«Dette blir helt konge!»

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Christer Rake gleder seg enormt til møtet med Team Sky og de andre storlagene under Glava Tour.

21.12.11 16:29

Cycling Event Norway trommet sammen til pressekonferanse for å avsløre at Team Sky (med Edvald Boasson Hagen), Garmin-Cervélo, Lotto-Belisol og GreenEGDE sykler neste års Glava Tour of Norway.

De fire lagene holder til på sykkelsportens høyeste nivå, og får i tillegg selskap av minimum fire lag som hører hjemme i de prokontinentales rekker.

Sjekk listen over bekreftede lag her!

Legg til fire norske lag, og du har 12 av minimum 16 lag som fyller opp rittet med 2.1-status.

Edvald på startstreken
Rittet åpner i Sandefjord onsdag 16. mai og avsluttes i Hønefoss fem dager senere. Først da får vi svaret på hvor godt de norske innslagene i rittet presterer i dette selskapet.

- Jeg tror Joker Merida og de andre norske lagene klarer seg bra i dette selskapet. På sisterunden under etappen mot Lillehammer (to lokale runder passerer blant annet Boasson Hagens barndomshjem i Rudsbygd), kommer de nok til å få det tøft, men ellers henger de nok med, forteller Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

24-åringen bekreftet at Glava Tour of Norway står oppført på rittplanen hans foran neste sesong.

Han vet av egen erfaring at det går an å hevde seg blant de store fra sin tid i Maxbo Bianchi, forløperen til Joker Merida.

Herjet med konkurrentene
Rudsbygdingen herjet med konkurrentene i løpet av hans to siste sesonger i norsk sykkelsport.

I 2006 tok han tre etappeseirer under Tour de l’Avenir (ungdommens Tour de France), to under Thüringen rundt og en under Ringerikes Grand Prix og Rhône-Alpes Isere.

Årets etter ble det hele 15 seirer. Da vant han blant annet fire av fem etapper under Ringerike Grand Prix og vant følgelig rittet sammenlagt.

- Jeg klarte meg ganske godt da jeg syklet mot slike lag under tiden min i Maxbo Bianchi, erkjenner han.

Slått av Kelderman i 2011
Glava Tour of Norway ble oppgradert fra 2.2-status til 2.1 under UCI-kongressen i forbindelse med VM i København.

Det åpner opp for å fylle opp halve hovedfeltet med lag fra WorldTour-nivå, og ekskluderer samtidig alle norske lag som holder til under kontinentalnivået.

Les også: Team Sky kommer til Norge

Christer Rake sikret norsk seier i Ringerike Grand Prix (forløperen til Tour of Norway) i 2009.

Denne sesongen forsøkte Rake, Vegard Robinson Bugge og de andre jokerne det aller meste for å stanse et annet skinnende sykkeltalent, Wilco Kelderman. Alle forsøkene skulle til slutt vise seg å være forgjeves, nederlenderen vant rittet sammenlagt, og han gjorde det med stil.

Får bryne seg mot verdens beste
Til våren blir det selvsagt enda tøffere når hovedfeltet fylles opp med flere av verdens aller beste syklister. Christer Rake vant avslutningen i Lillestrøm i juni, og fyrer på med en offensiv salve i forkant av den kommende utgaven av rittet:

- Det er jo synd for dem som reiser så langt for å bli slått av oss, sier han med et smil.

- Det blir vårt viktigste løp neste år, og jeg synes listen som ble offentliggjort ser meget bra ut, fortsetter han.

- Hva bør man forvente av de norske lagene i neste års ritt?

- Vi skal være med å kjempe om etapper og trøyer. Vi kommer nok ikke til å dominere løpet, men det er fullt mulig å stikke av med en topplassering. Vi er nødt til å være offensive og toppe formen inn mot løpet. Det er tross alt vi som kjører på hjemmebane, sier rogalendingen til procycling.no.

- Bør passe Edvald godt
Gino Van Oudenhove er sportsdirektør i Joker Merida. Han tror Boasson Hagen blir vond å kneble under vårens etapperitt.

- Løypeprofilene passer nok godt for ham. Vi kunne kanskje tenkt oss enda flere bakker, men det er vanskelig å få et slikt ritt til å passe for alle åtte rytterne.

- Sammenlagtvinneren er nødt til å henge med under dronningetappen mot Lillehammer, samtidig som det handler om å plukke med seg så mange bonussekunder underveis som mulig. Dette passer jo meget godt for Edvald, poengterer Van Oudenhove.

Boasson Hagen har vist seg vanskelig å slå i et ritt som ENECO Tour de siste to sesongene. Der er også nordmannen flink til å plukke med seg bonussekunder underveis, men en vesentlig forskjell er at det nederlandske rittet også inneholder både prolog og tempoetappe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Håvard Solerød

Glava Tour innledes av tre relativ flate etapper, før sammendraget kommer til å sette seg i løpet av ferden mellom Hamar og Lillehammer. Van Oudenhove er ikke redd for at nivået blir for høyt for mannskapet han rår over.

- Vi har erfaring fra denne type ritt tidligere, og vi har vist at vi klarer å henge med. Vi har kjørt både Tour of Britain og Tour of Ireland tidligere. Vi var også med da Edvald vant fire etappeseirer for Columbia under Tour of Britain i 2009.

Imponert over motstanden
Det norske laget er nødt til å stole på hjemmebanefordelen under Glava Tour of Norway. Motivasjonen blant rytterne bør det ikke være noe å si på når Sky, Garmin og de andre kanonene kompletterer hovedfeltet.

- Det er klart det blir spesielt å møte disse lagene på hjemmebane. Det gir oss et løft å sykle foran vårt eget publikum. Det var vi vist både under Tour of Norway og under Ringerike Grand Prix. Vi har begynt å motivere oss for dette rittet allerede, og det blir selvsagt vårt store høydepunkt i 2012. Det er vanskelig å planlegge så lang tid i forveien, men ønsker å ta med oss noe fra dette rittet også. En etappeseier eller en av trøyene bør være innenfor rekkevidde, mener belgieren.

- Hvordan sterkt synes du hovedfeltet ser ut, basert på lagene som er offentliggjort i dag?

- Det kommer til å bli et meget godt felt, men vi vet jo ikke hvilke ryttere som kommer allerede nå. Vi har kjørt en del slike femdagersritt i Frankrike tidligere, men å ha fire ProTour-lag klare allerede i desember måned, er meget imponerende.

Her finner du kart over etappene med høydeprofiler!

Glava Tour, 16.-20. mai 2012:
1. etappe: Sandefjord-Tønsberg, 171 km
2. etappe: Oslo-Drammen, 160 km
3. etappe: Lillestrøm-Elverum, 184 km
4. etappe: Hamar-Lillehammer, 200 km
5. etappe: Gjøvik-Hønefoss, 180 km

Hva tror dere? Er de norske lagene gode nok for å sette sitt preg på Glava Tour of Norway?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.