RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/ Scanpix

Dette bildet er sjokkerende

Sist oppdatert:
Møt Japans mest uforskammede idrettsutøver.

Har du hørt om Dolgorsuren Dagvadorj? Hva med Asashoryu Akinori, som er «artistnavnet»?

Asashoryu er uansett mongolsk stormester i sumobryting. Kjenner du ham igjen, er det nok fordi du har sett ham vise muskler og fett iblant på Eurosport. 29-åringen, som stort sett veier 148 kg, er en av tidenes beste brytere og nyter stor heltestatus i sumo-gale Japan. Han er også innehaver av tittelen Yokozuna, som er den høyeste rankingen en sumobryter kan få.

Respekt
Som de fleste asiatiske kampsporter er sumobryting underlagt strenge etiske og moralske regler som har vært uforandret i lang lang tid.

Asashoryu, derimot, er sumosportens «badboy».

Asashoryu, som fritt oversatt betyr noe som «den blå morgendragen», presterte å løfte nevene i været etter å ha beseiret sin bitreste rival, landsmannen Hakuho. Asahoryu hadde ikke vunnet en turnering på hele fire forsøk, og tapt alle kampene mot Hakuho. Armene i været og et stort glis til publikum er en ganske forståelig reaksjon for oss i vesten, men dette var nok til å sende sjokkbølger gjennom forsamlingen og resten av Japan. Handlingen blir ansett som meget utolerant av det svært tradisjonelle eldrerådet, Yokozuna, skriver The Telegraphs Tokyokorrespondent, Julian Ryall.

Asahoryu har fått advarsler tidligere for usportslig oppførsel, og skal ha fått beskjed om at det ventet straff hvis han fortsatte å ta seg til rette.

2000 år gammel
Den 2000 år gamle sporten har de siste årene hatt hendene fulle med å kontrollere mongoleseren, som har både fyllekuler og påståtte skader på CVen. Han skal blant annet ha hevdet han hadde en alvorlig fotskade og måtte hjem til Mongolia for å behandles, for å så bli filmet mens han spillte i en fotballturnering. Utestengelser og trusler om tidlig pensjonering har ikke påvirket bryteren i nevneverdig grad.

Asashoryu skal også unnlatt å dele enkelte inntekter og halvparten av ekteskapsgavene med sin stallmester, slik regelen er i den svært tradisjonelle sporten. Han droppet også begravelsen til sin tidligere stallmester. Han skal også ha vært agressiv, blant annet ved å lugge og sparke motstanderne, og ved å ha dyttet nevnte Hakuho etter et tap. Rykter om kampfiksing har også forfulgt mongolsereren.

Det blir også sagt at de sportens eldreråd bare venter på en god nok grunn for å sparke ham ut fra sporten for godt.

Ikke bare kritikk
Til tross for all kritikken, skal han også ha fått litt støtte. Det blir hevdet at Asahoryus sprell skal ha vekket ny interesse for denne gamle sporten.

- Asahoryus armer i luften er en naturlig reaksjon på glede etter at han har gjort sitt beste. Hans forestilling viser andre brytere, som presterte dårlig under turneringen, at de må slåss mot sine sterkere motstandere. Man håper at Asahoryu fortsetter sin sterke og energiske forestilling slik at kampmoralen til de andre bryterne blir bedre, sier Nakajima, sportsskommentar i avisen Mainichi.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere