Gå til sidens hovedinnhold

- Det var på høy tid

FIS straffer Russland knallhardt – og får norsk ros.

- Overraskende, men desto mer gledelig, sier Vidar Løfshus til Nettavisen.

Den norske herrelandslagssjefen har stått langt fram i køen blant dem som har krevd strengere tiltak mot Russland, etter gjentatte avsløring av russisk langrennsdoping de siste årene.

Nå har han fått det som han vil. Torsdag vedtok styret i Det internasjonale skiforbundet, FIS Council, strenge sanksjoner mot Det russiske skiforbundet – og åpner samtidig for enda sterkere reaksjoner om ikke russerne følger opp kravene som stilles.

Les også: Streng dopingstraff for Russland

- Spenstig gjort
I første omgang må Russland bøte med en million kroner – samtidig som de røsker opp i systemet og fjerner gamle syndere blant trenere og ledere.

Gjør de ikke det, kan de fratas enkelte – eller alle (!) – medlemsrettigheter i FIS. Det vil si at de fratas retten til både å arrangere renn og å delta i internasjonale renn.

- Det er spenstig gjort, det FIS gjør nå. De bretter opp ermene, og det er prisverdig, sier Vidar Løfshus, som tror truslene om strengere sanksjoner vil gjøre susen.

- Bra timing
- Dette er veldig bra timing. De skal arrangere OL på hjemmebane om fire år. At et slikt vedtak nå, gjør kanskje at dette vil bli tatt på alvor på øverste politiske hold i Russland. Jeg tror ikke Putin vil risikere en slik skandale, poengterer Løfshus.

Han er – og har hele tiden vært – klar på at det må røskes opp i hele systemet.

- Utøverne er på en måte en uskyldig part, de er produkter av en kultur og et system. At folk som har vært med og bygd opp dette forsvinner, er veldig viktig, uten at jeg skal blande meg bort i hvilke personer de må kvitte seg med, sier Vidar Løfshus til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken