MALBORGHETTO (Nettavisen): Søndag avsluttes VM i Planica med femmila for herrene.

Disse norske løperne får gå:

Emil Iversen (friplass), Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Didrik Tønseth, Sjur Røthe.

Det betyr at sterke løpere som Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget er vraket.

Krüger har vist kanonform under VM, og har tatt gull på både 30 kilometer fellesstart med skibytte, 15 kilometer fristil og på stafetten.

– Krüger har rett til å være skuffet. Det har ikke vært enkelt for oss, men på et eller annet tidspunkt må man ta ut det laget, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Holund har også vist sterk form, og smadret hele feltet på sin klassisketappe på stafetten. I tillegg til gullet på stafetten har han tatt bronse på 15 kilometer fristil.

Iversen: – Jeg er den største jokeren

En som får en etterlengtet sjanse på søndagens femmil er Tønseth. Han har vært en del av VM-troppen helt fra starten av mesterskapet, men har blitt vraket til alle aktuelle distanser fram til den avsluttende femmila.

Iversen går også sin eneste VM-distanse på søndagens femmil. Han har friplass på øvelsen siden han vant femmila i VM i Oberstdorf for to år siden.

Denne sesongen har han slitt med formen, men han er optimistisk foran søndagens løp og anser seg selv som medaljekandidat.

– Jeg er den største jokeren. Jeg har gått noen dårlige renn, og noen gode. Har jeg en god dag er jeg en som kan henge med lenge og kanskje få til noe bra. Jeg er usikker, men føler meg bra, sier han.

– Har hørt litt rykter

Under VM har han fått med seg at det har vært mye bråk med svenskene. Etter kvinnestafetten var det full uenighet mellom løperne og smøresjefen, og de var nødt til å holde krisemøte.

Calle Halfvarsson uttrykte også misnøye etter herrenes skuffende stafett.

– Det har vært en del støy der, ja. For oss som bare leser avisa er det kjempeartig å se på, men å stå i det er kanskje ikke det. De har vel en del å ta tak i. Jeg har hørt litt rykter om herrestafetten i går. Det er nesten så man ikke tror det er sant. For oss som ikke går rennene så er det bare underholdning, sier han.

Søndagens femmil starter klokken 12.00. Før det skal kvinnene går tremil lørdag.