*Nettavisen* Sport.

Dette er ditt verk, Marit!

KOMMENTAR: Veien har vært lang og tung. Marit Bjørgen har gått hvert skritt selv.

22.02.10 08:01

WHISTLER (Nettavisen): «Der felte jeg en tåre, den dama har fortjent dette. Gratulerer, Marit!», skrev Bjørn Eidsvåg på sin Twitter-profil onsdag kveld.

En av Eidsvågs mest kjente viser går sånn: «Eg ser at du er trøtt, men eg kan ikkje gå alle skritta for deg.»

Når Marit Bjørgen endelig står på toppen igjen etter fem år med motgang, er det i hvert fall én ting som står klinkende klart:

Hun har gått alle skrittene selv.

Veien har vært lang. Og bakkene bratte.

Fryktelig bratte.

Langt nede
Det er et under at Bjørgen ikke har latt seg knekke av presset og skuffelsene. Det sier nokså mye om hvor sterk hun er.

For Marit Bjørgen har vært langt nede. Aller lengst nede var hun kanskje under VM i Liberec for et år siden, da hun for første gang siden VM-debuten i 2001 måtte reise hjem fra et mesterskap uten medalje. Om hun da ikke sank enda lenger ned etter VM.

Bunnen ble trolig nådd under verdenscupen i Lahti.

- Jeg er dritt lei av å snakke med journalister, og folk er dritt lei av å lese om meg, skrev Bjørgen i en sms til Nettavisen etterpå.

Nettavisen 9. mars 2009:
- Folk er dritt lei!

Tok pause
De påfølgende dagene og ukene tok hun noen viktige beslutninger. Beslutninger som er årsaken til at VM-dronningen fra 2005 endelig er tilbake som best når det gjelder.

Under verdenscupavslutningen i Falun fortalte Bjørgen Nettavisen om sin nye tiltakspakke.

Det første tiltaket var kanskje det mest dramatiske. Bjørgen bestemte seg for å kutte ut normal langrennstrening gjennom hele våren, og i stedet trene alternativt med balanse, koordinasjon og styrke. Samtidig gjorde hun seg utilgjengelig for media. Begrunnelsen var todelt:

- Det ene er at jeg skal få ny motivasjon. Men det viktigste er kanskje at kroppen skal få hentet seg helt inn, sa Bjørgen.

Bjørgen varslet også hun at hun sannsynligvis kom til å droppe Tour de Ski i 2010.

Nettavisen 23. mars 2009:
Dropper langrenn i to-tre måneder

I løpet av våren skjedde det også noe annet som har bidratt ganske vesentlig til at Bjørgen denne vinteren har prestert jevnt på toppnivå. Paradoksalt nok var den positive nyheten at Bjørgens astmaproblemer var blitt verre. Såpass mye verre at hun fikk dispensasjon til å bruke sterkere medisiner.

- Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, fortalte Bjørgen da Nettavisen møtte henne på Gjøvik i august.

Nettavisen 5. august 2009:
Bjørgen «endelig» syk nok

Mental hjelp
Utover sommeren og høsten begynte ryktene å gå fra langrennsmiljøet. Om en Marit Bjørgen som ikke bare var tilbake i humør.

Hun var også i en klasse for seg, rent fysisk.

Medieoppslag var det lite av. For første gang klarte Bjørgen å si nei, om ikke til alt, så til det meste.

- Jeg har lært å tenke på meg selv, sa hun etter onsdagen vanvittige sprintbragd i Whistler.

Underveis har hun selvfølgelig fått hjelp, fra kyndig hold.

Den viktigste hjelpen har nok kommet fra psykolog Britt Tajet-Foxell. Etter den sterke sesongåpningen på Beitostølen i november fortalte Bjørgen Nettavisen om sin nye gode hjelper.

- Jeg har noen mentale arr etter det som har skjedd de siste årene. Jeg har vært langt nede. Samtalene med Britt har betydd veldig mye. Når jeg har snakket med henne, er alle negative tanker borte, fortalte Bjørgen.

Nettavisen 16. november:
Bjørgen takker superpsykolog

Modig valg
At Bjørgens aller største utfording de siste sesongene har ligget på det mentale plan, virker rimelig innlysende. Sånn sett kan man si det var på høy tid at hun søkte profesjonell hjelp.

Til gjengjeld er det tøft å gjøre det. Av en eller annen merkelig grunn er det fortsatt tabubelagt å søke profesjonell veiledning på det mentale plan.

Bjørgen var modig.

Det er sikkert mange andre enn Tajet-Foxell Bjørgen også kan takke for at hun nå er olympisk mester.

Familie. Venner. Trenere. Støtteapparat.

Men æren trenger hun ikke dele med noen.

Dette er helt og holdent ditt verk, Marit Bjørgen!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.