beste ut av spillerne sine. Hadde jeg blitt behandlet sånn, ville jeg ha vært ferdig som spiller, tror Daniel Nannskog.

Som mange Tippeliga-lag har fått merke, det er svensken ikke – mye takket være fysioterapeut Tor Østhagens hjelp.

Reddet dansk jente fra drukningsdøden
Men om Stabæk-spillerne er takknemlige for Tor Østhagens innsats, er det liten tvil om at takknemligheten overfor Stabæk-fysioen er langt større i Danmark. På Tom Stenvolls hjemmeside fortelles følgende historie fra Kypros i 2005:

Turen hadde en dramatisk hendelse i bassenget en av dagene. En liten dansk jente druknet i bassenget etter at foreldrene var litt uoppmerksomme! Tor var oppmerksom, og fikk satt i gang livredning. Hvor lenge jenta lå under vannet er uvisst, men Tor mente at det trolig tok ett par minutter før livredningen kom i gang. Han fikk en svenske til å ta seg av ånderett. Også en sykepleier kom til. Jenta hadde ingen puls og var helt blå. Den ukjente sykepleieren mente at jenta var «ferdig», men Tor nektet å stoppe. To blås og femten støt mot brystet ble gjentatt i ca fire minutter. Plutselig fikk jenta puls, og hun spyttet ut vann i rene Baywatch - stil. Jenta våknet etter å ha vært død i 6-8 minutter. Dette er helt på grensen før det blir varige mén ut av det.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene
Fotballgal? Prøv dette spillet!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Vinn flatskjermer i Nettavisens EM-quiz