Gå til sidens hovedinnhold

Dette er bare starten for Zuccarello

Det er ikke lenger noen tvil: Mats Zuccarello Aasen blir en NHL-suksess.

Det er snart ni måneder siden en av tidenes beste ishockeyspillere, Peter Forsberg, i et intervju med Nettavisen uttalte at han var sikker på at Mats Zuccarello Aasen ville bli en suksess i verdens beste liga, National Hockey League (NHL).

- Jeg har likt spillestilen til Mats helt fra første stund i Modo. Alt taler for at han kommer til å gjøre suksess i NHL med én gang. Så god er han, sa Forsberg, som selv fikk sitt internasjonale gjennombrudd under de olympiske lekene på Lillehammer i 1994.

Jeg gledet meg over Forsbergs optimisme, men var litt skeptisk selv. I 17 år har jeg fulgt den knallharde ligaen i Nord-Amerika. De åtte siste årene har jeg sett anslagsvis 300 kamper. Nordamerikanerne elsker store, sterke hardhauser - Mats Zuccarello Aasen er cirka 170 centimeter høy og veier kanskje rundt 75 kilo, hvis jeg skal tippe. Det er ingen overdrivelse å si at jeg var spent på hvordan det ville gå.

Men Zuccarello ble tross alt kåret til den beste spilleren i Sverige forrige sesong, av spillerne selv. Og Forsberg kjenner NHL bedre enn de fleste.

- Ikke moden nok
Zuccarello, som er en beskjeden oslogutt med sunne doser av både ydmykhet og glimt i øyet, virket kanskje i overkant beskjeden da han på sensommeren kom til New York for å kjempe om en plass på laget til Rangers, et av NHLs «Original Six»-lag.

Trener John Tortorella, som ga inntrykk for at han ikke visste noe som helst om den lille, tilbaketrukne nordmannen, ga beskjed om at Zuccarello måtte starte sesongen i reservelagsligaen AHL.

Zuccarello svarte at han var enig. At han ennå ikke var moden for NHL.

Ikke moden for NHL? 23-åringen som Rangers’ manager Glen Sather lå langflat etter i flere måneder før signaturen ble sikret, var ikke moden for NHL? Spilleren som Sather hadde sett for seg fôre stjernevingen Marian Gaborik med målgivende pasninger? Fjorsesongens beste spiller i Sveriges toppdivisjon var ikke moden for NHL?

Ikke ifølge Tortorella. Ikke ifølge Zuccarello, heller.

Les også: Nå er Zuccarello en stjerne

Modnet i én måned
Det var i alle fall et modig svar Zuccarello ga treneren sin. Og klokt. Da Tortorella fortalte pressen i New York at nordmannen skulle sendes til American Hockey League, ga han samtidig uttrykk for sin beundring for Zuccarellos ærlighet.

De hadde nok rett, også. Zuccarello startet tregt i AHL. Han gjorde bare to poeng på elleve kamper i oktober. Først i november løsnet det i reservelagsligaen, med sju mål og fjorten poeng på tretten kamper.

Da sjansen endelig kom i NHL i desember måned, var Zuccarello klar. Med 22 poeng på de 21 siste kampene i AHL, var han klar for de store gutta, for stjernene i NHL. Han scoret ikke et tellende mål i debuten, som kom mot Tampa Bay Lightning lille julaften, men han puttet pucken i mål da han fikk sjansen i straffeslagkonkurransen som avgjorde kampen – dog dessverre til Lightnings fordel.

I spillerbåsen sto John Tortorella og gliste. Bredt. Zuccarellos trege, modige finte fikk først treneren til å måpe. Han trodde knapt sine egne øyne – den beskjedne, lille nordmannen – du vet, landet som ikke kan produsere ishockeyspillere – scoret med en skikkelig frekkis. Så kom gliset. Og det bar Tortorella hele veien gjennom pressekonferansen etter kampen.

- Han er en interessant liten katt, er han ikke? gliste Tortorella, som mest av alt lignet på en storforelsket tenåringsjente akkurat da.

- Jo, svarte New York-pressen, som lot seg imponere allerede i sesongoppkjøringen.

Les også denne artikkelen fra januar 2008: Droppet fotball etter Norway Cup-finale
Les også Nettavisens kommentar fra mai 2010: Smart valg av Zuccarello

Voksende interesse i Norge
Zuccarello imponerte i sin første kamp. Han var uredd i duellene langs vantet, reiste seg opp de få gangene han ble taklet overende, viste ingen frykt når 190 centimeter høye motstandere yppet seg og sendte av gårde flere strålende pasninger til sine ferske lagkamerater.

Likevel ble han sendt ned til AHL. Mange fryktet det verste, men akkurat det trekket gjorde sannsynligvis Rangers kun for å spare lønn. Zuccarello ble kalt opp igjen til Rangers’ neste kamp. Og har spilt hver kamp siden.

Det gleder også et hockeyhjerte at stadig flere nordmenn får øynene opp for NHL og Mats Zuccarello Aasen. Han er et hett tema på Twitter hver gang han spiller kamp. Hjemmesiden til New York Rangers, som naturlig nok får flest besøk fra amerikanske lesere, får nå flere besøk fra Norge enn noen andre land utenfor USA. Selv ikke hockeygale kanadiere matcher Norge der.

De journalistene som følger New York Rangers tettest, såkalte «beat writers», har latt seg imponere hver gang Zuccarello har spilt for Rangers. Det samme har jeg. Tryllekunstneren som gjorde 58 mål, 65 assists og 123 poeng på sine 77 siste grunnseriekamper for Frisk Asker, er synlig hver gang han går utpå isen i NHL. Plutselig tar Rangers over kampen, spillet foregår som oftest i motstanderlagets sone, og som oftest med Zuccarello som spilldirigenten.

Målet som kom natt til torsdag, har som du skjønner ligget i luften lenge.

Når det nå endelig kom, fjernet det min siste, lille rest av tvil. Mats Zuccarello er en NHL-stjerne. Det er bare målpoengene som har manglet – men nå kommer de i bøtter og spann.

Det er jeg sikker på.HTML EMBED
Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken