Dette er favorittene til Paris-Roubaix

Foto: Jarle Fredagsvik/Franck Fife/Dirk Waem (Procycling.no/Scanpix)

Alt er klart for årets verste brosteinsmareritt.

07.04.13 10:42

Egentlig burde valget av favoritt til Paris-Roubaix være enkelt.

Det burde være Fabian Cancellara.

Men så enkelt er det ikke.

Alessandro Ballan, nummer tre i 2012, veltet i vinter så hardt at karrieren så vidt ble reddet. Tom Boonen, vinner i 2012, veltet ut av rittet i Flandern rundt.

Cancellara vant samme ritt i utklassingsstil, men på onsdag begynte også han å velte. Først sammen med Alexander Kristoff i Scheldeprijs, før han gikk i bakken på torsdagens rekognosering av Roubaix-løypa.

Skaden blir omtalt som «ikke så ille» og sveitseren var tilbake på sykkelen etter en liten tur i følgebilen.

Hvis vi tar bort disse tre veltepettergutta, er den mest meritterte fra 2012-utgaven andremann Sèbastien Turgot. Ikke et vondt ord om franskmannen i Europcar, men favoritt til Paris-Roubaix? Nei, der er vi ikke ennå.

Samtidig kan vi ikke undervurdere 28-åringen. Åttendeplass i Flandern og tolvteplass i Scheldeprijs lar seg høre.

Før vi presenterer rytterne våre, sitter vi med en følelse av at dette er et ritt «alle» kan vinne.

Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard)
Som vi skrev innledningsvis, han burde være det åpenbare valget, og han er på mange måter det. Hvis han ikke er hemmet av de to fallene han har hatt, burde dette være greit for sveitseren. Samtidig skal det ikke store skaden til, før brosteinen blir et sant helvete for Cancellara. Et sårt håndledd, eller en vond arm, kan gjøre brosteinen uutholdelig for noen hver/noen og hver, også Cancellara. Dette kommer på toppen av alt det andre som kan gå galt i et ritt som Paris-Roubaix. Dermed ligger usikkerheten der, og vi vet ikke hvor vi har Cancellara.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Niki Terpstra og Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step)
I fraværet til Tom Boonen får superhjelperytterne jobben med å forsvare æren til det som ofte er verdens beste klassikerlag. Terpstra ble nummer fem i 2012, og beviste der at han holder nivået. Chavanel hadde fort vært der oppe han også, hadde det ikke vært for en punktering på et uheldig tidspunkt av rittet. I Flandern var Terpstra svak, mens Chavanel satt greit med inn i Kristoff-gruppa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yoan Valat

Johan Van Summeren (Garmin-Sharp)
Det er to år siden den lange og slanke Van Summeren tok sjansen han fikk, og klinte den i krysset. Fjoråret var heller ikke spesielt dårlig, men flott niendeplass. Problemet hans er at konkurrentene er mer oppmerksom på han, etter seieren. Han vil ikke like lett få slippe unna i bruddene i innledningen av finalen. Har vist god form og satt med i Kristoff-gruppa i Flandern.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sébastien Turgot (Europcar)
På tross av harseleringen av franskmannen innledningsvis, så kommer vi ikke utenom. Andreplassen i fjor var meget imponerende, og kom etter en rekke sterke sekundære plasseringer på brostein gjennom flere år. Har en giftig avslutning, noe som gjør at han kan hamle opp med de aller fleste i en eventuell finale. Formen er på plass, all den tid han satt med inn i gruppa til Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

De norske
Vi holder ingen av de norske blant de aller største favorittene. Alexander Kristoff i Katjusja er den som har imponert mest denne våren, men stavangergutten er usikker på hva han er kapabel til i Paris-Roubaix. Vi deler usikkerheten, men vi blir ikke overrasket om han leverer varene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Edvald Boasson Hagen i Team Sky gjorde sin beste Flandern rundt på søndag. Han satt der han skulle hele veien, men var rett og slett ikke sterk nok til å bli med da Sagan og Cancellara sa takk og hei. Det er en ærlig sak. I 2012 hang han lenge veldig bra med, før han også da ikke var sterk nok til å henge med. Har vist at han står de lengre distansene en del ganger nå, men det er nok fremdeles et usikkerhetsmoment for 25-åringen.

Man kan snart skrive bok om formen til BMC-rytter Thor Hushovd. Det er liten tvil om at han er bedre enn han var i fjor, men spørsmålene er mange. Under Flandern var han nødt til å puste gjennom et sugerør, og medietilgangen har blitt kuttet for at nordmannen skal få forberede seg i ro og mak til søndagen. Vi blir overrasket om Hushovd kjemper om seieren på søndag. Men misforstå oss ikke, vi tar gjerne feil.

Gabriel Rasch er hjelperytter for Boasson Hagen i Team Sky. Vegard Stake Laengen debuterer i rittet for sitt Bretagne-lag.

Outsiderne
I et ritt som Paris-Roubaix kan alt skje. Velt og punkteringer kan når som helst ødelegge en rytters sjanse til triumf inne på den legendariske velodromen i Roubaix. I tillegg er den franske klassikeren et taktiskspill uten like. Selv om man ikke selv er sterkest, kan man stå igjen som vinner etter rittet.

Her spiller laget en stor rolle. Årets utgave kan fort gjort bli Fabian Cancellara mot de sterke lagene. Dette var tilfelle da Vansummeren vant rittet i 2011. Hushovd markerte Cancellara, som ikke ville kjøre med nordmannen på hjul. Det ga Vansummeren den muligheten han trengte. Lag som Sky, BMC og Omega Pharma-Quick Step har alle mulighet til å sette de andre ut av spill med sin store bredde i år. På de tre lagene finner man flere vinnerkandidater, og spiller de ut kortene riktig, kan det bli suksess.

Paris-Roubaix er heller ikke et ritt man vinner på første forsøk. Rittet krever at man kjenner løypen inn og ut. Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) har vært på podiet tre ganger tidligere. Selv om formen ikke virker til å være helt på topp, skal man ikke avskrive spanjolen. Filippo Pozzato (Lampre) drømmer om å vinne rittet, og har vært på pallen tidligere. Men italieneren har brutt de to foregående årene. Også her er formen et stort spørsmålstegn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er også flere unggutter som vil kjempe om seieren. Taylor Phinney (BMC) og John Degenkolb (Argos-Shimano) trives begge godt på brosteinen. Begge besitter i tillegg en god avslutning, og kan fort sitte med i teten inn mot Roubaix. Da blir de vanskelige å slå.

Uansett hvordan man vrir og vender på det: Fabian Cancellara er den store favoritten. Om sveitseren tar sin tredje seier i rittet, kan du selvfølgelig følge LIVE på procycling.no fra første tråkk søndag.

Les også: Paris-Roubaix 2013 LIVE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.