Det er liten tvil om at det var Alberto Contador som skapte sykkelritt på fredagens Tour de France-etappe.

Spanjolen, som dagen i forveien hadde mistet muligheten til seier sammenlagt, angrep allerede på det første av tre fjell.

Bare noen meter inn i Col du Télégraphe angrep nemlig den regjerende mester. Og da hadde sykkelrittet begynt!

Sammen med Andy Schleck kjørte de inn bruddet, og fra de andre favorittene. Det så lenge ut som at stuntet skulle lykkes.

Men på veien fra Col du Galibier til Alpe d’Huez ble de hentet inn av et større felt.

Angrep igjen
Likevel ga ikke Contador seg. Tidlig på den avgjørende stigningen angrep Contador, og nok en gang fikk spanjolen en god luke.

Det så lenge ut som at det skulle holde inn, men så angrep Samuel Sanchez bakfra. Sammen med Pierre Rolland kom Euskaltel-rytteren seg opp i tet.

Det var først da man innså at dette skulle bli svært vanskelig for Contador. Allikevel prøvde han seg igjen, men fikk ingen luke.

Da Pierre Rolland angrep, fulgte Contador de første rykkene, men så sa det stopp.

Rolland endte opp med seieren, mens Contador ble nummer tre.

- Utrolig
- I går kveld når jeg lå i sengen sa jeg til meg selv: «skal du bare være i feltet, uten smerte og ære?» Jeg tålte ikke tanken på å forlate dette løpet uten å gjøre noe. Så alt jeg tenkte på i dag var å angripe, sa Contador etter etappen.

- Det ville vært letter å vente til finalen før jeg angrep, men jeg angrep tidlig fordi jeg hadde bra bein.

Contador har ikke hatt noen særlig god Tour de France, og hadde i utgangspunktet så godt som ingen sjanse for å vinne sammendraget.

- Å vente ville ikke vært det samme. Jeg har vært bakpå hele touren, med problemer med kneet. Hvis jeg ikke hadde angrepet fra starten i dag ville jeg ikke vært fornøyd med meg selv. Det hadde ikke no å si om jeg ble nummer 4 eller 24 på sammenlagtlisten. Jeg ville nyte det, og det gjorde jeg. Det var utrolig. Det var mange som heiet på med. Dersom tilskuerne likte det, gjør det med enda blidere.

Saxo Bank-rytteren kan anses som en av de store favorittene til lørdagens tempo. Selv sier han at han ikke går spesielt for den.

Akkurat nå vil jeg bare hvile, fordi jeg har hatt en utrolig dag.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (23. juli) :

Hvem vant begge de to individuelle tempoetappene under fjorårets Tour de France?

1) Tony Martin

2) Lance Armstrong

3) Fabian Cancellara

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkeltrøye inkl. ermer

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.