Det har vært et spesielt overgangsvindu vi har vært gjennom denne sesongen.

Enkelte ryttere har fått deres markedsverdi mangedoblet på grunn av UCIs noe snodige poengsystem, som til syvende og sist avgjør hvilke lag som får være med i World Touren, mens andre, spesielt hjelperyttere, får lide på grunn av de samme reglene.

Så hvem kan karakteriseres som taperne på dette overgangsmarkedet?

I år er det faktisk ekstremt vanskelig å kåre noen rene tapere. Dette fordi verdens beste sykkellag (HTC) ble oppløst. Når 25 toppryttere plutselig står uten lag, sier det seg selv at det skal godt gjøres om ikke de fleste lagene finner en forsterkning eller to.

Bli med i procycling.nos romjulskonkurranse

Men noen lag går det an å trekke frem som typiske overgangstapere, i hvert fall på papiret.

Krise i Euskaltel
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad har et noe utradisjonelt valg når vi spør han om hvilke lag han ser på som årets overgangstapere.

- Jeg vil trekker frem Euskaltel. De har bare signert tre talenter fra Orbea-laget (deres utviklingslag, red. arm). Dessuten er det trist stemning i laget siden kontrakten med sponsoren går ut neste sesong, uten at det ser ut som at den blir forlenget.

I tillegg til mangel på noen storsigneringer har det baskiske laget måtte se noen av bærebjelkene i laget pakke kofferten og dra. Inaki Isasi har vært i laget siden 2000, men valgte å legge sykkelskoene på hylla etter denne sesongen. Ut har også lagets spurter Koldo Fernandez (til Garmin) og en av lagets mest spennende ryttere, Jonathan Castroviejo (til Movistar) gått.

Hvem mener du at er taperne på overgangsmarkedet? Si din mening i kommentarfeltet i bunn av artikkelen.

Igjen står oransjetrøyene med deres eminente klatrere Mikel Nieve, Igor Anton og Samuel Sanchez. Skal det bli suksess på baskerne er de ekstremt avhengige av en topp sesong for denne trioen.

- Samtidig er det slik laget alltid har operert. De har tviholdt på en homogen gruppe, så det blir ikke så stor forskjell fra tidligere år, legger Kaggestad til.

Saxo Banks sjansespill
En annen overgangstaper er Bjarne Riis og hans SaxoBank-lag. De var uten tvil de store taperne i fjor, da brødrene Schleck og Fabian Cancellara pakket kofferten og dro. Riktignok fikk de inn Alberto Contador, men dopingsaken har hengt over den spanske rytteren hele sesongen.

I år var det ventet at Riis ville konsentrere seg om å bygge et sterkere lag rundt Contador, spesielt i fjellene.

Slik har det ikke blitt. Riktignok har Riis sørget for at Contador er blitt gjenforent med sin lojale hjelper Sergio Paulinho, i tillegg til at den rutinerte hjelperytteren Karsten Kroon er hentet inn til å hjelpe til på flatene.

Men ut har fjorårets store gjennombruddsmann Richie Porte gått, sammen med den sterke svensken Gustav Larsson. Rutinerte Baden Cooke vil nok også bli savnet.

- Når det gjelder SaxoBank så var det nok et spørsmål om ressurser. De hadde helt sikkert signert flere gode ryttere om de hadde hatt økonomien til det, mener Kaggestad.

Nok en gang legger Riis lagets skjebne i hendene på de som bestemmer utfallet i Contadors dopingsak. Tar CAS anken til følge og utestenger Contador, er det ikke mye igjen av det danske storlaget.

- Nuyens og Contador er de klare lederne, og bak dem er det glissent.

Har ikke erstattet Hushovd
En annen som har slitt med mangelfulle ressurser er Garmin Cervélo-sjefen Jonathan Vaughters. En stor avtale med BigMat-kjeden gikk i vasken, noe som har gått utover lagets satsing både blant mennene og damene.

Ut har Thor Hushovd, Brett Lancaster, Julian Dean, Cameron Meyer, Roger Hammond og Jack Bobridge gått, for å nevne noen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mye av klassikerlaget er borte, og blitt erstattet med ryttere som kan bidra i spurter. Inn har nemlig Koldo Fernandez, Alex Rasmussen (så lenge anken mot han ikke tas til følge), Robert Hunter, Sebastien Rosseler, Fabian Wegmann og Thomas Dekker kommet. I tillegg til en del unggutter.

- Garmin var laget alle snakket om i fjor. I tillegg til Hushovd er nok Bobridge den som smerter mest å miste, tror Kaggesatd.

Lagets sjef, Jonathan Vaughters, ble kritisert flere ganger forrige sesong. Først for ikke å få til samarbeidet i vårklassikerne og sist da han vraket Thor Hushovd til Vuelta a España, noe som tok fra nordmannen den ideelle oppladningen til VM i København.

- Vaughters kommer best overens med enkelte ryttere, spesielt amerikanerne på laget. De er vant til hans amerikanske lederstil, som er litt typisk ovenfra og ned. Tankegangen gikk ikke hjem hos enkelte, som Hushovd, forklarer Kaggestad.

Til tross for tapet av flere sterke ryttere tror ikke Kaggestad at vi på noen som helst måte kan avskrive Hushovds gamle lag.

- Jeg tror nok de fortsatt vil være et storlag neste sesong.

PS: På tirsdag tar vi for oss overgangsvinnerne. Heng med da!