Gå til sidens hovedinnhold

- Det ville vært en katastrofe

Har skøytesporten mistet folket?

HAMAR (Nettavisen): Helgens allround-EM i skøyter på Hamar har vært en stor skuffelse rent publikumsmessig.

Med en kapasitet på godt over 10.000 tilskuere, er det særdeles skuffende for skøytesporten at godt over halvparten av setene i Vikingskipet sto ledige under helgens mesterskap.

Hvem husker vel ikke stemningen i Vikingskipet under OL på Lillehammer i 1994? Folkehavet som hjalp Johann Olav Koss inn til OL-gull i flere øvelser.

Det er store kontraster til stemningen 20 år tilbake i tid og til hvordan den er i dag.

Norges gullsjanser under mesterskapet var også særdeles store, i fraværet av Sven Kramer og Ivan Skobrev på herresiden.

Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen var store favoritter til sammenlagtseieren under mesterskapet, men det var ikke nok til å lokke folk til Vikingskipet på Hamar.

- Vi er skuffet
EM-sjef, og tidligere skøytepresident Bjørn Ruud er skuffet over det dårlige publikumsoppmøtet under mesterskapet.

Innenfor portene var det 3900 tilskuere under lørdagens øvelser, mens det kun var solgt 3000 billetter til søndagens øvelser.

- Ja, vi er skuffet. Vi merker veldig godt at nederlenderne ikke er her (på tribunen), forklarer Ruud til Nettavisen.

- De stiller stort sett med rundt 2000 tilskuere, og med 2000 flere her i går hadde man opplevd det som ganske fullt. Søndager er alltid en dårligere dag, det vet vi, fortsetter han.

Eskil Ervik, tidligere skøyteløper og ekspert mener skøyteforbundet må ta mye av skylda for at det er lite tilskuere på tribunene på Hamar.

- Det er klart det er for dårlig i forhold til at det er et EM. Man burde kanskje ha vært flinkere i forkant av mesterskapet, sier Ervik til Nettavisen.

- Jeg har ikke fulgt med så mye på markedsføringen, men det jeg har sett er at man kunne tjent på å ha en mye mer offensiv holdning fra skøyteforbundet, og at de hadde sagt at man har løpere med medaljesjanser her, fortsetter han.

Dårlig markedsføring
Flere har klaget på dårlig markedsføring i forkant av mesterskapet, og mange har også kritisert nivået på billettprisene.

De dyreste billettene på langsidene kostet 600 kroner, mens en plass i svingen gjør det 350 kroner billigere.

Ruud tror ikke prisnivået er skylden til det sviktende oppmøtet på tribunene.

- Det viser seg at det er de dyreste billettene som går først, så det hadde vært en katastrofe om vi hadde gått ned på de dyreste billettene. Det er de billigste billettene i svingen som er vanskeligst å få solgt, forklarer han.

En annen forklaring på det sviktende publikumsoppmøtet i skøytesporten kan være at det er for mange mesterskap.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det kan hende det er for mange mesterskap. I år er det EM, VM i enkeltdistanser, allround-VM og OL. Vi som arrangør kan ikke gjøre noe med det. Det må det internasjonale forbundet ivareta, forteller Ruud.

Ervik er ikke enig i at det er for mange mesterskap.

- Snu det litt og si at det kanskje er for få konkurranser generelt, forteller han.

- Kanskje man må se på hva man kan gjøre mer og mindre av. Jeg tror interessen er der, og at entusiasmen kommer når man får resultater. Vi har gode resultater her i helgen, så får man markedsføre de sjansene bedre i forkant, sier han og retter et stikk mot skøyteforbundet.

- Mange tror vi er drit dårlige
Ervik tror ikke skøyteinteressen er dårligere enn tidligere, men at det norske folk ikke vet hvor gode utøvere man har her til lands.

- Jeg tror det stort sett er resultater som lokker folk. Utøverne må prestere, det er den ene tingen. Så må folk få vite om at vi har bra utøvere som kan kjempe om medaljer i Norge. Det er en følelse jeg har, men jeg tror mange går rundt og tror vi er drit dårlige, liksom, forklarer Ervik.

Det tidligere skøyteesset har imidlertid et forslag til hvordan man skal få opp igjen entusiasmen hos skøytepublikummet i Norge.

- Generelt så tror jeg at man må bygge opp en forventning, slik at folk kan komme hit og oppleve norske utøvere som skal utfordre nederlenderne. Når vi ikke klarer å bygge opp til den krigen, på en måte, at det er oss mot dem, så tror jeg ikke at folk synes det er så morsomt å komme hit og se nederlenderne vinne, forteller han, og mener samtidig at konkurransen mot andre vinteridretter kan være en forklaring på det sviktende oppmøtet, avslutter Ervik.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken