Dette er en VIF-supporter

Denne karen er en hardbarket Vålerenga-fan. Han kan ikke skilte med tatovering, piercing eller blank isse, men derimot doktorgrad i astrofysikk!

03.10.06 15:09

Det var ikke kjærlighet ved første blikk, men en evigvarende hjertebank ble det likevel. Etter å ha bodd i USA noen år, ble han trollbundet av Vålerenga helt på slutten av 70-tallet. Det var bohemstempelet som tiltrakk ham.

- At det ble Vålerenga som ble laget var litt tilfeldig. Jeg synes spesielt det på den tiden virket tiltrekkende at klubben hadde det bohemstempelet i forkant av cupfinalen mot Lillestrøm i 1980. Kampen ble hauset opp som bohemene mot maskinen, sier Viggo Hansteen til iOslo.no.

Øl og tatoveringer
Hansteen ser gjerne ikke ut som den «typiske» VIF-supporteren fra arbeiderklassen i Oslo-Øst. Han har ingen tatoveringer, piercinger eller helt kort hår. Jobben som professor i astrofysikk er vel ikke det folk flest forbinder med et Klanen-medlem med tilhørighet i Oslo-Øst.

- Supporterkulturen er bygget litt rundt å drikke øl og være guttete, så det er vel derfor folk lager seg bilder av dem. Som Vålerenga. Men jeg må nok skuffe deg der. Jeg har ingen tatoveringer eller noen andre av delene, men VIF-supporter er jeg. At jeg har den jobben jeg har er bare tilfeldigheter. Nå trenger ikke alle av oss være som Knut Røed Ødegård heller, sier Hansteen spøkefullt.

Jobben som professor ved Universitetet i Oslo krever sitt, og det blir stadig mindre tid til å være Vålerenga-supporter. På grunn av fleksibel arbeidstid slipper han likevel å skulke i jobben for å se fotball.

- Jeg ser frem til jeg blir pensjonist og kan konsentrere meg fullt ut om Vålerenga, henge på Valle og følge klubben tettere. Det blir av og til knapt med tid nå, på grunn av at jobben krever stadig mer. Det var mer fleksibelt før, men det har ennå ikke vært nødvendig for å skulke jobben for å se Vålerenga-kamp, forteller Hansteen.

Bruker mange penger
Å være fullblods supporter innebærer en del utgifter. Hansteen blir litt mer tilbakeholden når han blir bedt om å oppgi cirkabeløp på utgifter som Vålerenga-supporter. Etter en kort tenkepause svarer han:

- Det har jeg helst ikke lyst å regne på, men det blir litt penger i løpet av et år. På det verste, eller beste, alt ettersom, så kan vi snakke om cirka 20.000 kroner per år. Jevnt over ligger det vel på rundt 15.000 på et år, røper Hansteen.

At Hansteen er en ivrig supporter er det ingen tvil om. Han er redaktør for supportersiden vpn.no (Vålerenga på nett), i tillegg til å være ivrig tilskuer på alle hjemmekampene og de bortekampene som passer til timeplanen. På kamp er han alltid rustet med riktig utstyr, og han synger for full hals. Igjen ikke helt det vi forbinder med en professor i astrofysikk.

Professoren synger på kamp
- Å drive supportersidene er krevende, men for det aller meste moro. Vi er en 10-12 stykker som skriver der, og det og ikke alle som er like motivert til enhver tid. Det er krevende, og vi gjør det på frivillig basis. Er du supporter, tar du hele pakken. Jeg prøver å få med meg så mange kamper som mulig. Jeg er på alle hjemmekampene, og prøver å få med meg bortekamper. På kamp har jeg selvsagt supporterutstyr – drakt og skjerf. Jeg har mange drakter, så det blir litt overtro i valget. På kampene synger jeg selvfølgelig, forteller Hansteen.

Og høydepunktet som Vålerenga-supporter?

- Jeg har egentlig lyst å si slutten av 2004-sesongen, men siden det gikk som det gikk kan jeg vel ikke det. Men da var vi Norges beste fotball-lag. Kjipt å tape gullet med ett mål. Måten vi haltet til oss gull i fjor gjorde at det ikke ble en like stor opptur som et gull burde blitt. Festen var hvert fall bra, så den blir vel høydepunktet, sier Hansteen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.