Gå til sidens hovedinnhold

- Det var ikke særlig hyggelig

Dette visste du ikke om Håvard Bøkko.

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene, som de fleste nok ikke var klar over.

Det som tradisjonelt sett er Norges nasjonalidrett, skøytesporten, har lenge hvilt på Håvard Bøkko sine skuldre. Til tross for at han i dag kun er 26 år, har han vært vårt største medaljehåp i mesterskap de fem siste årene. Hittil står han med kun én gullmedalje, på 1500-meter fra VM i 2011. I OL har han en bronsemedalje på samme distanse fra Vancouver i 2010, og han kan dermed bli olympisk mester for aller første gang i Sotsji - hvis han klarer å slå resten av verdenseliten (les: Sven Kramer).

Etter forrige OL ble det mye rabalder da Bøkko, sammen med lillesøster Hege, valgte å bryte med landslaget og gå for Peter Mueller sitt privatlag. Før forrige sesong gjorde søsknene en omvendt Northug, og gikk tilbake til landslaget. Det førte med seg sølv i allround-VM hjemme i Vikingskipet for Håvard. Etter at han knuste John Arne Riise, Stig-André Berge, Martin Johnsrud Sundby, Emil Hegle Svendsen og Olaf Tufte i den siste sesongen av det TV2-sendte «Best av de Beste», tyder mye på at OL-formen er i stormende anmarsj.

Ifølge Bøkkos far, Eirik Bøkko, er det ingen overraskelse at sønnen slo flere av våre beste idrettsutøvere i den allsidige konkurransen, og i et intervju med Nettavisen forteller pappa Bøkko blant annet også at Håvard har et litt spesielt syn på Jesus.

- Hva imponerer deg mest med Håvard?

- Han er flink til å legge ting bak seg, og se fremover. Også er han flink til å koble bort skøyter når det er tid for det, forteller Eirik Bøkko til Nettavisen.

- Brenner Håvard for noe utenom idretten sin?

- Det er nok jakt, fiske og friluftsliv som er hovedinteressene utenom skøytene, samt det og være sammen med nye og gamle venner.

- Hva gjør Håvard sint?

- Ingenting spesielt. Han er av natur ganske rolig, men blir kanskje litt lettere irritert dersom vi blander oss opp i ting vi strengt tatt ikke har noe med.

- Hvordan var Håvard på skolen?

- Han var alminnelig flink, tok forholdsvis lett til seg læring, og brukte vel av den grunn ikke spesielt mye energi på lekser. Han likte bedre å være ut og bedrive ulike fysiske aktiviteter.

- Var dere alltid sikre på at Håvard skulle hete Håvard? Hva skulle han hete hvis han ble jente?

- Jeg mener å huske at det var lite diskusjoner om navnet, det ble kjapt bestemt like etter fødselen. Hadde det vært en jente den gang så hadde vel navnet blitt Hege. Men Hege var vi jo så heldige å få drøyt fire år senere.

- Hva trodde du Håvard skulle bli som voksen?

- Jeg er ikke så veldig overrasket over at han valgt idrett på heltid. Han viste tidlig et allsidig talent for ulike fysiske aktiviteter. Hva han velger når karrieren en gang er slutt, har jeg ingen sterke meninger om, men i tidlig ungdom snakket han om at økonomi var interessant.

- Når skjønte du at Håvard kom til å bli blant verdens beste?

- Etter at han kom på forbundslaget til Peter Mueller som 17-åring, og bare et halvår senere debutert med gode resultater i seniorenes World Cup, så vel utsiktene ganske lyse ut.

- Hvordan var det å oppleve at Håvard ble kjendis?

- Det var veldig uvant. Ingen i vår familie hadde vært i nærheten av å ha et kjent etternavn. Vi er i dag bare seks personer i landet som har dette etternavnet. Plutselig var det ikke lenger nødvendig å stave Bøkko, noe som ofte måtte gjøres tidligere.

- Har du noen gang opplevd at Håvard har vært langt nede eller umotivert?

- Alt som skjedde høsten 2009 og vinteren 2010 var vel ikke særlig hyggelig. Vi opplevde han vel ikke som langt nede, men han er heller ikke en person som viser så tydelig skifte i sinnsstemning. Han har vel vært med så lenge nå at ikke alle løp er like viktige, men å definere det som umotivert er vel litt feil - til tider litt mindre motivert er mer rett.

- Nevn én ting folk ikke vet om Håvard?

- Han bærer vel ikke på så store hemmeligheter, men for å komme med en morsomhet, så er han vel alene om å se for seg Jesus på korset iført Viking klappskøyter. Det hadde han nemlig tegnet i forbindelse med en religionsprøve en gang i barneskolen da han var elleve eller tolv år. Det viser vel at interessen for skøyter var større enn interessen for bibelhistorie.

FLERE FRA SAMME SERIE:
1: Aksel Lund Svindal
2: Kjetil Jansrud
3: Silje Norendal

Kommentarer til denne saken