RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Dette ble hans siste triumf

Sist oppdatert:
Han tok fire gull, en sølv og en bronse på åtte VM-starter. Nå legger Tore Ruud Hofstad skiene på hylla.

27. februar 2009: Odd-Bjørn Hjelmeset sender Tore Ruud Hofstad ut på tredje etappe i VM-stafetten i Liberec. Åpningen har ikke vært optimal for Norge, og Ruud Hofstad går ut på en fjerdeplass, 24 sekunder bak teten.

Ti kilometer og 24.40 minutter senere sender han Petter Northug ut på ankeretappen som nummer to, 14,5 sekunder bak tyskernes Axel Teichmann.

Det var akkurat det utgangspunktet Northug trengte. Takket være Ruud Hofstads kjempeetappe kan Northug levere en spesial og sikre norsk VM-gull.

- Jeg mener beslutningen om å kutte ut klassisk var en forutsetning for at jeg står her som verdensmester i dag, sa en meget lykkelig Ruud Hofstad til Nettavisen etter gulløpet.

Der og da ante han naturligvis ingenting om at løpet skulle bli hans aller siste på toppnivå.

Legger opp
Hele 2009/10-sesongen ble spolert av sykdom, og nå har hurdølingen tatt avgjørelsen:

Skikarrieren er over.

- Jeg har tatt meg god tid, og det er en totalvurdering som ligger bak avgjørelsen, sier Tore Ruud Hofstad til Nettavisen onsdag.

Den endelige avgjørelsen ble tatt tirsdag. Da takket 30-åringen ja til en jobb som rådgiver i Gjensidige bank og forsikring.

- Heldigvis har jeg kombinert toppidrett med utdanning, og har en bachelorgrad i økonomi. Det er jeg veldig glad for nå, konstaterer Ruud Hofstad.

Fra Alsgaard til Northug
Tore Ruud Hofstad kom nærmest fra intet og slo igjennom med et brak under VM i Val di Fiemme i 2003. Han tok sølv individuelt på jaktstarten, og gikk seg med det inn på det norske stafettlaget.

Stafetten huskes aller best for svenske Jørgen Brinks kollaps som gjorde at Thomas Alsgaard kunne cruise inn til norsk gull.

I 2005 var Ruud Hofstad ankermann for det norske stafettlaget som vant VM-gull i Oberstdorf. I samme mesterskap ble han verdensmester i lagsprint sammen med Tor Arne Hetland, mens han tok bronse individuelt på 15-kilometeren.

Det fjerde og siste VM-gullet kom altså på stafetten i Liberec 2009, da Ruud Hofstad gjorde grovarbeidet for Petter Northug.

- Det har vært mange store øyeblikk. Det var veldig stort å komme alene inn på stadion som ankermann på VM-stafetten i 2005. Og ikke minst synes jeg det er morsomt å ha tatt gull sammen med både Thomas Alsgaard og Petter Northug, som er de aller største i hver sin epoke, sier Ruud Hofstad.

Forfulgt av sjukdom
I VM-sammenheng ble det altså seks medaljer på åtte starter, en nokså fantastisk statistikk. Men Tore Ruud Hofstads karriere har også hatt sine nedturer. Fristilspesialisten har vært forfulgt av sykdom, og mistet VM i 2007, OL i 2010 og i praksis OL i 2006, selv om han i dårlig fysisk forfatning gikk en svak etappe i en stafett Norge allerede hadde tapt da Ruud Hofstad startet.

- Den største nedturen var å gå glipp av hele OL-sesongen sist vinter. Det var et OL med fine distanser for meg. Det var vondt å sitte foran TV-en å se på. Fryktelig kjedelig, erkjenner han.

Etter sesongen det ikke ble noe av, fjernet han mandlene. Og selv om han ble satt ut av landslaget i vår, ønsket han å gi seg selv en sjanse til å komme tilbake.

Men kroppen spiller fortsatt ikke på lag.

Gull eller ingenting
- Kroppen har ikke fungert så bra jeg hadde håpet. Jeg håpet det skulle gå seg til etter operasjonen, men det har det ikke gjort. Nå er det juli, og det har allerede gått to og en halv måned av sesongoppkjøringen. Når ikke alt fungerer, er det ingen vits i å satse. Enten går jeg for gull, eller så gjør jeg noe annet. Derfor var dette en riktig beslutning for meg nå, sier Ruud Hofstad.

Han ser ikke for seg en framtid som skitrener.

- Jeg har lyst til å bruke livet mitt til noe annet enn langrenn også. Men jeg kommer nok til å gå mye på ski og holde meg i form. Kanskje blir det noen turrenn. Å gå på ski er jo noe av det morsomste jeg vet, fastslår Tore Ruud Hofstad.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere