Gå til sidens hovedinnhold

Dette er årets HTC-stjerne

Matt Goss er i praktslag foran Milano-Sanremo.

I fjor var det André Greipel og Mark Cavendish det stort sett ble kjørt for i HTC-Columbia (som laget da het).

Men etter at forholdet mellom de to surnet for godt, og Greipel valgte å melde overgang til Omega Pharma-Lotto, var det ikke akkurat krisestemning å spore på Bob Stapletons kontor.

I australske Matthew Goss, som av og til har fungert som opptrekker for Cavendish, har man nok en stjerne på den internasjonale sykkelhimmelen. Og dersom ingen av de to skulle ha dagen, viste Mark Renshaw hvilke kvaliteter han besitter da han vant Tour of Qatar sammenlagt.

Ikke undervurder denne mannen
Cavendish har igjen vist seg å være en «slow starter» denne sesongen. Kun en seier har han notert seg, og den kom under Tour of Oman.

Likevel betyr det ingenting. Cavendish har kvalitetene og er verdens beste spurter på flatt underlag.

Å avskrive ham, er like dumt som å avskrive Manchester United i engelsk Premier League.

Samtidig er det på tide å gi Goss den oppmerksomheten han fortjener. Australieren har allerede notert seg for sju seirer denne sesongen. De inkluderer blant annet etappeseirer under Tour Down Under, Tour of Oman og Paris-Nice.

24-åringen har dessuten båret ledertrøya under samtlige ritt.

Startet rekordtidlig
Nettstedet velonation.com har møtt den formstinne HTC-rytteren på hjemmebane i Monaco. Slik forklarer han hvorfor framgangen har vært så stor denne sesongen:

- Jeg har klart å plukke opp etappeseirer i alle rittene jeg har kjørt denne sesongen: Tour Down Under, Oman og Paris-Nice. Jeg startet sesongen mye tidligere enn vanlig. Tre uker, for å være eksakt. Jeg syklet Vuelta a España i fjor, og dro rett til VM derfra. Jeg var tilbake på sykkelen allerede i starten av november. Jeg fikk et miljøskifte og hadde ingen problemer med å motivere meg for en ny sesong, forteller han til velonation.com.

- Hvilken seier har gledet deg mest hittil?

- Den i Paris-Nice. Det var min første i Europa denne sesongen, og det er et viktig ritt med alle de beste rytterne på plass. Det var stort, helt enkelt.

Flest sprintere i Tirreno
Det er riktig at Paris-Nice er stort, men mange av sprinterne velger likevel å legge oppkjøringen til Italia og Tirreno-Adriatico.

Det gjorde blant annet Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alessandro Petacchi, Mark Cavendish og André Griepel.

Goss tror likevel at oppladningen i Frankrike passer ham best.

- Jeg har aldri kjørt i Tirreno, men fullførte Paris-Nice for andre gang. Jeg mener bestemt at man trenger en god gjennomkjøring mellom det rittet og Milano-Sanremo. Hvis ikke vil du bryte kroppen helt ned. Mange mener at Tirreno holder deg på et høyere nivå så tett opp mot Sanremo som mulig, men jeg tror ikke det blir noe problem om du gjør de riktige tingene i og etter Paris-Nice, forteller han.

Som sin egen håndflate
Lørdag får han svaret. Da møter han de beste både fra Nice og Tirreno under monumentalklassikeren.

HTC kjører definitivt for Cavendish, men dersom han skulle ha en dårlig dag – og det kan man lett få under den 298 kilometer lange klassikeren – håper Goss å kunne sette sitt preg på rittet.

For en relativt lite merittert 24-åring, kan selvsagt også distansen bli i drøyeste laget også for ham. Ser man for eksempel på oppstillingen til Garmin-Cervélo (Thor Hushovd, Tyler Farrar og Heinrich Haussler), kommer det uansett godt med å ha flere kort å spille på.

Les også: Cavendish satser på ny «borteseier»

Australieren bor som kjent i Monaco, så han følte ikke behovet for å bli med da for eksempel Cavendish oppfrisket de siste ti milene av løypa i forrige uke.

- Jeg har kjørt denne løypa såpass mange ganger at jeg kjenner den like godt som håndflaten min, forteller han.

- Hvem frykter du mest lørdag?

- Thor Hushovd og Philippe Gilbert i en lengre spurt; deretter Henrich Haussler, Tyler Farrar, Edvald Boasson Hagen og Oscar Freire. Det er så mange som kan vinne dette.

- Du må ha tro på deg selv også?

- Jeg gleder meg i hvert fall veldig. Jeg har aldri vært i så godt slag på denne tiden av året før. Jeg tror jeg har beina til å bli med hele veien inn.

- Hva tror du om Cavendish?

- Cav vet hva han gjør. Jeg har ikke sett for mye av Tirreno, men jeg vet han kommer godt forberedt til Milano, avslutter HTC-kompisen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot