Dette avgjør Solskjærs Premier League-sjanser

Foto: Gareth Everett / NTB scanpix

- Det kommer til å bli råtøft.

04.02.14 13:19

Etter en tøff start på Cardiff-karrieren har Nettavisen sett på faktorene som kan gjøre at det nå snur for Ole Gunnar Solskjær.

Solskjær tok over for den godt likte manageren Malky Mackay rett etter nyttår i år.

Den nye managerkarrieren startet tøft for nordmannen. I Premier League tapte han sine tre første kamper mot West Ham, Manchester City og Manchester United. Lørdag vant Cardiff endelig sin første Premier League-kamp under Solskjærs ledelse etter å ha snudd 0-1 til 2-1 mot Norwich hjemme på Cardiff City Stadium.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Seieren over Norwich kan være starten på en bedre periode for Solskjærs mannskap, og Nettavisen har snakket med tv2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt om Cardiffs sjanser. Han mener det blir tøft for Solskjær å beholde plassen, men at det absolutt et mulig.

- Det er mange lag som tar poeng i bunnstriden om dagen. Sunderland har startet å vinne kamper og Crystal Palace har hevet seg. Det kommer til å bli tøft, men det er absolutt mulig, sier den tidligere Tottenham-keeperen til Nettavisen.

Her er nøklene til hvordan Cardiff beholder plassen i årets Premier League:

1. Wilfried Zaha og Kenwyne Jones
Zaha ble lånt inn fra Manchester United på siste dagen av overgangsvinduet. Unggutten har slitt med spilletid hos David Moyes, men han har et enormt potensial.

Forrige sesong var Zaha en av hovedgrunnene til at Crystal Palace rykket opp, og han kan, med sin teknikk, hurtighet og kreativitet, skape trøbbel for et hvert Premier League-forsvar.

Sammen med nyinnkjøpte Kenwyne Jones, som åpnet målkontoen mot Norwich, kan Zaha utgjøre en målfarlig duo som kan skyte Solskjær og Cardiff til fornyet Premier League-kontrakt.

Også Thorstvedt mener disse to blir viktige.

- Jones har jeg stor tro på. Han har noe ingen andre har. Han er en sånn spiller som er veldig frustrerende å spille mot, og han er råsterk i feltet ved innlegg. En overgang som denne til Cardiff kan være med på å løfte han enda et hakk, sier Thorstvedt.

2. Februar måned
Februar kan bli en skjebnemåned for Solskjær.

Måneden startet bra for Cardiff. De slo Norwich, og kampprogrammet videre ser overkommelig ut.

I Premier League skal de spille Wales-derby mot Swansea på Liberty Stadium, før de tar imot både Hull og Aston Villa hjemme i Cardiff.

- Det er et greit kampprogram hvis du vinner, men man må vinne disse kampene, mener Thorstvedt.

Disse tre kampene kan, og muligens bør, gi Solskjærs menn en god del poeng. Seks til ni poeng på disse tre kampene vil gi Cardiff litt pusterom fra en utrolig jevn bunnstrid.

Samtidig vil tre tap her gjøre vondt verre for et allerede nedrykkstruende Cardiff-lag.

3. Cardiff City Stadium
Hjemmefansen på Cardiff City Stadium er kjent for å lage mye liv. Selv om eier Vincent Tan sjelden får positive tilrop, gir publikum alt for å støtte både spillerne på banen og manageren på sidelinja.

Hele 15 av de 21 poengene Cardiff har tatt i årets Premier League-sesong er hentet på hjemmebane.

Cardiff har vist at i Wales kan de til og med hamle opp med de aller beste. De slo Manchester City 3-2 i andre serierunde, og har også tatt poeng fra både Everton og Manchester United.

Klarer de å skaffe trepoengere på hjemmebane vil laget ha gode muligheter til å beholde Premier League-plassen.

Foto: Nick Potts / Pa Photos

4. Tett bunnstrid
Etter å ha spilt 24 av 38 kamper i årets sesong skiller det fattige seks poeng mellom de ti svakest-plasserte lagene i Premier League.

Mange lag har avgitt poeng i bunnstriden, og mange lag vil fortsette med å avgi poeng. Kun tre av de ti lagene skal ned til Championship, og klarer Solskjær å kare til seg poeng i februar vil han ha et godt utgangspunkt i forhold til mange av sine konkurrenter.

- Sånn det er blitt nå, kan halve Premier League rykke ned. Da er man avhengige av å vinne mot de andre bunnlagene, også blir poeng mot topplagene bare bonus, sier Thorstvedt.

- Men Cardiff vinner ikke mye matcher, og det må de starte å gjøre, legger han til.

5. Større bredde etter januar
Januarvinduet førte til hele seks nye ansikter i Cardiff. I tillegg til nevnte Zaha og Jones, har Solskjær hentet tidligere Manchester United-spiller Fabio da Silva. Han har også hentet de tre nordmennene Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget.

Foto: Pete Thomas / NTB scanpix

Nettavisen skrev mandag kveld at den anerkjente, britiske spaltisten Ben Lyttleton satte spørsmålstegn ved Solskjærs norskehandel i januar.

Det å hente norske spillere øker naturligvis presset på Solskjær, men det er liten tvil om at bredden i stallen er økt.

Både Eikrem og Dæhli har fått spilletid allerede, mens Berget må vente enda litt på sin debut i det mange mener er verdens beste fotball-liga. Møller Dæhli imponerte stort i sin første kamp for waliserne, og ble i en avstemming foretatt av Cardiff City kåret til banens beste spiller, til tross for at han kun spilte ti minutter den kampen.

På tross av Dæhlis gode start mener Thorstvedt det er begrenset hva de norske spillerne kan gjøre, men at de andre signeringene blir svært viktige.

- Norskegjengen får vi se hva kan bidra med, og det er liten tvil om at det er Zaha og Jones som må bidra mest. De blir viktige.

De tre ikke-norske signeringene forventes å gå rett inn i Solskjærs førsteellever, og vil uten tvil styrke et poengjagende Cardiff-lag.

6. Ole Gunnar Solskjær
Ole Gunnar Solskjær bringer med seg en vinnerkultur og en positivitet som kan hjelpe Cardiff når sesongen drar seg til som mest.

Han vet hva som behøves i Premier League og han vet hva som trengs for å vinne.

Etter en strålende fotballkarriere som spiller, med både Champions League-seier og flere Premier League-titler, samt både cup- og seriegull som trener i Molde, er det liten tvil om at Solskjær er en fyr som ofte lykkes med det han prøver på.

Også tv2-ekspert Thorstvedt har troa på Solskjær.

- Jeg har veldig stor tro på Ole Gunnar, men det er klart det er mange andre gode managere i Premier League også. Det er jo bare å se på hva for eksempel Tony Pulis har gjort i Crystal Palace.

Kan klatre
Så gjenstår det å se om Solskjær får det til, også i Cardiff, eller om eier Vincent Tan gir han fyken i Wales-klubben.

Første sjanse for Cardiff til å skaffe tre poeng er lørdag 8. februar, borte mot Swansea.

Tre poeng der vil gi klubben mulighet til å klatre flere plasser på tabellen, og de vil havne à poeng med sine rivaler fra vest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Ole Gunnar Solskjær

Mest lest på Sport

Annonsebilag