*Nettavisen* Sport.

Dette er den største Liège-favoritten

Phillipe Gilbert angriper i Gent-Wevelgem. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Det er det viktigste rittet denne sesongen og i løpet av min karriere, sier Philippe Gilbert.

23.04.11 10:09

Amstel Gold Race.

Flèche Wallonne.

Liège-Bastogne-Liège?

Fantastisk seiersrekke tenker du sikkert. Søndag kan Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) kopiere Davide Rebellins ardennerbragd fra 2004.

Hvis vi tar med oppkjøringsrittet Brabantse Pijl onsdagen før Amstel Gold Race kan han bli historisk.

Se oversikt over tidligere vinnere hos Wikipedia (ekstern lenke).

Og nei, Eddy Merckx har ikke klart det, men han har selvfølgelig vunnet alle tre - flere ganger.

Belgierne venter...
- Hvis jeg ikke vinner, blir jeg skuffet. Det er det høyeste målet jeg har satt meg. Det var rittet jeg drømte om da jeg var junior. Det er stort å være favoritt før start. Hvis jeg kan vinne det hele er selvfølgelig det helt utrolig, sier Philippe Gilbert ifølge cyclingnews.com og legger til:

- Jeg ville byttet alle seirene mine mot Liège.

Les også: - Jeg kjenner ikke mine egne grenser

Det forteller alt hvor stort monumentklassikeren Liège-Bastogne-Liège er på hjemmebane i Belgia. Frank Vandenbroucke var den siste belgieren som vant, helt tilbake i 1999. Da avgjorde han det på Côte de Saint-Nicolas (siste kategoriserte bakke, vår.anm.), noe han også hadde sagt på forhånd.

- Jeg vil ikke si det slik VDB gjorde . Jeg vil ikke være like selvsikker som ham. Jeg vil aldri si at jeg vinner på søndag, svarer Gilbert.

- Cancellara var alene
For å komme seg til eksplosive Saint-Nicolas må Gilbert komme seg over de litt seigere stigningene, som for eksempel Côte de la Roche aux Faucons (1,5 kilometer, 9,5 prosent vår.anm.) - hvor 28-åringen har tapt rittet to ganger tidligere.

- Jeg har tapt rittet to ganger tidligere der, så jeg håper på noe bedre i år. Nå har jeg et sterkt lag i ryggen. Jeg kan la laget jobbe og jeg kan spare mer krefter enn i fjor, forteller Gilbert som ikke vil sammenligne favorittstempelet med Fabian Cancellaras i brosteinsklassikerne.

- Cancellara hadde ikke noe lag slik som jeg har. Han var alene de siste 40 kilometerne, jeg er alene de siste 300 meterne - det er stor forskjell.

Konkurranse: Liège - Bastogne - Liège (WT) - Søn 24.apr kl.10:00

Gilbert vet også at laget hans må ta mye ansvar søndag, men han håper fremdeles på litt drahjelp underveis.

- Jeg vil spørre om hjelp fra de andre favorittene, for jeg er ikke den eneste med ambisjoner søndag. Hvis (Andy og Fränk) Schlecks eller (Joaquin) Rodriguez vil vinne må de jobbe også. Jeg har vunnet de tre siste rittene, men det er ikke umulig å slå meg. Jeg var god de gangene, men på søndag er litt annerledes. Det er lang og hardt. Alle har en sjanse så jeg håper vi kan jobbe sammen, innrømmer Gilbert som også kommer med drømmescenarioet.

Frykter flere ryttere
- Jeg håper at bruddet kommer av gårde fort og inkluderer ryttere som ikke er så sterke. Jeg vil sitte med de beste. Vi (laget) vil sitte sammen i finalen. Hvis de (favorittene) går tidligere enn forventet må jeg følge, men jeg frykter ingenting. Jeg er sterk i spurten, og jeg tror ingen kan kjøre fra meg i stigningene - så jeg trenger ikke bekymre meg, legger klassikerspesialisten til.

På spørsmål om hvilke ryttere han frykter mest svarte Gilbert følgende: Alexandre Vinokourov (Astana), Alexandr Kolobnev, Joaquím Rodríguez (Katusja), Fränk og Andy Schleck (Leopard Trek), Samuel Sánchez (Euskaltel-Euskadi) og Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale).

Philippe Gilbert står med tredjeplassen fra 2010 som best i Liège-Bastogne-Liège, bak Alexandre Vinokourov og Alexandre Kolobnev.

Omega Pharma-Lotto stiller med følgende ryttere i tillegg til selvskrevne Gilbert: Jan Bakelants, Françis De Greef, Gert Dockx, Jurgen Van de Walle, Jurgen Van den Broeck, Jelle Vanendert og Jussi Veikkanen.

procycling.no følger Liège-Bastogne-Liège LIVE søndag. Heng med!

Tror du noen kan slå Gilbert på søndag? Diskuter LBL her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag