Gå til sidens hovedinnhold

- Det var helt katastrofe

Øystein «Pølsa» Pettersen fikk psykologhjelp, og smilte seg tilbake på pallen.

Han var den beste på et knallsterkt norsk sprintlandslag, og den alle ville ha pekt på som Norges største gullhåp på sprinten under VM i Liberec.

Men det var før han pådro seg en alvorlig skade i venstre hamstring under en sprintøkt i Trondheim på sensommeren – og samtidig fikk påvist en prolaps.

Etterpå har det meste gått galt. Helt til søndag.

Da var Øystein «Pølsa» Pettersen tilbake der han selv – og mange med ham – mener han hører hjemme, nemlig på seierspallen i verdenscupen.

Manglet forklaring
Andreplassen – bak verdens suverent beste sprinter, Ola Vigen Hattestad – var nesten som en seier å regne for 26-åringen fra Linderud i Oslo.

- Det var skikkelig deilig. Kroppen fungerte så bra at man nesten skulle tro det var før 20. august i fjor, sier Pettersen etter sin første pallplassering siden tredjeplassen i Rybinsk 16. desember 2007.

For Øystein Pettersen gjør ingen hemmelighet av at vinteren har vært vond. Nedturene i Davos og Düsseldorf før jul var han rett og slett ikke forberedt på.

- Hvis det er moro å gå gode skirenn, er det ingenting som er kjipere enn å gå dårlige skirenn. Davos og Düsseldorf var helt katastrofe. Jeg hadde store forventninger, og så gikk det elendig, uten at jeg hadde nor forklaring.

- Tre trøkker i trynet
- Hadde du for høye forventninger, skadene tatt i betraktning?

- Når du svømmer og sykler og trener «bråsterk» i mange uker, fordi du ikke kan trene normalt, sier du til deg selv at det er bra trening, og at det ikke setter deg tilbake. Og det var det jeg ønsket å bevise før jul. Så endte det med at jeg fikk tre trøkker i trynet på sju dager.

I nyttårshelga ble vondt verre, da «Pølsa» ble syk. Likevel mente han at han var godt forberedt til NM-sprinten for halvannen uke siden. Men det endte med sjetteplass på Gjøvik, og etterpå satte Øystein Pettersen et endelig sluttstrek for sitt eget VM-kandidatur.

- Hvis Düsseldorf var skuffende, så var NM enda mer skuffende. For der visste jeg at kroppen var i god fysisk form. Jeg var rett og slett for feig i finalen, erkjenner mannen som fortsatt kanskje er mest kjent for sitt nakenstunt i Düsseldorf i 2006.

Psykologhjelp
Før sprinten i Otepää fikk han hjelp av Olympiatoppens psykolog, Anne Marte Pensgård, som har jobbet med de norske sprinterne denne sesongen.

- Veldig mye avgjøres mellom ørene i toppidrett. Anne Marte har for eksempel hjulpet meg å forstår at hvis jeg er blid og sprudlende på trening, og går fort på ski da, så går jeg sannsynligvis fort på ski i konkurransen også hvis jeg er blid og sprudlende. Det handler om å senke skuldrene, forklarer Pettersen.

Men selv om han nå endelig klarte å senke skuldrene, og viste at han fortsatt er en av verdens beste sprintere, nekter han å melde seg selv på igjen i VM-kampen.

Og det til tross for at det fortsatt er et viktig kvalifiseringsrenn igjen, i russiske Rybinsk kommende helg.

- Fortjener ikke VM
- Jeg reiser til Rybinsk for å gå et godt renn. Og hvis noen har lyst til å sende meg til Liberec, så sier jeg ikke nei. Men jeg har i så fall ikke fortjent det. Det er mange andre som har prestert bedre enn meg og fortjener en VM-plass mye mer enn det jeg gjør, sier Øystein Pettersen.

Men uansett hva Øystein Pettersen sier: Vinner han i Rybinsk, får han selvfølgelig gå sprinten. Og blir han tatt ut til å gå den, er heller ikke veien inn på lagsprintlaget så lang.

Så kanskje blir det pølsefeste i februar, tross alt!

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken